Kihátrálna az AfD az új EP-frakcióból, európai pártcsalád nélkül maradhat a Mi Hazánk

2024. június 26. – 13:56

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyon úgy néz ki, hogy mégsem alakít majd új, szélsőjobboldali frakciót az Európai Parlamentben a német Alternatíva Németországnak (AfD) párt. Az AfD többek között a Mi Hazánkkal akart volna közös frakciót alakítani, ha ez mégsem valósul meg, akkor a Mi Hazánk színeiben az EP-be jutott Borvendég Zsuzsanna is független képviselő maradhat.

A német AfD korábban többek között a francia Nemzeti Tömörüléssel és az olasz Ligával ült az Identitás és Demokrácia nevű szélsőjobboldali frakcióban. Innen azonban még az EP-választás előtt kidobták őket, mert listavezetőjük egy interjúban azt mondta: az SS nem minden tagja volt bűnöző. (Illetve a nyilatkozatnak egy olyan fordítása is elterjedt, ami szerint azt mondta, hogy az SS nem minden tagja volt bűnös.)

Az AfD 15 mandátumot szerzett az EP-választáson, ami után bejelentették, hogy kisebb, főleg kelet-európai szélsőjobboldali pártokkal alakítanak új frakciót az EP-ben. Ehhez többek között Lengyelországból, Romániából, Magyarországról, Szlovákiából, Spanyolországból és Görögországból kerestek szövetségeseket.

Korábban arról volt szó, hogy valamikor a következő napokban Szuverenisták néven bejelentik új pártjukat és frakciójukat. Az Euractiv és a Presse szerint azonban ebből nem lesz semmi, mert az AfD vezetése szerint túl nagy kockázatot jelent a kisebb szélsőjobboldali pártokkal szövetkezni.

Az Euractive szerint az AfD európai parlamenti delegációjának vezetése már kedden meghozta azt a döntést, hogy mégsem alakítanak új frakciót a többi szélsőjobboldali párttal. A döntést azzal indokolták, hogy a potenciális szövetségesek olyan holokauszt-relativizáló kijelentéseket tehetnek, amelyeket az AfD Németországban nem tudna megvédeni.

Kérdés, hogy az AfD megpróbál-e ezek után visszakuncsorogni az Identitás és Demokrácia frakcióba, vagy esetleg más felállással próbálkoznak. Az az AfD mellett a Mi Hazánknak is komoly kudarcot jelentene, ha EP-képviselőjüknek egyik frakcióhoz sem sikerülne csatlakozni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!