Népszava: A Fidesz új EP-frakciót próbál összehozni Ficóék és Babišék meghívásával

2024. június 26. – 19:41

Másolás

Vágólapra másolva

Egy új európai parlamenti képviselőcsoport alakításához hívott meg több pártot is a Fidesz, értesült több forrásból a Népszava. A lap egyik informátora szerint a frakció ötlete a magyar miniszterelnöktől, Orbán Viktortól származik.

Az Euronews tudósítója, Jorge Liboreiro hasonló információkról posztolt X-re (a volt Twitterre).

A Népszava brüsszeli tudósítója, Halmai Katalin információi alapján az új frakcióhoz olyan pártokkal tárgyalhatnak, mint:

  • a liberálisoktól nemrég kilépő (épp egy korábban Orbán Viktorral közös konferenciázás miatt vizsgált) cseh ANO;
  • a szocialisták között felfüggesztett szlovák Smer;
  • az euroszkeptikus ECR-ben ülő lengyel Jog és Igazságosság (PiS);
  • valamint reménybeli alapítók a frakcióba invitálják a jobbközép Európai Néppártban lévő Szlovén Demokrata Pártot (SDS) is.

Utóbbinál a lap kiemeli, hogy egyik tagját a néppárti csoport alelnökének választották a múlt héten, így nem sok esély van rá, hogy fel fognak állni és a visegrádiakhoz pártolnak, a PiS pedig megosztott az ügyben. Liboreiro ehhez azt tette hozzá, hogy egy görög és egy észt képviselő is szóba jöhet.

A Népszava forrásai szerint akadhat elég tartalék az EP függetlenjei között, akik csatlakoznának az új formációhoz. Egy új frakció alapításához minimum hét országból legalább 23 képviselőre van szükség. Az EP szerdán frissített adatai alapján (a tíz fideszessel és a Néppártból nemrég kilépett egy KDNP-ssel együtt) összesen 87-en vannak, akik vagy függetlenek, vagy újként a testületbe jutva még nem tudni, hová ülnének.

Az SDS EP-képviselője, Romana Tomc „Fake newsnak” nevezte az értesülést az X-en, és leszögezte: most és a továbbiakban is maradnak a Néppártban. Liboreiro viszont azzal válaszolt, hogy az egyeztetések még messze nem lefutottak. A Népszava tudósítója is jelezte: nem azt írta, hogy az SDS csatlakozna, csak hogy meghívnák.

A lap értesülései szerint a PiS – a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia frakcióval együtt – kérelmet adott be, hogy az első EP-ülés előtt ne július 4-ig, hanem 8-ig regisztrálhassanak a csoportok, ha azon már együtt akarnak részt venni. (Frakciót bármikor létre lehet hozni, de érdemes az alakulóülés előtt kész lenni vele többek között azért, mert ott osztják le az EP-n belüli fontos tisztségeket.)

A PiS körül ráadásul nem ez az egyetlen furcsaság. Frakciója, az ECR kedden tartotta volna az alakulóülését, amiről a Telex is tudósított volna. A 11 és 1 közöttre kivett ülésterem elé 12 körülre ígért gyors sajtótájékoztató azonban elmaradt, a terem pedig szinte teljesen üresen kongott, mert elhalasztották a találkozót. A frakció sajtócsapatának vezetője, Michael Strauss a kérdésünkre először azt írta, hogy az ülést fél 6 és 7 közé tették át, fél 7 körül pedig tartanak egy rövid sajtótájékoztatót. Végül ez is elmaradt, Strauss pedig közölte, hogy július 3-ra (azaz a mostani határidő előtti napra) halasztottak.

„Több időre van szükség belső technikai tárgyalásokra” – írta, nem részletezve, hogy ez pontosan mit jelent. Az új tagokat már korábban bejelentették, és az ülés előtt az információink szerint egyedüliként jelölték Nicola Procaccini társelnököt, hogy újrázzon a frakció élén.

A Politico újságírója, Eddy Wax úgy tudja, a csoporton belüli erőviszonyokról ment a vita. A Népszava szerint a PiS képviselői megosztottak a csoport irányvonala miatt. Többen aggódnak, hogy Giorgia Meloni, az ECR pártcsalád elnöke lepaktál a kereszténydemokratákkal és letér a csoport által követett politikai pályáról, a lap pedig említi a többszöri halasztást is.

Ahogy arról korábban írtunk, Orbán decemberben még csak idő kérdésének nevezte, hogy csatlakozzanak az ECR-hez. Miután múlt hét hétfőn találkozott a pártcsalád elnökével, Giorgia Melonival, a Corriere della Sera arról írt: Meloni elutasította az ötletet, hogy a fideszesek csatlakozzanak az ECR-hez, mert több hátránya származhatna ebből, mint előnye. A frakció egy nappal később közölt egy névsort új tagokkal, és a fideszesek nem voltak köztük – a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselői viszont igen. Kocsis Máté frakcióvezető erre reagálva kijelentette, hogy „a szélsőségesen magyarellenes román AUR-t felvették az ECR frakciójába. Szó sem lehet arról, hogy a Fidesz ilyen párttal üljön egy frakcióban az Európai Parlamentben!”

A helyzetet bonyolítja, hogy közben egy másik új csoport is alakulhat többek között a Mi Hazánk és az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt részvételével. Az Euractiv és a Presse legutóbbi információi alapján ehhez már adottak is lennének a számbeli feltételek, de az AfD egyelőre felfüggesztette a tervét, mert attól tart, hogy a leendő partnerei közül néhány túl szélsőséges.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!