Euronews: Orbán egy újabb követeléssel állt elő azért cserébe, hogy ne vétózza meg az ukránoknak szánt támogatást

2024. január 10. – 21:14

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb követeléssel állt elő Orbán Viktor azért cserébe, hogy feloldja az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatásra vonatkozó vétóját – írja saját forrásaira hivatkozva az Euronews. Szerintük a magyar miniszterelnök most azt kéri, hogy Covidhoz kapcsolódó helyreállítási pénzeket ne 2026-ig, hanem 2028-ig lehessen lehívni.

A mostani szabályok szerint a tagállamoknak 2026. augusztus végéig kell teljesíteni azokat a célokat, amelyek a támogatások kiutalásához szükségesek, ellenkező esetben a pénz elveszik. A kérés oka, hogy Magyarország forrásait jogállamisági problémákra hivatkozva nagyrészt befagyasztották, és ha ezt fel is oldanák, nagyon kevés időnk maradna a pénz megszerezni.

Magyarországnak a helyreállítási terv részeként 10,4 milliárd euró (kábé 4000 milliárd forint) járna, eddig ennek kevesebb, mint tizedét, 920 millió eurót kaptunk meg. A kormány első feltétele az Ukrajnának szánt támogatás engedélyezéséért cserébe az volt, hogy a maradék pénz befagyasztását is feloldják.

A Politico szerint Orbánnak a két követelés mellé van egy harmadik feltétele is az ukránoknak szánt támogatáshoz. Az 50 milliárd eurót négy év alatt, 12,5 milliárd eurós adagokban adnák oda, és Orbán szeretné, ha ezt minden évben felülbírálhatnák, vagyis az államok vezetői minden alkalommal megvétózhatnák a kifizetést.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!