Kilép az Orbánnal közös konferenciázás miatt vizsgált cseh ANO a liberálisoktól

2024. június 21. – 12:27

Másolás

Vágólapra másolva

A cseh ANO kilép a liberális Újítsuk meg Európát európai parlamenti (EP-)frakcióból és az ALDE pártcsaládból is, jelentette be pénteken X-en (a volt Twitteren) Andrej Babiš.

Az ANO (Elégedetlen Polgárok Akciója, de a cseh rövidítés azt is jelenti, hogy „Igen”) vezetője szerint az eddigi tárgyalások azt mutatják, hogy ha maradtak volna, nem tudták volna teljesíteni az ígéreteiket. Ilyen az illegális migráció elleni harc, a belső égésű motorok uniós betiltásának visszavonása vagy zöld intézkedéscsomag megváltoztatása, mindenek felett pedig azt szeretnék, hogy Csehország maradjon szuverén.

Májusban felfüggesztették a volt cseh kormányfő jogait az ALDE-ban, és vizsgálatot indítottak az ANO ellen is, hogy felmérjék, mennyire elkötelezett a liberális értékek mellett. Az indítványt a Momentum, valamint a holland, a svéd, az osztrák, a szlovák és a lengyel liberális pártok terjesztették be azért, mert Babiš részt vett hetekkel ezelőtt a CPAC nevű radikális jobboldali konferencia magyarországi lerakatán, ahol többek között Orbán Viktorral méltatták egymás érdemeit.

Az Európai Parlament adatai alapján Csehországban az ANO nyerte a július 6-9. közötti EP-választásokat. Hét képviselőt küldhet a testületbe, ezzel a liberálisok egyik legnagyobb nemzeti küldöttségét adta.

Ahogy arról az elemzésünkben is írtunk, a liberálisok EP-frakciója lett a választás egyik legnagyobb vesztese. A helyzetén csak tovább ront a mostani kilépés, ráadásul hiába tárgyalt a Volt nevű páneurópai párttal, amely öt mandátumot szerzett, az csütörtöki hírek alapján inkább a zöldekhez igazolt. Többek között épp azzal indokolta a döntést, hogy a liberálisok elfogadják az ANO-t.

Aznap az euroszkeptikus ECR frakciója bejelentette, hogy 11 új tagot vesz fel, így már az ANO kilépése előtt beelőzte a liberálisokat és a harmadik legnagyobb erővé vált az EP-ben.

A kilépéssel szűkül a képviselő-testületben megszokott nagykoalíció – a jobbközép néppártiak, a szocialisták és a liberálisok – többsége. (Az EP legutóbb múlt pénteken frissített adatai alapján ez 406 fős lenne, ami 399-re olvadna az ANO távozásával.) A kilépés nehezíti, hogy biztosítsák a szükséges 361 fős abszolút többséget az Európai Bizottság új elnökének megválasztásához, ahol esetleges átszavazókkal és hiányzókkal is számolni kell.

Babiš a bejegyzésében azt írta, hogy most új partnereket keresnek, akikkel végrehajthatják a programjukat, de nem említette, hogy kiket. Ha nem ülnek be valamelyik képviselőcsoportba, akkor a függetlenek között kapnak helyet, mint a Fidesz a 2021-es néppárti távozása óta. Az EP július 17-én tartja az alakulóülését, addigra érdemes a frakcióknak a lehető legtöbb tagot felvenniük, hogy a fontos tisztségek elosztásában minél nagyobb súllyal vehessenek részt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!