Orbán: Olyan politikai formációt hozunk létre, ami hasítani fog, és nagyon gyorsan az európai jobboldal legnagyobb frakciója lesz

2024. június 30. – 10:18

Orbán: Olyan politikai formációt hozunk létre, ami hasítani fog, és nagyon gyorsan az európai jobboldal legnagyobb frakciója lesz
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (jobbra), Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke (középen), és Andrej Babiš korábbi cseh kormányfő, az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) párt elnök (balra) kezet fognak a Patrióta kiáltvány aláírása után – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével és Andrej Babiš korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen, közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A Patrióták Európáért címmel tartott sajtótájékoztatóját Orbán Viktor YouTube-csatornáján élőben közvetítették.

Orbán Viktor azt mondta, hogy világos, hogy az európai politikát meg kell változtatni. „Most új korszak kezdődik” – mondta Orbán, aki szerint ennek első, döntő jelentőségű pillanata az új európai politikai frakció létrejötte, amely meg fogja változtatni az európai politikát. A miniszterelnök arról beszélt, hogy a változás Európában megkezdődött, szerinte erre a június 9-i választás a bizonyíték.

„Ma egy olyan politikai formációt hozunk létre, amely meggyőződésem szerint hasítani fog, és nagyon gyorsan az európai jobboldal legnagyobb frakciója lesz. Ez napokon belül be fog következni, és utána határ a csillagos ég. Az majd egy másik sajtótájékoztató”

– mondta Orbán, hozzátéve, hogy vállalják azt a felelősséget, hogy „elindítják azt a frakciót, ami Európa legerősebb jobboldali tömörülése lesz”. „A legerősebb osztrák, magyar és cseh jobboldali erő ül most önök előtt.”

Orbán Viktor a három párt, a Fidesz, az osztrák FPÖ és a korábbi cseh kormányfő vezette ANO közös frakciójáról beszélt, de az Európai Parlamentben szabályai szerint ahhoz még négy országból kell belépő tagokat szerezni, ugyanis egy frakció legalább hét tagállam összesen 23 képviselőjéből állhat.

A tájékoztató Herbert Kickl nyilatkozatával kezdődött, aki arról beszélt, hogy szerinte történelmi, új korszak kezdődik Európában, a szabadság és a szuverenitás jegyében. „Szeretnék bemutatni egy új szövetséget, ami közösen Európának új erőt biztosítson” – mondta. Kickl üdvözölte Orbán Viktort, aki szerinte az egyetlen olyan miniszterelnök Európában, aki képes védekezni a migrációs hullám ellen.

Andrej Babiš volt cseh kormányfő azt mondta, azért gyűltek össze, hogy új politikai frakciót alapítsanak az Európai Parlamentben, és három fő prioritás köti össze őket, ezek

  • a szuverenitás védelme,
  • az illegális migráció elleni küzdelem
  • és a Green Deal víziója.

A tájékoztató végén aláírták a három párt kiáltványát, és azt mondták, hogy szeretnék egy európai parlamenti frakció létrehozását elérni.

A Patrióta kiáltvány szövege szerint Európa nemzetei történelmi fordulóponthoz érkeztek. Az Európai Unió – ami egykor a megbékélés vágyában gyökerező álomprojekt volt a két világháború és több évtizednyi megosztottság által okozott pusztítást követően – az európaiak ellen fordult, és most olyan érdekeket képvisel, amelyek ellentétesek a nemzetek, a térségek és az európai hazánkat alkotó kis közösségek akaratával. Az európai patrióta erők a dokumentumban azt ígérik, hogy a kontinens jövőjét visszaadják az európai embereknek, írja az MTI.

Az osztrák Kurir szombaton írta meg, hogy a magyar miniszterelnök Herbert Kickl, az osztrák szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) vezetőjével és Andrej Babiš volt cseh miniszterelnökkel tárgyal vasárnap. A lap azt írta, hogy a széljobbos vezetők egy „hazafias kiáltványt” mutatnak majd be.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-vel annyit közölt, hogy a tárgyaláson az európai jobboldali pártok kapcsolatainak elmélyítéséről lesz szó. A találkozón ott lesz Harald Vilimsky, az FPÖ EP-frakciójának vezetője is.

