260 halottat találtak a Hamász által megtámadott zenei fesztiválon Izraelben, összesen 130 túszt ejthettek

2023. október 8. – 06:42

frissítve

260 halottat találtak a Hamász által megtámadott zenei fesztiválon Izraelben, összesen 130 túszt ejthettek
Egy tüzérségi egység tüzel a Gázai övezet közötti határ izraeli oldalán, 2023. október 8-án – Fotó: Amir Cohen / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Kérjük olvasóinkat, hogy amennyiben Izraelben élnek és van rá lehetőségük, írjanak nekünk az ugyelet@telex.hu címre! Köszönjük szépen!

  • Szombat kora reggel nagyszabású támadást indított a Hamász Izrael ellen. 130 izraeli túszt is ejtettek, akiket a Gázai övezetben tartanak fogva.
  • Izrael ellentámadást indított: eddig több mint 800 gázai célpontra mértek csapást, valamint a Hezbollah által ellenőrzött libanoni területeket is támadták.
  • Izraelben több mint 700 halálos áldozat lehet és több mint 2000 sérült. A gázai egészségügyi minisztérium szerint szombat óta legalább 413 palesztin halt meg, nagyjából 2300-an pedig megsérültek
  • Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy Izrael háborúban áll és keményen meg fogják torolni a támadást.
  • Vasárnap napközben is voltak még harcok a Gázai övezeten kívül, a Hamász késő este is rakétákat indított, többek között a Ben Gurion reptér felé is.
  • Izrael leállítja az áram-, az üzemanyag- és az áruszállítást a Gázai övezetbe, a közeli városok lakóit evakuálják.
  • Több tízezer palesztin civil menekült el otthonából a Gázai övezetben, akiknek élelmiszersegélyre is szükségük lehet.

Még vasárnap bejelentést tesz az Egyesült Államok arról, milyen támogatást biztosít Izraelnek a Hamász elleni harcához, mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter a CNN-nek. A Sky News által szemlézett interjúban Blinken arról is beszélt, hogy az izraeli kormány több kérést is intézett Washingtonhoz, ezek lehetőségeit pedig még vizsgálják.

Az amerikai külügyminiszter a Hamász szombati támadását „egy terrorszervezet önkényes terrortámadásának” nevezte. Állítása szerint a külügyminisztériumhoz több beszámoló is érkezett, miszerint a hétvégi események halálos áldozatai között amerikai állampolgárok is lehettek, erről viszont még nincs hitelesített információ.

Blinken szerint bár a helyzet Izraelben „viszonylag nyugodt”, az amerikai hírszerzés szerint „erőteljes” harcok folynak a Gázai övezetben.

Több külföldi állampolgár is meghalt a hétvégi izraeli-palesztin fegyveres támadásokban. Az eddigi hírek szerint az áldozatok között két thaiföldi, egy kambodzsai és két ukrán állampolgár is van. Ez utóbbit az izraeli ukrán nagykövetség jelentette be. Az Interfax-Ukrajina hírügynökség szerint a külképviselet már szervezi a holtestek hazaszállítását.

Magyar áldozatról vagy sebesültről nem érkezett még hír. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, hogy a Gázai övezetben 12 magyar állampolgárral vették fel a kapcsolatot, akik a körülményekhez képest „relatíve jól vannak”. A külügyminiszter azt is mondta, hogy összesen négyszáz Izraelben tartózkodó magyar állampolgárral tartják a kapcsolatot, és dolgoznak azon, hogy minden Izraelben tartózkodó magyart biztonságban tudhassanak. (MTI)

A holttestek összegyűjtésében segítő ZAKA nevű szervezet szóvivője azt mondta, hogy 600 fölé emelkedhetett az izraeli halálos áldozatok száma, írja a Times of Israel. Ezt azonban hivatalosan nem erősítették meg az izraeli hatóságok.

„Magyarország elítéli a terrorizmust, a lehető leghatározottabban elítéljük az Izraellel szembeni támadást, kiállunk Izrael mellett, számíthatnak ránk ezekben a nehéz órákban” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett vasárnapi videóban.

