Kiátkozták az Orbánnal a CPAC-en parolázó Andrej Babišt az európai liberálisok

2023. május 29. – 12:38

Kiátkozták az Orbánnal a CPAC-en parolázó Andrej Babišt az európai liberálisok
Andrej Babiš a miniszterelnöki palotában találkozik Orbán Viktorral a CPAC Hungary után – Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Felfüggesztették a cseh exkormányfő, Andrej Babiš jogait az európai liberális pártcsaládban, az ALDE-ban, írja közleményében a Momentum. Emellett vizsgálatot indítanak pártja, az ANO (Elégedetlen Polgárok Akciója, de a cseh rövidítés azt is jelenti, hogy „Igen”) ellen is, hogy felmérjék, mennyire elkötelezettek a liberális értékek mellett.

Az indítványt a Momentum mellett a holland, a svéd, az osztrák, a szlovák és a lengyel liberális pártok terjesztették be azért, mert Babiš részt vett hetekkel ezelőtt a CPAC nevű radikális jobboldali konferencia magyarországi lerakatán, ahol többek között Orbán Viktorral méltatták egymás érdemeit.

„Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy miközben a Duna egyik oldalán diákokat fújnak le könnygázzal, addig a másik oldalán pártcsaládunk egyik tagja Orbán Viktorral áll egy színpadra”

– írta közleményében Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője – „Az Európai Néppárttal ellentétben a mi közösségünkben komoly következménnyel jár, ha valaki az Európa-ellenes erők oldalára áll.”

A döntés értelmében Babiš innentől kezdve nem vehet részt a pártcsalád eseményein, sőt, az ALDE kongresszusa nem szavazta meg a Babiš-párt alelnök-jelöltjét sem, így a csehek elvesztették képviseletüket a pártcsalád vezetésében. Ráadásul vizsgálóbizottságot is küldenek az európai liberálisok Prágába, hogy felmérjék az ANO ideológiai elköteleződesét.

Bár az ANO adja a prágai parlament legnagyobb frakcióját, a 2021 októberi parlamenti választás után nem tudott koalíciót alkotni, így ellenzékbe szorult. Később aztán Babiš megpróbálkozott a köztársasági elnöki poszt megszerzésével is – sikertelenül.

Babiš pártja pedig ugyan a liberális pártszövetség tagja, az exkormányfő azonban Orbánhoz hasonlóan gondolkodik a migrációról, vagy éppen a liberális demokráciáról. A cseh parlamentben pedig más liberális pártok is jelen vannak, legyen szó a Kalózokról, a Polgármesterek pártjáról vagy a konzervatív-liberális TOP 09-ről – ezek viszont mind más európai pártcsaládhoz tartoznak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!