Kocsis Máté szerint a Fidesz mégse akar bekerülni az ECR-frakcióba, ahová a jelek szerint fel se akarták őket venni

2024. június 19. – 22:47

Másolás

Vágólapra másolva

„A szélsőségesen magyarellenes román AUR-t felvették az ECR frakciójába. Szó sem lehet arról, hogy a Fidesz ilyen párttal üljön egy frakcióban az Európai Parlamentben! Kizárt!” – írta ki Facebook-oldalára Kocsis Máté.

A Fidesz frakcióvezetője arra a hírre reagált, hogy a Giorgia Meloni olasz miniszterelnök európai parlamenti képviselőit tömörítő frakciója 11 új tag csatlakozását jelentette be, köztük a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szélsőjobboldali pártét. Az elsősorban euroszkeptikus jobboldali pártokat tömörítő Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) így most 83 tagot számlál.

Kocsis posztjában azt írta, hogy a Fidesz így már nem akar része lenni a frakciónak. Csakhogy az utóbbi napok hírei alapján úgy tűnik, hogy valójában Meloni döntött úgy, hogy nem veszik fel a Fideszt az ECR-be, hiába akartak csatlakozni. Erről már kedden írt az olasz sajtó. Az ügyben lapunk is kereste Havasi Bertalant, a Fidesz sajtófőnökét, de nem kaptunk választ arra, hogy valóban Meloni kosarazta-e ki a magyar kormánypártot.

Orbán korábban többször is jelezte, hogy a Néppártból való kilépése óta az Európa Parlamentben függetlenül politizáló Fidesz szívesen menne az ECR-be. A miniszterelnök még a hétfői EU-csúcs után azt írta ki Facebookjára: „Egyesíteni fogjuk az európai jobboldal erőit.”

De az ECR több tagpártja (vélhetően a Fidesz mély oroszbarátsága miatt) elutasítóan állt a kérdéshez, így például a Finn Párt, a belga Új Flamand Szövetség, a cseh Polgári Demokrata Párt (ODS) és a Svéd Demokraták is. Ezt is mérlegelve dönthetett úgy az olasz politikus, hogy inkább nem veszik fel a Fideszt a csoportosulásba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!