Orbán az osztrák Szabadságpárt vezetőjével találkozik vasárnap Bécsben

2024. június 29. – 18:27

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap Bécsben tárgyal majd Orbán Viktor, Herbert Kickl, az osztrák szélsőjobboldali Szabaságpárt (FPÖ) vezetője és Andrej Babiš volt cseh miniszterelnök – írja az osztrák Kurir. A széljobbos vezetők egy “hazafias kiáltványt” mutatnak majd be, aminek részleteiről egyelőre nincs információ. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-vel annyit közölt, hogy a tárgyaláson az európai jobboldali pártok kapcsolatainak elmélyítéséről lesz szó. A találkozón ott lesz Harald Vilimsky, az FPÖ EP-frakciójának vezetője is.

Orbán Viktor szombat dörgedelmes publicisztikát közölt a Magyar Nemzetben arról, hogy az Európai Unió megrekedt, brüsszeli bürokraták”, romlásba akarják dönteni a kontinenst, az Európai Parlament nagy mérsékelt pártjai pedig „a választók akaratát eltorlaszoló" paktumot kötöttek, hogy megtartsák a hatalmat és ne engedjenek az erősödő, de azért az Orbán által korábban remélt sikereket el nem érő szélsőjobbos erőkkel szemben. Cikkében azt is írta, hogy „vasárnap két meghatározó erejű esemény történik majd" a jobboldali pártok hatalomátvételi törekvéseivel kapcsolatban. “Vigyázó szemünket Párizsra és Bécsre érdemes vetnünk” – írta a miniszterelnök, amiből az első nyilván a vasárnapi francia választásokra utal, amelyeken Marine Le Pen szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülése jó esélyekkel indul. Azt viszont eddig nem lehetett tudni, Bécsre miért kell olyan nagyon odafigyelni, de ezek szerint erre a vasárnapi találkozóra utalhatott.

Herbert Kickl és Orbán Viktor 2023 márciusában – Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Herbert Kickl és Orbán Viktor 2023 márciusában – Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap

Az napokban több forrásból is hallani lehetett arról, hogy a jobbközép Európai Néppártból kizárt Fidesz közép-kelet-európai politikai szövetségeseivel alakítana új frakciót. Erről beszélt a napokban Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is, és Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök is, a Jog és Igazságosság párt politikusa is, aki szerint a Fidesz mellett többek között szlovén Janez Janša és a cseh Andrej Babiš pártjai is benne lehetnének az új frakcióban, amiben lehet, hogy az ő pártja is belép.

Azóta a lengyel sajtó arról írt, hogy a PiS valószínűleg nem lép majd ki a Giorgia Meloni olasz miniszterelnök vezette, szélsőjobbos-euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakcióból. A Fidesz is közeledett az ECR-hez, annak tagjai viszont nem akarták bevenni a magyar kormánypártot, vélhetően annak oroszbarát politikája miatt. A Fidesz azóta persze azt kommunikálja, hogy már nem is akarna belépni ebbe a csoportba.

Az osztrák FPÖ egy másik szélsőjobbos politikai csoport, az Identitás és Demokrácia tagja, Le Pen-féle Nemzeti Tömörüléssel együtt. Orbán Viktor a Magyar Nemzetben megjelent cikkében arról írt, hogy jobboldali pártoknak erős európai parlamenti frakciókat kell létrehozniuk, majd ki kell építeniük az e képviselőcsoportok közötti együttműködést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!