Ha valaki Putyin propagandáját szajkózza, nincs helye itt, üzente egy képviselő a Fidesznek a kiszemelt EP-frakciójából

2024. május 13. – 13:29

Másolás

Vágólapra másolva

„Ha valaki egyszerűen Putyin propagandáját szajkózza, semmi keresnivalója itt” – jelentette ki Alexandr Vondra cseh európai parlamenti képviselő az Euractivnak adott interjújában. A hétfőn megjelent cikkben az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) EP-frakciójához tartozó cseh képviselő közölte: „ezt megmondtam a Fidesznek és emiatt most nem történhetnek tárgyalások velük” a csatlakozásukról. Azt állította, hogy a frakcióba nemrég felvett francia Visszahódítás (Reconquête!) képviselőjének is feltettek kérdéseket ilyen ügyekről.

Ahogy arról korábban írtunk, a fideszesek egy uniós és egy EU-n kívüli intézményben is az ECR-esek között ülnek, és már az EP-ben leadott szavazataik is az ő frakciójukkal esnek egybe a legtöbbször. Orbán Viktor a februári uniós csúcstalálkozó előtt arról beszélt olasz lapoknak, hogy a Fidesz a június 6-9. között tartott EP-választás után belép a pártcsaládba. (Magyarországon június 9-én szavazunk.)

Ugyanakkor a frakció több képviselője arra utalt, hogy a Fidesz változtasson az Ukrajnával és Oroszországgal kapcsolatos politikáján, amikor a Politico körbekérdezett a nagyobbik magyar kormánypárt felvételi esélyeiről. A Bloomberg januári cikke szerint a pártcsalád vezetője, Giorgia Meloni is feltételül szabná, hogy a Fidesz máshogyan kezelje Ukrajnát. A frakció a legutóbbi kérdésünkre azt válaszolta: az urnák zárása után „készen állunk, hogy tárgyalásokat kezdjünk olyan pártokkal, amelyek osztják az alapértékeinket”.

Vondra arra is reagált, hogy a legnagyobb frakciójú, jobbközép Európai Néppárt „csúcsjelöltje”, Ursula von der Leyen április végén nem zárta ki az együttműködést az ECR-rel. „Úgy érezzük”, az Európai Bizottság mostani vezetője „hozzáigazítja a politikáját az új helyzethez”, mondta a cseh képviselő a testület közelmúltbeli intézkedéseire utalva. „Bízz, de ellenőrizz” megközelítést tartott szükségesnek a bizottsági elnöknél, akit a Fidesz óriásplakátokon támadott. „Az egész csoportunk minden bizonnyal kivár a választás utánig”, jelentette ki Vondra, „hogy meglássuk, milyen lesz a parlament összetétele”, előtte nem akarnak biankó csekket adni a bizottsági elnöknek.

Címlapkép: Alain Rolland / Európai Parlament / Európai Unió

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!