Orbán szerint az EU vezetése elárulja az embereket, de az első körben visszavert jobboldal most újratervez

2024. június 29. – 09:04

Másolás

Vágólapra másolva

Dörgedelmes publicisztikát közölt Orbán Viktor az első számú kormánylapban. A Magyar Nemzetben szombaton megjelent cikkben a magyar miniszterelnök borús képet fest az Európai Unióról, miután ismételten nem sikerült „elfoglalniuk” azt az általa szuverenistának hívott, valójában a szélsőjobboldal különféle árnyalatait megtestesítő pártoknak a június 9-i EP-választáson.

Orbán szerint Európa minden szinten megrekedt és hanyatlik, eltűnőben van a keresztény civilizáció, foszladozik a közbiztonság, a kontinens gazdasági és politikai súlya csökken, háború van a szomszéd országban. „Amit az európai emberek érzékelnek: béke, rend és fejlődés helyett háború, migráció és stagnálás” – írja kifejtve, hogy azért szavaztak többen szavaztak jobboldali pártokra az EP-választáson, mert változást akarnak.

Orbán – akinek eddig egyik frakcióépítési terve sem jött be a nagyobb jobboldali pártokkal, így most egy újabbat próbál összerakni – azonban úgy gondolja, ezt a helyzetet nem veszik figyelembe a „brüsszeli bürokraták”, akik mindent elrontottak, és továbbra is csak azon ármánykodnak, hogy a nemzetállamokat meggyengítsék és saját hatalmuk növeljék. Az úgynevezett brüsszeli bürokraták a migránsok beengedésére akarják őket kényszeríteni a migránsokat sikeresen megállító országot, sőt, büntetik ezeket (itt arra gondol, hogy az Európai Unió Bírósága 200 milliós, de naponta növekvő összegre büntette Magyarországot, amiért a kormány nem tartotta be az uniós menekültügyi szabályokat, de más, kisebb büntetéseket is folyamatosan kap az állam pl. a menedékkérők éheztetése miatt).

Ezen kívül szerinte a sajátjuknak tekintik az orosz-ukrán háborút, le akarják győzni Oroszországot, az európai emberek pénzét folyamatosan Ukrajnába küldik, ahelyett, hogy Afrikába küldenének több pénzt, hogy az emberek ne akarjanak majd onnan idemigrálni. Orbán szerint egyébként a magyar határkerítés jelenleg sikeresen fogja fel a migrációt, de majd ha ez a sok afrikai elkezd ebbe az irányba jönni, az már sok lesz a magyar határon felhúzott szögesdrótnak. (A környéken élők mondjuk a kerítés visszatartó erejét annyira nem tapasztalják, ellenben azt igen, hogy az embercsempészeknek kiváló feladatot és pénzkereseti lehetőséget kínál.)

Orbán fő problémája a cikk alapján, hogy az EP-összetétel bizonyos szintű (de messze nem akkora, mint amire számított) jobbra tolódása után a kulcspozíciók jelen állás szerint mind megmaradnak a centrista (szociáldemokrata, liberális, jobbközép) pártoknál, Ursula von der Leyen is újrázhat. A magyar miniszterelnök egyébként a konkrét szavazáson helyszíni források szerint nem volt annyira harcias, mint itt a publicisztikában, a Euronews úgy tudja, hogy Orbán nemmel szavazott Von der Leyenre, igennel az Európai Tanácsnak a vezetőjének szánt Antonio Costára, Kaja Kallasnál pedig, akit az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének szánnak, tartózkodott.

Orbán a publicisztikája második felében azt írja, a brüsszeli elit „a választók akaratát eltorlaszoló paktuma” ellenére folytatni fogják az európai jobboldali pártok együttműködésének kiépítését. Szerinte a jobboldali pártoknak erős európai parlamenti frakciókat kell létrehozniuk, majd ki kell építeniük az e képviselőcsoportok közötti együttműködést. „Az első kísérletünket visszaverték. Ezen a héten megtörtént az újratervezés” – írja.

A magyar miniszterelnök eddig nem igazán járt sikerrel a frakcióalakítás vagy a csoportok összeszervezése terén: miután elsőre célzott frakciója, az Európai Konzervatívok és Reformerekből (ECR) nem kért a Fideszből (vélhetően túlságosan oroszpárti nézeteik miatt), a legutóbbi hírek szerint új tömörülés létrehozásán ügyködik. A Népszava pár nappal ezelőtt úgy tudta, ebbe a visegrádi országok jobboldali pártjait szeretné beszervezni, a lengyel média azonban ezután arról írt, hogy a Jog és Igazságosság (PiS) megegyezett az ECR vezető erejével, az Olasz Testvérekkel, hogy marad a mostani európai frakciójában. Az ECR alakuló ülését a tervek szerint július 3-án tartják, legkésőbb addigra kiderülhet, mi lesz az itteni alkudozás vége.

Orbán Viktor némileg sejtelmesen azzal fejezi be a cikkét, hogy „vasárnap két meghatározó erejű esemény történik majd.

Vigyázó szemünket Párizsra és Bécsre érdemes vetnünk.”

Hogy pontosan mire utal ezzel (azon túl, hogy a franciaországi előrehozott parlamenti választás vasárnap kezdődik), arra egyelőre nem jöttünk rá, ezzel kapcsolatban kérdést küldtünk a miniszterelnök sajtófőnökének. Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója csütörtökön már lebegtette, hogy hamarosan bejelentések jönnek, és új EP-frakció alakulhat. Ez akár egy teljesen más formáció is lehet, mint amikről eddig szó volt, de jelen állás szerint az sem kizárt, hogy a Fidesz egy meglévő csoporthoz (pl. az ECR-től jobbra álló Identitás és Demokráciához, aminek az osztrák FPÖ is tagja) csatlakozik, Orbán Viktor mondatának ehhez is köze lehet.

Orbán szerint mindenesetre „tegnap Amerikában is nagy lépést tettek a változás felé” azzal, hogy Biden elnök egyáltalán nem nyújtott meggyőző teljesítményt a vitán. „Ha minden a tervek szerint alakul, és a Jóisten is megsegít bennünket, az év végére a hazafiak többségre jutnak az egész nyugati világban. Hajrá!” – zárja sorait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!