Corriere della Sera: Kikosarazhatta Meloni Orbánt, nehezen lesz meg a Fidesznek a konzervatív frakció

2024. június 18. – 21:04

Corriere della Sera: Kikosarazhatta Meloni Orbánt, nehezen lesz meg a Fidesznek a konzervatív frakció
Fotó: Odd ANDERSEN / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Megtudta a Corriere della Sera, hogy Giorgia Meloni elutasította Orbán Viktor ötletét, hogy a Fidesz EP-képviselői csatlakozzanak az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) nevű frakcióhoz – szúrta ki az olasz lapban a Népszava. A Corriere szerint ugyanis Meloninak több hátránya származhatna ebből, mint előnye.

Orbán ugyan többször is jelezte, hogy a Néppártból való kilépése óta a függetlenek közt politizáló Fidesz szívesen menne az ECR-be, annak több tagpártja (vélhetően a Fidesz mély oroszbarátsága miatt) elutasítja azt. Így áll a kérdéshez a Finn Párt, a belga Új Flamand Szövetség, a cseh Polgári Demokrata Párt (ODS) és a Svéd Demokraták is.

A Népszava emlékeztet, Orbán az EU-s hétfői csúcs után azt írta ki Facebookjára: „Egyesíteni fogjuk az európai jobboldal erőit.” Mindenesetre ha ez így marad, ideológiailag a Fidesz számára már csak a több szélsőjobbos pártot is sorai közt tudó Identitás és Demokrácia csoport marad opciónak (esetleg egy semmiből létrehozott új frakció). Hogy mi történt Orbán és Meloni között, valamint mi lesz a Fidesz európai sorsa, az nagy rejtély, ennek feloldására megkerestük a miniszterelnök sajtófőnökét, amint válaszol, közöljük.

Érdekesség még, hogy épp kedden jelentették be, hogy a Tisza Párt képviselői csatlakozhatnak a néppárti frakcióhoz (Magyar Péterrel együtt), mire a KDNP beváltotta fenyegetését, és egyetlen képviselőjével, Hölvényi Györggyel szintén elhagyta a Néppártot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!