„Fontosnak tartjuk, hogy a közel-keleti konfliktus ne eszkalálódjon, és ne váljon még súlyosabbá. (…) Fontos lenne, hogy minden ország felelősségteljesen járjon el ebben a helyzetben, és senki, egyetlen ország se tegyen olyan lépéseket, amely az eszkaláció irányába vinné ezt a konfliktust. Erről is beszéltem a mai napon Irán külügyminiszterével telefonon” – mondta Szijjártó, hozzátéve, hogy eddig sem magyar áldozatról, sem magyar sebesültről nem érkezett még hír.

A külügyminiszter elmondta, hogy összesen négyszáz Izraelben tartózkodó magyar állampolgárral tartják a kapcsolatot, tájékoztatják őket a biztonsági helyzetről, a légiriadók során betartandó eljárásokról és a tel-avivi Ben Gurion repülőtér működéséről is. A reptér üzemel, nyitva van, de a légitársaságok jelentős része törölte a járatait.

„Természetesen az lenne a legjobb, ha minden magyar állampolgárt minél előbb biztonságban tudhatnánk itt Magyarországon. Ezért az ő hazaszállításukkal kapcsolatos előkészítő munkálatokat folyamatosan elvégezzük. Amennyiben a biztonsági körülmények lehetőséget adnak rá, akkor mindent elkövetünk annak érdekében, hogy őket minél előbb Magyarországra hazahozhassuk”

– mondta Szijjártó.

A külügyminiszter beszélt a tel-avivi reptéren rekedt 87 fős magyar turistacsoportról, akiknek a külügyminisztérium ingyenes szállást intézett egy közeli hotelben, de ők végül úgy döntöttek, hogy inkább a reptéren töltik az éjszakát. A konzulok vizet és élelmet is biztosítottak a számukra. Hozzátette, hogy kapcsolatban vannak egy másik, mintegy harminc főből álló magyar turistacsoporttal, ők szerdáig tartózkodnak Izraelben, a szállásuk biztosított, a körülményekhez képest biztonságos helyen vannak. Szerdán átszállással tervezik a hazautazást.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a Gázai övezetben 12 magyar állampolgárral vették fel a kapcsolatot, akik a körülményekhez képest „relatíve jól vannak”. Hozzátette, hogy a Gázai övezetet csak nagyon körültekintően lehet elhagyni, ami a nemzetközi szervezetekkel való együttműködés nélkül rendkívül veszélyes.

Ferenc pápa vasárnap az izraeli támadások és erőszak befejezését szorgalmazta a hívekhez intézett heti beszédében a Szent Péter téren. A terrorizmus és a háború nem old meg semmilyen problémát szerinte, csak további szenvedést és halált hoz az ártatlan emberek számára. „A háború vereséget jelent, csak vereséget. Imádkozzunk a békéért Izraelben és Palesztinában” – fogalmazott a pápa. (Guardian)

Az izraeli televíziócsatornák legfrissebb jelentései szerint a Hamász fegyveresei több mint 400 izraelit öltek meg szombat óta. A beszámolók szerint legalább kétezren megsebesültek Izraelben. Az izraeli hatóságok egyelőre nem erősítették meg ezeket a számokat.

(BBC, Guardian)


Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy a következő 24 órában evakuálja a lakosságot a Gázai övezet határához közeli városokból.

Az érintett települések közé tartozik Nahal Oz, Erez, Nir Am, Mefalsim, Kfar Aza, Gevim, Or Haner, Ibim, Netiv Ha'asara, Yad Mordechai, Karmia, Zikim, Kerem Shalom, Kissufim, Holit, Sufa, Nirim, Nir Oz, Ein Hashlosha, Nir Yitzhak, Be'eri, Magen, Re'im, Sa'ad és Alumim.


„Az elkövetkező 24 órában az a feladatunk, hogy evakuáljuk a Gáza környékén élő összes lakost” – mondta Daniel Hagari katonai szóvivő. Hagari szerint több tízezer katona harcol ezen a területen, de az evakuálást csak a helyszín alapos átvizsgálása után lehet végrehajtani, előbb meg kell bizonyosodni arról, hogy nem rejtőznek ott terroristák.

„Konzuljaink a reptéren is jelen vannak és minden rendelkezésre álló eszközzel folyamatosan segítik, keresik az reptéren ragadt utasokat. A magyar nagykövetség munkatársai élelmet, vizet vittek a magyaroknak és folyamatos információkkal látják el őket, valamint segítenek minden lehetséges reptéri ügyintézésben” – válaszolta Paczolay Máté külügyi szóvivő a Telex megkeresésére.

