Bár Orbán szívesen csatlakozna az euroszkeptikus ECR-hez, a finn tagpárt elnöke szerint undorító a Fidesz Ukrajnához való hozzáállása

2024. június 4. – 22:05

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor kedden bejelentette, hogy a Fidesz csatlakozni akar az Európai Parlament euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsaládjához. Szerinte fontos, hogy a jobboldali pártok együttműködjenek, ahogy az is, hogy az olasz Giorgia Meloni, a pártcsalád elnöke (és egyben olasz miniszterelnök) és a francia szélsőjobboldali Marine Le Pen megegyezzenek.

Az olasz miniszterelnök többnyire jó kapcsolatot ápol a magyar kormánnyal, és a Putyin-barát Le Pen az elnökválasztási kampányát a részben Mészáros Lőrinc birtokolta MKB Banktól kapott négymilliárd forintnyi hitellel finanszírozta.

Az ECR-ben azonban nem mindenki van jó véleménnyel a Fideszről. A 444 a finn Helsingin Sanomat alapján azt írja, hogy Riikka Purra pénzügyminiszter, az ECR-tag és szélsőjobboldali Finnek Pártja elnöke megemlítette a magyar kormánypártot egy keddi választási vitában.

„A magyar Fidesz Ukrajnához és Ukrajna támogatásához való hozzáállása, Oroszország támogatása egyszerűen undorító. Egyáltalán nem osztjuk”

– mondta.

A 444 megjegyezte, hogy nem ez az első eset, hogy a finn párt vezetése kritikusan állt a Fideszhez. Az egyik EP-képviselőjük februárban arról tweetelt, hogy támogatja a Fidesz ECR-hez való csatlakozását, de a párt fél órával később levetette a bejegyzést, és bejelentették, hogy nem indítják újra a képviselőt az EP-választáson.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!