A ECR társelnöke szerint a Fidesz hivatalosan nem is akart hozzájuk csatlakozni, és az nem a román párt miatt farolt ki

2024. június 20. – 23:16

Másolás

Vágólapra másolva

Nicola Procaccini, az Európai Parlament (EP) Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) politikai csoportjának társelnöke a Népszavának azt mondta, hogy a Fidesz soha nem nyújtott be hozzájuk csatlakozási kérelmet, hiába utalt arra Kocsis Máté frakcióvezető, hogy beültek volna hozzájuk.

Kocsis egy Facebook-posztban azt írta, hogy azért lehetetlenült el a közös frakció, mert az ECR felvette a Románok Egyesüléséért Szövetséget (AUR), amit a Fidesz politikusa szélsőségesen magyarellenesnek minősített, egy ilyen párttal pedig nem közösködik a magyar kormánypárt.

Procaccini azt mondta, hogy a Fidesz soha nem nyújtott be hozzájuk csatlakozási kérelmet, de ha csatlakozni is akartak volna, egy olyan nyilatkozatot alá kellett volna írniuk, hogy támogatják Ukrajna honvédő háborúját Oroszországgal szemben.

Az AUR-t Moldovában és Ukrajnában is biztonsági kockázatnak minősítették, ezért kitiltották a pártot, de Procaccini megerősítette, hogy az AUR is aláírta az Ukrajnát támogató nyilatkozatot.

Az euroszkeptikus ECR két vezető ereje a Giorgia Meloni kormányfő vezette Olasz Testvérek és Jaroslaw Kaczynski lengyel Jog és Igazságosság pártja, akik eddig Orbán Viktor szövetségei voltak, mégsem sikerült európai szinten megtalálni a közös nevezőt.

Az EP politikai csoportjainak nem hivatalosan július 4-ig, hivatalosan július 15-ig kell megalakulniuk, addig lehet alkudozni és szövetségeket kötni.

Orbán korábban többször is jelezte, hogy a Néppártból való kilépése óta az Európa Parlamentben függetlenül politizáló Fidesz szívesen menne az ECR-be. A miniszterelnök még a hétfői EU-csúcs után azt írta ki Facebookjára: „Egyesíteni fogjuk az európai jobboldal erőit.”

De az ECR több tagpártja (vélhetően a Fidesz mély oroszbarátsága miatt) elutasítóan állt a kérdéshez, így például a Finn Párt, a belga Új Flamand Szövetség, a cseh Polgári Demokrata Párt (ODS) és a Svéd Demokraták is. Ezt is mérlegelve dönthetett úgy az olasz politikus, hogy inkább nem veszik fel a Fideszt a csoportosulásba.

.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!