Ahogy arról korábban írtunk, egy 120 fős magyar roma turistacsoport 87 tagja a tel-avivi Ben-Gurion nemzetközi repülőtéren rekedt, miután a Wizz Air törölte a Budapestre tartó járatot az Izraelben kirobbant konfliktus miatt.

A külügyminisztérium szóvivője velük kapcsolatban azt közölte: „A Wizz Airrel való egyeztetés eredményeként a reptér közelében díjmentesen szállást találtunk a számukra, amelyet azonban nem vettek igénybe. Velük továbbra is folyamatos kapcsolatban állunk és minden lehetséges módon segítséget nyújtunk a mielőbbi hazajutásukban.”

„Budapest döbbenten áll az Izraelt ért, a civil lakosságot sem kímélő aljas és gyáva terrortámadás előtt. A magyar főváros lakói nevében is szeretném kifejezni együttérzésemet Izrael Állam népe felé” – írta ki a Facebookjára Karácsony Gergely főpolgármester. Ezt levélben is jelezte Izrael magyarországi nagykövetének és Budapest testvérvárosa, Tel-Aviv polgármesterének. „Ma késő estétől pedig a Lánchíd szolidaritásunk jeléül az izraeli lobogót idéző kék-fehér világítást kap.”


Izrael drónok segítségével hiúsította meg a Hamász újabb határátlépési kísérleteit az éjszaka folyamán, írja a CNN. Az Izraeli Védelmi Erők közölték, hogy az éjjel öt alkalommal megpróbálták átlépni a határt Gázából Izraelbe a terroristák, a behatolási kísérleteket drónok és repülőgépek segítségével meghiúsítottak, 16 fegyverest téve ártalmatlanná.

Izraeli katonák a Hamász által megtámadott Szderótban 2023. október 8-án – Fotó: Menahem Kahana / AFP or licensors
Izraeli katonák a Hamász által megtámadott Szderótban 2023. október 8-án – Fotó: Menahem Kahana / AFP or licensors

Az izraeli külügyminisztérium megerősítette, hogy meghalt két izraeli állampolgár, valamint egyiptomi idegenvezetőjük, miután egy helyi lakos tüzet nyitott rájuk. Egy harmadik izraeli is megsebesült, ő közepesen súlyos állapotban van.

Helyi lapok meg nem erősített információi szerint az elkövető egy rendőr, aki saját fegyverét használta, amikor célba vette az Alexandriába látogató izraeli turistacsoportot. A biztonsági erők lezárták a támadás helyszínét, a férfit őrizetbe vették.

Egyiptom volt az első arab ország, amely 1979-ben normalizálta kapcsolatait a szomszédos Izraellel. Sok izraeli turista látogat rendszeresen Egyiptomba, különösen a Sínai-félszigetre. A külügyminisztérium és Izrael kairói nagykövetsége most azon dolgozik, hogy hazajuttassák az izraelieket Egyiptomból.

Elértük a tegnap a tel-avivi reptéren ragadt olvasónkat. Miután szombaton a kora reggeli órákat bérelt szállásuk saját óvóhelyén töltötték, taxival indultak el a reptérre. Ott a Ryanairtól azt az információt kapták, hogy a járatuk technikai probléma miatt késik, végül törölték a járatukat.

A szombati napot végig a reptéren töltötték, de ma reggel nekik még sikerült elhagyniuk Izraelt, és valószínűleg az utolsó járatok egyikével értek nemrég haza biztonságban Budapestre.

A Földközi-tenger partján található keskeny, gyakorlatilag egyetlen 2,2 milliós agglomerációt alkotó, palesztinok által lakott Gázai övezet 1967 és 2005 között izraeli megszállás alatt állt, a zsidó állam azonban ekkor – néhány zsidó telepet is felszámolva – egyoldalúan kiürítette a régiót, lényegében otthagyva azt a Palesztin Hatóságnak. A korruptsága mellett meglehetősen impotens Palesztin Hatóság uralmát azonban már 2007-ben megbuktatta a Hamász szélsőséges szervezet, amely azóta uralja a területet.