Orbán Viktor szombaton dörgedelmes publicisztikát közölt a Magyar Nemzetben arról, hogy az Európai Unió megrekedt, brüsszeli bürokraták, romlásba akarják dönteni a kontinenst, az Európai Parlament nagy mérsékelt pártjai pedig „a választók akaratát eltorlaszoló” paktumot kötöttek, hogy megtartsák a hatalmat, és ne engedjenek az erősödő, de azért az Orbán által korábban remélt sikereket el nem érő szélsőjobbos erőkkel szemben. Cikkében azt is írta, hogy „vasárnap két meghatározó erejű esemény történik majd” a jobboldali pártok hatalomátvételi törekvéseivel kapcsolatban.

Csütörtökön derült ki, hogy a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) megegyezett az Olasz Testvérekkel (FdI), hogy marad a mostani európai parlamenti frakciójában, ami magyar szempontból azért fontos, mert a Népszava még szerdán arról írt: a Fidesz saját EP-frakciót alapítana. Erre Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a csütörtöki állam- és kormányfői találkozó közben újságíróknak, úgy reagált: „Lehet, valami történhet, ha szabad így mondanom.”

A cseh ANO elnöke június 21-én jelentette be, hogy kilép a liberális Újítsuk meg Európát európai parlamenti (EP-)frakcióból és az ALDE pártcsaládból, erről itt írtunk. Májusban függesztették fel a volt cseh kormányfő jogait az ALDE-ban, és vizsgálatot indítottak az ANO ellen is, hogy felmérjék, mennyire elkötelezett a liberális értékek mellett. Az indítványt a Momentum, valamint a holland, a svéd, az osztrák, a szlovák és a lengyel liberális pártok terjesztették be azért, mert Babiš hetekkel korábban részt vett a CPAC nevű radikális jobboldali konferencia magyarországi lerakatán, ahol többek között Orbán Viktorral méltatták egymás érdemeit. Az Európai Parlament adatai alapján Csehországban az ANO nyerte a június 6–9. közötti EP-választásokat. Hét képviselőt küldhet a testületbe, ezzel a liberálisok egyik legnagyobb nemzeti küldöttségét adta.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 25,5 százalékkal nyerte az EP-választást Ausztriában, alig egy százalékkal a második, jobbközép Osztrák Néppárt előtt, így hat képviselőt küldhet a testületbe. Az FPÖ viszont a Fidesszel és az ANO-val szemben elvileg nem független: eddig az Identitás és Demokrácia (ID) nevű szélsőjobboldali frakcióban ültek a képviselői. Ott most holtversenyben a harmadik legnagyobb párt lenne. A csoport július 3-án tartaná az alakulóülését.

Közben egy másik új csoport is alakulhat többek között a Mi Hazánk és az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt részvételével. Az Euractiv és a Presse legutóbbi információi alapján ehhez már adottak is lennének a számbeli feltételek, de az AfD egyelőre felfüggesztette a frakció létrehozását, mert attól tart, hogy a leendő partnerei közül néhány túl szélsőséges. Korábbi hírek alapján az AfD megpróbálna visszafarolni az ID-be, de a Financial Times vasárnapi cikke szerint Alice Weidel társelnök arról beszélt, hogy mégis új frakciót hoznának létre. Ha így lesz, az szűkíti a kínálatot a független pártok közt, ahonnan Orbánék új csoportja könnyen behúzhatna további tagokat.

Elvileg bármikor lehet új frakciót alapítani, de július 4. a határidő, hogy már az EP július 16-án kezdődő nyitóülésén is közösen vehessenek részt, ahol például a fontos tisztségeket elosztják. Valószínűleg ezért beszélt arról Orbán Viktor, hogy „napokon belül” létrehoznák a csoportot. (A Népszava korábbi értesülései szerint a lengyel Jog és Igazságosság, valamint az ID kérelmet adott be, hogy a határidőt tolják ki július 8-ig.)

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!