Belép a Fidesz Meloniék európai pártcsaládjába az EP-választások után, állítja Orbán

2024. február 2. – 15:20

Másolás

Vágólapra másolva

Az EP-választások után belép a Fidesz az Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsaládjába – erről beszélt az olasz sajtónak Orbán Viktor miután találkozott Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel, írja a HírTV.

A la Stampa és a la Repubblika című olasz lapok is beszámoltak róla, hogy a magyar miniszterelnök Brüsszelben újságírók egy csoportjának az ezt firtató kérdésre azt válaszolta: „Az volt az elképzelés, hogy a választások előtt lépünk be, de most már a választás után fogjuk megtenni. De igen, készen állunk, és csatlakozunk a Konzervatívokhoz”.

Meloni másnap a la Stampa szerint már óvatosabban fogalmazott: „Szó van róla, de nem ezekben a napokban. Ez egy olyan vita, amely az európai választások után fog megnyílni” – mondta.

Orbán már tavaly decemberben úgy foglalt állást, hogy örömmel csatlakozna a Meloni által vezetett Európai Konzervatívok és Reformerekhez (ECR). A miniszterelnök akkor azt mondta, „a tárgyalások folyamatban vannak”, a kérdés az, hogy mikor lenne a megfelelő pillanat: a júniusi európai parlamenti választás előtt vagy után.

A nagyobbik magyar kormánypárt már így is több szállal kapcsolódik az olasz kormányfő és az Olasz Testvérek vezetője, Giorgia Meloni által elnökölt euroszkeptikus csoporthoz, és a jelenleg pártcsaládon kívüli fideszes európai parlamenti képviselők szavazatai is egyre erősebb rokonságot mutatnak vele.

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő a nyáron arról beszélt, hogy akár a jövő júniusi választás előtt csatlakozhatnak a csoporthoz (igaz, már 2022 elejére is jövendölte ugyanezt). A párt képviselői egy uniós tanácsadó testületben, a Régiók Bizottságában is az ECR-be igazoltak át 2021-ben. Ugyan nem uniós szervezet, de a szinte minden európai országot tagjai közt tudó Európa Tanácsban szintén hamar ott kötött ki a Fidesz.

Arról, hogy hogyan közeledik a Fidesz a pártcsaládhoz, ebben a cikkben írtunk részletesen.

A Bloomberg korábban úgy értesült: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök azt szeretné, ha Orbán Viktor elállna az Ukrajnának küldendő támogatás útjából, hogy az általa vezetett ECR pártcsalád felvegye a Fideszt tagjai közé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!