Az Izrael elleni emberrablásokra és rakétacsapásokra válaszul azonban egyre szigorodott az – egyébként Egyiptommal közösen fenntartott – izraeli gazdasági blokád, és menetrendszerűvé váltak a rapid háborúk, melyek az elmúlt 16 évben négy alkalommal is szinte teljesen megsemmisítették az övezet infrastruktúráját. Gázában a háborús pusztításoknak, a nemzetközi támogatásokat zsebre vágó Hamász észak-koreai szintű erőforrás-menedzsmentjének, illetve a gazdasági blokádnak köszönhetően állandóak a víz- és áramkimaradások, romokban áll az egészségügy, és a felnőtt lakosság alig ötven százaléka rendelkezik valamilyen munkával.

A Hamász egy szenior szóvivője, Oszama Hamdan szerint a Hamász nem civilekre, hanem telepesekre támad, miközben az Amnesty International és más jogvédő szervezetek is felszólaltak a civileket ért durva erőszak ellen.

A Hamász fegyveres szárnyának, az al-Kasszám Brigádoknak terroristái tegnap behatoltak a Gázai övezet körüli területekre, a csoport szerint legalább 100 izraelit foglyul ejtettek.

Agnès Callamard, az Amnesty International főtitkára tegnap azt mondta: „Mélyen aggaszt bennünket a Gázai övezetben, Izraelben és Ciszjordániában növekvő civil áldozatok száma, és sürgősen felszólítjuk a konfliktus valamennyi résztvevőjét, hogy tartsák be a nemzetközi jogot, és tegyenek meg minden erőfeszítést annak érdekében, hogy elkerüljék a további civil vérontást. A nemzetközi humanitárius jog értelmében a konfliktusban részt vevő felek egyértelműen kötelesek megvédeni az konfliktusban a civilek életét.”

„Különbséget kell tenni a telepesek és a civilek között. A telepesek megtámadták a palesztinokat… Reméljük, hogy az Amnesty elég alázattal rendelkezik ahhoz, hogy fejlettebb fegyvereket küldjön nekünk, hogy csak a katonákat tudjuk támadni” – mondta az al-Dzsazíra hírügynökségnek a Hamász szóvivője.

Az izraeli biztonsági erők egyik tagja sétál egy rendőrörs romjai mellett a dél-izareli Szderótban 2023. október 8-án. A város a Hamász fegyveresei és az Izraeli Védelmi Erők közötti csata helyszíne volt – Fotó: Ronen Zvulun / Reuters
Az izraeli biztonsági erők egyik tagja sétál egy rendőrörs romjai mellett a dél-izareli Szderótban 2023. október 8-án. A város a Hamász fegyveresei és az Izraeli Védelmi Erők közötti csata helyszíne volt – Fotó: Ronen Zvulun / Reuters

Hamdan azt állította, hogy szerintük a több mint 2 millió embert számláló gázai izraeli határ közelében lévő városokban élő civilek is telepeseknek tekinthetők, hasonlóan a ciszjordániai palesztin területeken élő több százezer izraeli telepeshez. „Nem szándékosan célozunk civilekre. Kijelentettük, hogy a telepesek a megszállás és a fegyveres izraeli haderő részei. Ők nem civilek” – mondta.

Számos olyan megrázó felvételt lehetett látni, amelyen szombaton izraeli civileket, nőket, fiatalokat hurcolnak el a fegyveresek, és a friss hírek szerint 11 thaiföldi állampolgárt is túszul ejtettek a dél-izraeli harcok során, őket is nagy valószínűség szerint Gázába vitték. „Ártatlan civilek, és semmi közük az egészhez” – mondta Srettha Thavisin thaiföldi miniszterelnök. Két thaiföldi állampolgár meg is halt, Bangkok szerint közülük mintegy 5000-en tartózkodnak a jelenlegi háborús övezetben. A legtöbben mezőgazdasági munkásként dolgoznak azokon a településeken, amelyek közül néhányat támadás ért szombat hajnalban.

(The Guardian, al-Dzsazíra)


Két thaiföldi állampolgár halt meg az izraeli erők és a Hamász fegyveresei közötti erőszakos cselekményekben – közölte Thaiföld miniszterelnöke.

Srettha Thavisin a tel-avivi nagykövettől kapott információjára hivatkozott, és közölte, hogy Bangkok most evakuálni próbálja állampolgárait Izraelből. Ehhez repülőgépeket küldene az országba, de a légtérzár miatt a gépek valamelyik közeli országba mennek, ahonnan szükség esetén gyorsan elérik Izraelt. Egy gép mintegy 400 embert tudna elszállítani. Izraelben nagyjából 25 ezer thaiföldi munkavállaló tartózkodik, Bangkok szerint közülük mintegy 5000-en tartózkodnak a jelenlegi háborús övezetben. A legtöbben mezőgazdasági munkásként dolgoznak azokon a településeken, amelyek közül néhányat támadás ért szombat hajnalban.

