A lengyel média szerint marad az EP-frakciójában a lengyel párt, amivel a Fidesz alapítana csoportot

2024. június 27. – 21:31

Másolás

Vágólapra másolva

A lengyel Jog és Igazságosság (PiS) megegyezett az Olasz Testvérekkel (FdI), hogy marad a mostani európai parlamenti frakciójában a lengyel PAP hírügynökség szerint, amit az Euractiv szemlézett.

A hír magyar szempontból azért fontos, mert a Népszava szerdán arról írt: a Fidesz saját EP-frakciót alapítana. Az értesülést az Euronews tudósítója és a Politico is megerősítette.

Mateusz Morawiecki, a PiS képviselője, korábbi miniszterelnök a Politico csütörtök kora délutáni cikke szerint arról beszélt: 50-50 százalék, hogy kilépnek a mostani csoportjukból, az Európai Konzervatívok és Reformerekből (ECR). A Telex hiába tudósított volna az ECR alakulóüléséről szerdán, azt kétszer halasztották, és végül a tervek szerint július 3-án tartják.

A csoporttal hírbe hozott cseh ANO alapítója már be is jelentette, hogy „új frakciót fogunk létrehozni”. Andrej Babiš arról posztolt az Instagramra, hogy „hamarosan többet fognak tudni”.

Az értesüléseket a magyar miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs sem tagadta csütörtökön. Lehetséges – mondta a kérdésre, hogy a Fidesz új EP-frakciót hoz-e létre, „hamarosan néhány bejelentés jön”.

A PAP viszont úgy tudja, a PiS megállapodott az FdI-vel a vezető tisztségek szétosztásáról, ami miatt a frakciójuk alakulóülését halasztották. Az Euractivnak a PiS-től sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarták a lengyel hírügynökség értesülését.

Az EP adatai alapján a PiS húsz mandátumot szerzett a június 6–9-i választásokon. Ez kétszer annyi, mint a Fideszé, és a többi, sajtóban lebegtetett párt kisebb nála.

Egy új frakció alapításához hét országból 23 képviselő kell. A második feltételt így a PiS és a Fidesz együtt is megugraná, a lengyel párt nélkül viszont ez már nem lenne adott, és a többi partnertől függene.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!