A Mi Hazánkkal alakulhat új szélsőjobboldali frakció az Európai Parlamentben

2024. június 23. – 17:49

Másolás

Vágólapra másolva

Hamarosan Szuverenisták néven jöhet létre az Európai Parlament új, szélsőjobboldali pártokból álló frakciója, amelynek alapítását az Alternatíva Németországnak (AfD) kezdeményezheti – értesült több forrásra hivatkozva az Eurológus. A lap szerint egy európai parlamenti párt képviselője százfős helyiség biztosítását kérte június 27-re az EP-től, ahol délelőtt 10 órától tarthatják meg a várhatóan nagyjából 30 tagú új képviselőcsoport alakuló ülését.

A frakció tagjai közt lehet a Mi Hazánk Mozgalom képviseletében Borvendég Zsuzsanna is.

Csatlakozhat még az SOS Románia, amely két képviselői helyet szerzett a június 9-i választáson, a spanyol SeAcabó La Fiesta, amely hármat, az egy képviselővel az EP-be jutó görög NIHK, a lengyel Konföderáció (Konfederacja Wolnosc i Niedpodleglosc), amelynek hat képviselője jutott be az Európai Parlamentbe, a szlovákiai Hnutie Republika két képviselővel, illetve az alapítást kezdeményező német AfD, amelynek 15 mandátuma van.

Az európai parlamenti frakcióalakítás előnye a magasabb költségvetési támogatás, illetve a több megszólalási lehetőség, feltétele, hogy legalább hét országból legyenek benne képviselők. A hátránya viszont az lehet, hogy a Szuverenistáké lehet a harmadik populista, EU-szkeptikus, szélsőjobboldali képviselőcsoport az új ciklusban, ami nehézkessé teheti az ilyen erők közös fellépését.

Az ügy előzménye, hogy az Alternatíva Németországért nevű pártot nemrég kirúgták az Identitás és Demokrácia (ID) nevű frakcióból, miután az AfD listavezetője, Maximilian Krah különféle botrányokba keveredett. A politikus ezután többek között a Mi Hazánkkal egyeztetett, hogy új frakciót alapítsanak, de Krah-t kirakta a delegációból a többi AfD-s, akik szerinte vissza akartak térni az ID-be. Ezután merült fel az új frakció megalapításának ötlete, ám az egyik lehetséges résztvevő párttól, a lengyel Konföderációtól Anna Bryłka valószínűtlennek tartotta, hogy létre tudjanak hozni egy új csoportot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!