A külügyminisztérium szerint 11 thaiföldi állampolgárt ejtettek túszul a dél-izraeli harcok során, őket nagy valószínűség szerint Gázába hurcolták. „Ártatlan civilek, és semmi közük az egészhez” – mondta Srettha Thavisin miniszterelnök.

A Bangkok Post szerint thaiföldi szülők felismerték 26 éves fiukat egy olyan fotón, amelyen a Hamász terroristái által fogva tartott thaiföldi munkások látszanak. A képen öt férfi látható, akik a földön ülnek hátratett kézzel egy bunkernek tűnő helyen, miközben maszkos fegyveresek fegyvert szegeznek rájuk. A család napi kapcsolatban állt fiával, minden nap beszéltek a Facebookon. A szombati Hamász-támadás után azonban hiába próbálták elérni, sem vele, sem a kibucban dolgozó thaiföldi kollégáival nem tudtak kapcsolatba lépni.

Forrás: Telegram
Forrás: Telegram

Száz rakétát lőttek ki a dél-izraeli Szderót városára vasárnap – közölte a Hamász.

Az izraeli mentőszolgálat pedig arról számolt be, hogy a rakétatámadásban négyen sérültek meg, az egyikük – egy 20 éves férfi – állapota súlyos. (CNN)

Egy rendőrörs romjai a dél-izraeli Szderót városában 2023. október 8-án – Fotó: Ronen Zvulun / Reuters
Egy rendőrörs romjai a dél-izraeli Szderót városában 2023. október 8-án – Fotó: Ronen Zvulun / Reuters

Három órán keresztül járőröztek a Hamász fegyveresei az izraeli Nova fesztivál területén, minden oldalról körbevették a rejtőzködő, menekülni próbáló embereket, írja a BBC egy fesztiválozó, Gili Yoskovich beszámolójára támaszkodva. A nő egy fa alatt próbált meg elbújni, három órán keresztül nem hallott mást, csak arab beszédet, majd amikor héberül szóló katonák jártak a területen, feltett kézzel feléjük ment. Ő volt az első, akit kimenekítettek a fesztiválról.

A CNN megszólaltatta Tal Giblyt is, aki szintén a Nova fesztiválon volt, amikor a támadások megkezdődtek. „Reggel fél 7 körül jöttek az első rakéták. Nem tudtunk hova bújni, egy nyílt területen voltunk. Mindenki bepánikolt, és elkezdte összeszedni a cuccait.”

Amikor a résztvevők menekülni kezdtek, az utakon dugók alakultak ki – Gibly szerint ekkor jöttek a motorosok, és ekkor kezdték lőni a tömeget.

Ő végül elért egy fás részig, és egy arra járó autó felvette, így menekült meg. Sokakat megöltek a fesztiválozók közül, és volt, akiket túszul ejtettek.

A Channel 12 izraeli tévécsatorna leadott egy videót, amelyen egy izraeli nőt és a barátját rabolják el ugyanerről a fesztiválról, írja a CNN. Amir Moadi, aki a videón látható nő szobatársa, a CNN-nek azt mondta: a videón látható nő, Noa Argamani családja megkérte őt, hogy ossza meg a videót a CNN-nel, abban a reményben, hogy az elősegíti a nő biztonságos szabadon bocsátását.

Több mint 400 palesztin fegyverest öltek meg Izrael déli részén és a Gázai övezetben, több tucatnyi palesztin fegyverest fogtak el – mondta Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője a Times of Israel cikke szerint.

„Ebben az órában Kfar Azában harcolnak az erők, számos városban folynak házkutatások. Nincs olyan város, ahol ne lenne ott az izraeli hadsereg” – mondta a BBC szerint.

Korábban a palesztin egészségügyi minisztérium azt közölte, hogy szombat óta összesen 313 palesztin halt meg és közel kétezer ember sebesült meg Gázában az izraeli légicsapásokban.

A Hamász fegyveresei továbbra is jelen vannak a dél-izraeli városokban a csoport közleménye szerint. A Hamász pedig rakétatűzzel támogatja őket. A közlemény szerint Ofakim, Sderot, Yad Mordechai, Kfar Aza, Be'eri, Yated és Kissufim városában harcolnak továbbra is a csoport tagjai.

