Nyolc napon át éheztették a tranzitzónában a 19 éves iraki férfit, pert nyert a magyar állam ellen

2024. június 28. – 10:06

Másolás

Vágólapra másolva

Pert nyert az állammal szemben a Magyar Helsinki Bizottság ügyfele, akit elválaszottak a családjától, és jogellenesen tartottak fogva a tompai tranzitzónában, ahol nyolc napon át éheztették is – közölte a szervezet pénteken.

H. L. és családja Irakból menekült el, és már éppen nagykorúnak számított, 19 éves volt, amikor Magyarország határához értek, ezért a tranzitzónában elkülönítették szüleitől és testvéreitől. Menedékkérelmét kétszer utasították el, idegenrendészeti őrizetbe helyezték, ebből 306 napot a tompai tranzitzónában volt fogva tartva.

A jogellenes tranzitzónás fogva tartás alatt az idegenrendészeti körleten a felnőttek rendszeresen nem kaptak enni a Bevándorlási és Menekültügyi Hivataltól.

H. L.-t is nyolc napon át éheztették, és csak azután kapott ételt fogvatartóitól, miután – a Magyar Helsinki Bizottság közbenjárására – a strasbourgi bíróság fel nem szólította erre a magyar államot. Addig kisebb testvérei adtak neki a magukéból.

H. L. konténerben volt elhelyezve, idegenrendészeti körletét semmilyen célból nem hagyhatta el, kivéve, ha fegyveres rendőrök vagy biztonságiak kísérték. Sem az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának, sem karitatív szervezeteknek a munkatársai nem léphettek be ide

Az iraki férfi csak akkor szabadulhatott a tranzitzónából, amikor az Európai Unió Bíróságának ítélete nyomán 2020. május 21-én a kormány bezárta azt. Azóta Ausztriában él.

A férfi ezután fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához a Magyar Helsinki Bizottság segítségével. A strasbourgi bíróság múlt heti ítéletével megállapította a magyar állam jogsértését, és 3000 eurós (nagyjából egymillió forintos) igazságos jóvátétel megfizetésére kötelezte a magyar államot.

Az elmúlt hetekben a Magyar Helsinki Bizottság több ügyfele is pert nyert a magyar állam ellen. Szerdán arról számoltak be, hogy fertőzésgyanús betegeknek fenntartott konténerben tartottak fogva egy szorongó arab nőt a tompai tranzitzónában, ő 3500 eurónyi jóvátételt kaphat az államtól. Szerdán pedig egy olyan esetről számolt be a Helsinki, amikor 37 napig éheztettek egy afgán nőt és 5 éves és 5 hónapos kisgyerekeit a röszkei tranzitzónában. Ezért a strasbourgi bíróság összesen 7500 eurós (közel 3 millió forintos) jóvátétel megfizetésére kötelezte a magyar államot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!