Politico: Orbán belemehet Ukrajna támogatásába, ha az EU nem egyben utalja az 50 milliárd eurós támogatást

2024. január 9. – 08:39

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország feloldhatja az Ukrajnának nyújtott 50 milliárd eurós uniós támogatással szembeni vétóját, feltéve, hogy a finanszírozást minden évben felülvizsgálják – írta a Politico hírlevele.

Az Európai Bizottság még tavaly júniusban javasolta, hogy a 2021–2027-es időszakra szánt uniós költségvetést növeljék meg 66 milliárd euró többletbefizetéssel, és ebből 17 milliárd euróval, valamint 33 milliárd eurónyi hitellel folytassák Ukrajna támogatását. A pénz maradéka részben az orosz invázió miatti bizonytalanságban megemelkedett uniós kamatköltségek fedezésére, részben új célokra menne. A magyar kormány hamar támadni kezdte a javaslatot különféle csúsztatásokkal, amelyekkel ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen. Orbán Viktor a decemberi uniós csúcson aztán meg is vétózta azt az 50 milliárd eurós segélycsomagot, amellyel a következő négy évben az ukrán költségvetését kívánják támogatni.

A Politico három uniós diplomatára hivatkozva azt írta, hogy a magyar kormány feloldhatja a vétóját, amennyiben az Európai Tanácsban évente felülvizsgálják a döntést, és egyhangúlag hagyják jóvá a finanszírozást. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy Ukrajna évi 12,5 milliárd eurós részletekben kapná meg a támogatást, a magyar kormánynak pedig minden évben lehetősége lenne vétózással zsarolni az Európai Uniót. Vagyis Orbán Viktor minden évben blokkolhatná az Ukrajnának szánt uniós finanszírozást, vagy pedig engedményeket kaphatna Brüsszeltől a vétójának visszatartásáért.

A Politico megjegyzi, hogy bár nem ez az első alkalom, hogy Magyarország felveti ezt az ötletet, ez jelentős visszalépést jelent Orbán Viktor elmúlt hetekben hangoztatott retorikájához képest, amikor élesen ellenezte, hogy Ukrajnának bármilyen támogatást nyújtsanak az EU költségvetéséből. Több uniós diplomata azonban továbbra is szkeptikus az ötlettel kapcsolatban, rámutatva arra, hogy az évről évre történő jóváhagyás nem biztosítana kiszámíthatóságot Ukrajna számára.

A hvg.hu megkereste a Politico értesülésével kapcsolatban Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét. A lap arra volt kíváncsi, valóban támogatná-e így a magyar kormány a segélycsomagot, illetve számítanak-e arra, hogy a februári EU-csúcson egyhangú döntés születik az ügyben. Havasi annyit válaszolt:

„Magyarország üdvözli, hogy az Európai Bizottság jól halad a B-terv kidolgozásával, amely szerint Ukrajna támogatását az európai uniós költségvetésen kívül kell megoldani. Ami nekik a B-terv, az Magyarországnak az A-terv.”

Bár azt nem részletezte, hogy pontosan mit ért A- és B-terv alatt, ahogy arra sem válaszolt, helytállóak-e a Politico információi.

Rácz András Oroszország-szakértő a Telexnek azt mondta: „Az EU-n belül az orbáni vétó gyenge, végső soron megkerülhető, ha a közelgő februári uniós csúcson is vétózna Magyarország, akkor azonnal élesedhetne egy kormányközi megállapodásos konstrukció.” Ez komplikáltabb és a magasabb kamatok miatt drágább is, de végrehajtható, így az európai pénzügyi támogatást nem érzi veszélyben Rácz. Magyarország eredményesen csak az Európai Békealap félmilliárd euróját tudja vétózni. De a nagyobb pakk – a kikerülhető magyar vétóval – akár 50 milliárd euróról is szólhat (négy évre), katonai és pénzügyi segítségben vegyesen.

Az orosz–ukrán háború jelenlegi állását ebben a cikkben elemeztük.

(Cikkünket utólag frissítettük Havasi Bertalan reakciójával.)

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!