Korábban az izraeli erők azt közölték, hogy nyolc helyszínen állnak még szemben palesztin fegyveresekkel. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője hajnalban azt ígérte, az utolsó házakat is meg fogják tisztítani a terroristáktól. (CNN, BBC)

A palesztin egészségügyi minisztérium közlése szerint szombat óta összesen 313 palesztin halt meg és közel kétezer ember sebesült meg Gázában az izraeli légicsapásokban.

(BBC)

Legalább 300 izraeli meghalt a szombat óta tartó támadássorozatban. A Hamász fegyveresei több tucatnyi izraelit túszul ejtettek – közölte Izrael törökországi nagykövetsége az izraeli egészségügyi minisztériumot idézve. Közel kétezer embert kezelnek kórházakban, közülük 19-en kritikus állapotban vannak – írták.

Nem sokkal később az Izraeli Védelmi Erők (IDF) azt közölte, hogy a Hamász szombati támadása óta 350-re emelkedett a megölt izraeliek száma. Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője egy vasárnapi tájékoztatón azt mondta, jelenleg az a fő céljuk, hogy beszüntessék az izraeli településeken folyó harcokat, és hogy ellenőrizzék a Gázát és Izraelt elválasztó kerítés réseit.

(BBC, CNN)

Kína „mélységes aggodalmát” fejezte ki az izraeliek és a palesztinok közötti feszültség és erőszak jelenlegi fokozódása miatt – közölte a kínai külügyminisztérium vasárnap.

Közleményükben azt írták: „Felszólítjuk az érintett feleket, hogy a polgári lakosság védelme és a helyzet további romlásának elkerülése érdekében őrizzék meg nyugalmukat, tanúsítsanak önmérsékletet és azonnal vessenek véget az ellenségeskedéseknek.”

„A konfliktus kiújulása ismét azt mutatja, hogy a békefolyamat elhúzódó patthelyzete nem tartható fenn”

– áll a közleményben.

Kína emellett felszólította a nemzetközi közösséget, hogy sürgősen cselekedjenek, hogy „megtalálják a tartós béke megteremtésének módját”.

(BBC)

Legalább 256 palesztin halt meg az elmúlt 24 órában, köztük 20 gyerek – közölte vasárnap a gázai palesztin egészségügyi minisztérium. A jelentés szerint további 1788 palesztin megsebesült, köztük 121 gyerek.

(CNN)

Izrael washingtoni nagykövetsége szerint a Hamász fegyveresei legalább száz izraelit ejtettek túszul, köztük civileket és katonákat. A Twitteren közzétett bejegyzésben azt is írták, hogy a szombaton kezdődött támadássorozatban több mint 300 izraeli halt meg és több mint 1800-an megsebesültek.

Izrael hivatalosan még nem erősítette meg ezeket a számokat.

(BBC)

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) azt közölték, hogy a konfliktus második napjába lépve a Gázai övezet körüli területeket feletti ellenőrzés átvételére összpontosítanak. „Ami most foglalkoztat minket, az a Gázai övezet ellenőrzésének stabilizálása” – mondta Richard Hecht alezredes, az IDF nemzetközi szóvivője egy vasárnapi tájékoztatón.

„A következő 12 órára vannak céljaink: a gázai enklávé felszámolása. A teljes enklávé ellenőrzése és a területünkön lévő összes terrorista megölése” – mondta Hecht. „Valószínűleg meg fogunk próbálni kilakoltatni bizonyos közösségeket Gáza egyes területein” – tette hozzá.

Hecht elmondta, hogy az IDF semlegesítette a legtöbb jelentős harcot a Gázai övezet körüli régióban, de még mindig folynak műveletek, többek között Szderotban, Kfar Gázában, Be'eriben, Kissufimban és Szufában.

(CNN)

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) tüzérsége jelenleg egy libanoni területet támad, válaszul Libanon Izraelre irányuló lövésre – írja közleményében az IDF. A Times of Israel szerint a libanoni gránátok a határmenti Mount Dov térségében landoltak, sérülésről vagy kárról nem érkeztek hírek.

„Az IDF felkészült az ilyen típusú lehetőségekre, és az izraeli civilek biztonságának garantálása érdekében továbbra is minden régióban folytatja a műveleteket, amikor szükséges” – áll a közleményben.

