Bloomberg: Meloni feltételként szabná, hogy Orbán adja fel Ukrajna-ellenes pozícióját, ha be akar lépni az euroszkeptikus pártcsaládba

2024. január 10. – 23:36

frissítve

Bloomberg: Meloni feltételként szabná, hogy Orbán adja fel Ukrajna-ellenes pozícióját, ha be akar lépni az euroszkeptikus pártcsaládba
Giorgia Meloni és Orbán Viktor egy 2022-es EU-csúcson – Fotó: Ludovic MARIN / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök azt szeretné, ha Orbán elállna az Ukrajnának küldendő EU-s támogatás útjából azért cserébe, hogy az általa vezetett Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsalád felveszi a Fideszt tagjai közé, írja a Bloomberg.

Ezen felül az olasz kormányfő szeretné, ha Orbán javítana kapcsolatán Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és változtatna az Ukrajna EU-tagságával kapcsolatos negatív álláspontján is. A Bloombergnek nyilatkozó anonim források szerint ezek lennének a feltételek ahhoz, hogy megnyíljon az út a Fidesz előtt az ECR-hez való csatlakozáshoz.

A Fidesz 2021 márciusában lépett ki a jobbközép Európai Néppártból (EPP), azóta nem tagja egyik EP-frakciónak sem. Orbánék azonban már hónapok óta kacsintgatnak az euroszkeptikus ECR felé, melynek Orbán több szövetségese, köztük Meloni pártja, az Olaszt Testvérek és a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) is tagja.

A magyar miniszterelnök december folyamán több alkalommal is arról beszélt, hogy folynak már a tárgyalások a belépésről, azonban az valószínűleg csak a júniusi EP-választás után fog megtörténni. Elemzésünket az ECR felé kacsintgató Fideszről itt olvashatják.

A kérdés az, hogy vajon Meloni feltételeit látva a Fidesz elgondolkozik-e azon, hogy inkább a másik euroszkeptikus pártcsaládhoz, az Identitás és Demokráciához (ID) csatlakozzon. Míg ugyanis az ECR kifejezetten ukránpárti, az ID sokkal inkább oroszpárti álláspontot képvisel.

Az ID tagjai közt találjuk a francia Marine Le Pen Nemzeti Tömörülését, az olasz Matteo Salvini Ligáját, a holland Geert Wilders Szabadságpártját és a német AfD-t is, akik mind több szálon kötődnek Vlagyimir Putyinhoz és Oroszországhoz.

Orbán a december közepi EU-csúcson egyetlen EU-s vezetőként ellenezte és vétózta az Ukrajnának küldendő 50 milliárd eurós támogatást. A csomagról február elején rendkívüli EU-csúcson fognak újra tárgyalni.

A Politico értesülései szerint Magyarország feloldhatja az Ukrajnának nyújtott 50 milliárd eurós uniós támogatással szembeni vétóját, feltéve, hogy a finanszírozást minden évben felülvizsgálják.

Az Euronews viszont arról írt szerdán, hogy Orbán újabb követeléssel állt elő azért cserébe, hogy feloldja az 50 milliárd eurós csomagra vonatkozó vétóját. Szerintük a magyar miniszterelnök most azt kéri, hogy a Covidhoz kapcsolódó helyreállítási pénzeket ne 2026-ig, hanem 2028-ig lehessen lehívni.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!