Financial Times: Az EU egy 20 milliárd eurós manőverrel kerülné meg Orbánt

2023. december 27. – 12:47

Másolás

Vágólapra másolva

Húszmilliárd eurós kedvezményes hitelcsomagot dolgoz ki az Európai Unió Ukrajna megsegítésére, méghozzá olyan konstrukcióban, melyet nem tudna blokkolni a korábbi, 50 milliárdos költségvetés-kiegészítést megvétózó Orbán Viktor – értesült a Financial Times.

A neves brit gazdasági lap keddi cikke szerint a csomag elfogadását a magyar miniszterelnök nem tudná blokkolni, ugyanis olyan hitelezési struktúrán alapulna, melyhez nem szükséges a tagállami vezetők egyhangú támogatása. A megoldás szerkezetileg a 2020-as koronavírus-járvány miatti gazdasági károk enyhítésére elfogadott 100 milliárd euró keretösszegű munkahely-támogatási csomagra hasonlít.

A tagállamoknak garanciákat kellene vállalnia az uniós költségvetés irányába, lehetővé téve, hogy az Európai Bizottság Kijev megsegítésére a piacokról vegyen fel hitelt – a tervben 20 milliárd euró szerepel, azzal a kikötéssel, hogy ez Ukrajna szükségleteitől függően módosulhat. Lényeges, hogy a program fő résztvevői között olyan tagállamoknak kell lennie, melyek hitelminősítése a legmagasabb szintű. A program hátulütője, hogy csak hitelekre vonatkozik, a közvetlen támogatásokat kétoldalú megállapodások keretében küldhetik a tagállamok.

A lap forrásai szerint a terv részleteiről még egyeztetnek, mert bár technikai probléma nem állja útját Kijev segítésének, de ahogy egy bennfentes elmondta: az ügy „politikai szempontból már bonyolultabb”. Ennek ellenére, akár már februárban létrejöhet az egyetértés.

Az EU egyébként pont február 1-jén tart újabb csúcstalálkozót, melyen a tagállami vezetők – az igen hektikus decemberi csúcshoz hasonlóan – elsődlegesen a költségvetés bővítését és vele az eredetileg tervezett 50 milliárd eurós Ukrajna-finanszírozást szeretnék megszavazni. A kedden megszellőztetett B terv azért készül, mivel számítanak arra, hogy Orbán Viktor esetleg újból keresztbe tesz a közös cselekvésnek.

Egy esetleges uniós megegyezést követően rögtön megnyílhatnának a pénzcsapok. Az IMF a garanciák birtokában azonnal folyósíthatja a támogatás következő, 900 millió eurós részletét, amivel Ukrajna számítások szerint el fogja tudni kerülni a fedezet nélküli pénznyomtatást (ami ugye valószínűleg beindítaná az infláció elszabadulását).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!