Saját csoportot alakíthatnak Orbán közép-európai szövetségesei az Európai Parlamentben

2024. június 27. – 17:09

Másolás

Vágólapra másolva

Elképzelhető, hogy a lengyel Jog és Igazagosság (PiS) párt kiválik az Európai Konzervatívok és Reformerek európai parlamenti csoportjából, hogy Orbán Viktor, a szlovén Janez Janša és a cseh Andrej Babiš pártjaival alakítson új csoportot – írja a Politico. A lehetőségről Mateusz Morawiecki, a PiS képviselője beszélt a portálnak csütörtökön, a volt lengyel miniszterelnök szerint a váltás esélye 50 százalék.

Az euroszkeptikus jobboldali pártokat tömörítő Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) jelenleg a harmadik legnagyobb politikai csoport az Európai Parlamentben. Az ECR-t jelenleg a szélsőjobbos olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni pártja, az Olaszország Fivérei dominálja, a PiS a második legnagyobb párt a csoportban.

Morawiecki viszont a Politicónak arról beszélt, hogy pártját nem annyira az ideológiai elemek érdeklik, és ezért gondolkodnak egy regionális alapú szerveződésben.

Azért érdemes megjegyezni, hogy a fent felsorolt potenciális résztvevők között elég nagy az ideológiai elvbarátság is. A lengyel politikus szerint akár 40-50 képviselőjük is lehetne, a csoport neve pedig CEE lehetne, ami Közép-Kelet-Európára utal, bár Morawieckinek tetszik a „Három Tenger Csoport” elnevezés is. Egyelőre még tárgyalnak Melonival és az ECR-rel.

Giorgia Meloni és Mateusz Morawiecki – Fotó: Wojtek Radwanski / AFP or licensors
Giorgia Meloni és Mateusz Morawiecki – Fotó: Wojtek Radwanski / AFP or licensors

Az Európai Parlamenti választások óta több cikk is megjelent arról, hogy az ECR nem akarta befogadni tagjai közé az Európai Néppártból korábban kizárt Fideszt. Bár Orbán Viktor többször is jelezte, hogy pártja szívesen csatlakozna Meloni csoportjához, az ECR több tagja, így a Finn Párt, a belga Új Flamand Szövetség, a cseh Polgári Demokrata Párt és a Svéd Demokraták ezt nem támogatták, vélhetően a Fidesz oroszbarát politikája miatt. A Fidesz egy hete már arról kommunikált, hogy nem is akarna bekerülni az ECR-be, miután a csoportba fölvették a „szélsőségesen magyarellenes” román AUR pártot. Az ECR társelnöke ehhez azt fűzte hozzá, hogy a magyar kormánypárt hivatalosan nem kérte a felvételét, de ha csatlakozni akartak volna, egy olyan nyilatkozatot alá kellett volna írniuk, hogy támogatják Ukrajna honvédő háborúját Oroszországgal szemben.

A csoporttal hírbe hozott cseh párt elismerte, hogy új alakulaton dolgozik. „Új frakciót fogunk létrehozni” – jelentette be Andrej Babiš, az ANO alapítója az Euractiv szerint. „Hamarosan többet fognak tudni” – posztolta Instagramra. Babiš arról írt, hogy a frakció a migráció ellen és az EU zöld intézkedéscsomagjának megváltoztatására jönne létre.

A Politico szerint Janez Janša volt szlovén miniszterelnök sem zárta ki, hogy egyeztessen a csoportról. „Valójában mindenkivel tárgyalunk” – jelentette ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!