A libanoni Hezbollah azt állítja, hogy három területet vett célba aknagránátokkal Libanon déli „megszállt” részén.

Libanon és Izrael ellenséges államnak számít, de a 2006-ban kirobbant konfliktus óta nagyrészt fegyverszünet van érvényben köztük. Az elmúlt években ugyanakkor több kisebb rakétatámadást is indított Libano, amelyre megtorló csapásokat mért Izrael. (CNN)

„Nem ismerek más normális országot, amely tétlenül nézne nemhogy egy ilyen léptékű támadást, de ennek egy töredékét. Ezt tesszük most mi: reagálunk, és győzni fogunk. Ez ennyire egyszerű, nincs ugyanis más lehetőségünk”– mondta Yacov Hadas-Handelsman, Izrael állam budapesti nagykövete az ATV-nek.

A legfontosabb feladat szerinte most az, hogy eltávolítsák az összes terroristát az országból, utána pedig szavai szerint a Hamásznak meg kell fizetni. „Annyit mondhatok, hogy bizonyosan lesz vizsgálat azzal kapcsolatban, hogy mit rontottunk el. Jelen pillanatban azonban meg kell védeni magunkat, harcolnunk kell”– tette hozzá a budapesti nagykövet.

Arról is beszélt az ATV-nek, hogy ebben a térségben ébernek kell maradni. „Küzdünk a Hamásszal, de közben vigyáznunk kell arra, hogy a Hezbollah libanoni terrorcsoport ezt ne használja ki, hogy a támadások ne terjedjenek át a Jordán folyó nyugati partjára, és Iránra is különleges figyelmet kell fordítani. Talán a világ egy nap meg fogja érteni, hogy ezen a világon minden gonosznak a forrása Irán, akár Ukrajnáról, akár Gázáról van szó. De mi ennek véget fogunk vetni.”

Az izraeli harci gépek vasárnap reggel is folytatták a Gázai övezet elleni csapásokat, miközben az Izraeli Védelmi Erők (IDF) az éjszaka folyamán evakuálta a Gázai övezet környékén élő izraeli lakosokat. Az izraeli erők 426 gázai célpontra mértek csapást, köztük 10, a Hamász által használt toronyházra – közölte Daniel Hagari, az IDF szóvivője egy vasárnapi sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy több tízezer izraeli katona tevékenykedik a Gázai övezet környékén.

Az izraeli légierő a Twitteren nyilvánosságra hozott egy felvételt, amelyen a Gázai övezetben végrehajtott légicsapások láthatóak.

Az izraeli közszolgálati műsorszolgáltató beszámolója szerint az izraeli légierő magas rangú Hamász-tisztviselők otthonát támadta a Gázai övezetben.

A CNN Gázában tartózkodó újságírója arról számolt be, hogy találat érte az al-Watan és az al-Aklouk nevű épületeket Gáza központjában. Szombat óta a Gázai övezet nagy részében szünetel az áram- és internetszolgáltatás.

(CNN, Guardian)

Az izraeli egészségügyi minisztérium szerint 1864 sérültet ápolnak kórházban a Hamász támadásai után. Közülük 19 ember életveszélyes állapotban van, 326-an súlyosan megsérültek.

Hivatalos közlés alapján legkevesebb 250-en haltak meg, de a CNN-nek egy izraeli tisztviselő vasárnap kora reggel már 300 halálos áldozatról beszélt. (CNN)

Agresszív választ ígért a Hamász támadására az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője. Jonathan Conricus alezredes a CNN műsorában arról beszélt, hogy több száz, de talán ezernél is több Hamász-fegyveres vett részt a szombati meglepetésszerű támadásokban.

„Remélhetőleg hajnalban kijelenthetjük, hogy végre helyreállítottuk a szuverenitást és a rendet Izraelben. De ez még nem történt meg. És ez lesz az első számú célunk” – mondta Conricus helyi idő szerint vasárnap hajnali 4 óra 15 perckor. Hozzátette, még mindig harcolnak, megtisztítják a terroristáktól az utolsó házakat és bázisokat is.

Az IDF szóvivője azt ígérte, lezárják a határt, és gondoskodnak arról, hogy ne jöjjenek be újabb terroristák Izraelbe. „Aztán pedig elkezdünk úgy összpontosítani a Hamász elleni támadásra, ahogyan még soha nem tettük ezt korábban.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!