Ha a Fidesz kéri, boldogan tárgyal vele az európai pártcsalád frakciója, ahová beállna

2024. február 3. – 00:29

Másolás

Vágólapra másolva

Nyitottak vagyunk a tárgyalásokra olyan pártokkal, amelyek osztják az alapértékeinket, írták az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai parlamenti csoportjától a Telexnek.

Orbán Viktor a csütörtöki uniós csúcstalálkozó előtt arról beszélt olasz lapoknak, hogy a Fidesz az EP-választások után belép az ECR pártcsaládjába. A miniszterelnök elmondta: „az volt az elképzelés, hogy a választások előtt lépünk be, de most már a választás után fogjuk megtenni. De igen, készen állunk, és csatlakozunk a konzervatívokhoz”.

Giorgia Meloni olasz kormányfő, a pártcsalád elnöke másnap már óvatosabban fogalmazott a la Stampa szerint. „Szó van róla, de nem ezekben a napokban. Ez egy olyan vita, amely az európai választások után fog megnyílni.”

A pártcsaládot és az európai parlamenti frakcióját is megkérdeztük, tárgyalnak-e a Fidesszel. Michael Strauss, az EP-képviselőcsoport sajtó- és médiacsapatának vezetője közölte: „készen állunk, hogy tárgyalásokat kezdjünk olyan pártokkal, amelyek osztják az alapértékeinket”. Ha kapnak egy csatlakozási kérelmet az európai parlamenti „választás után, boldogan tárgyalunk”.

Orbán Viktor már tavaly decemberben azt mondta, hogy „a tárgyalások folyamatban vannak”, a kérdés az, hogy mikor lenne a megfelelő pillanat: a júniusi európai parlamenti választás előtt vagy után. Michael Strauss pár hete a Politicónak elárulta: tudomása szerint a Fidesz nem kérte, hogy csatlakozhasson, mert az a napirenden lenne. Ez nem zárja ki, hogy például a pártcsaláddal vagy informálisan valamelyik taggal egyeztessenek.

A Fidesz képviselői az Európai Parlamentben a függetlenek között ülnek, amióta az egyre biztosabb kizárás elől kilépésbe menekültek a jobbközép Európai Néppártból, de a szavazataik egyre erősebb rokonságot mutatnak az ECR-ével. Egy uniós tanácsadó testületben, a Régiók Bizottságában a fideszesek már át is igazoltak az euroszkeptikusokhoz 2021-ben. Ugyan nem uniós szervezet, de a szinte minden európai országot tagjai közt tudó Európa Tanácsban szintén hamar ott kötött ki a Fidesz.

Mateusz Morawiecki az ECR lengyel tagjától, a Jog és Igazságosságtól nemrég közölte, hogy „nyitott” a nagyobbik magyar kormánypárt csatlakozására. A Bloomberg szerint ugyanakkor a pártcsalád vezetője, Giorgia Meloni feltételül szabná, hogy a Fidesz máshogy kezelje Ukrajnát és egy olasz antifasiszta pere is feszültséget okozott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!