260 halottat találtak a Hamász által megtámadott zenei fesztiválon Izraelben, összesen 130 túszt ejthettek

2023. október 8. – 06:42

frissítve

260 halottat találtak a Hamász által megtámadott zenei fesztiválon Izraelben, összesen 130 túszt ejthettek
Egy tüzérségi egység tüzel a Gázai övezet közötti határ izraeli oldalán, 2023. október 8-án – Fotó: Amir Cohen / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Kérjük olvasóinkat, hogy amennyiben Izraelben élnek és van rá lehetőségük, írjanak nekünk az ugyelet@telex.hu címre! Köszönjük szépen!

  • Szombat kora reggel nagyszabású támadást indított a Hamász Izrael ellen. 130 izraeli túszt is ejtettek, akiket a Gázai övezetben tartanak fogva.
  • Izrael ellentámadást indított: eddig több mint 800 gázai célpontra mértek csapást, valamint a Hezbollah által ellenőrzött libanoni területeket is támadták.
  • Izraelben több mint 700 halálos áldozat lehet és több mint 2000 sérült. A gázai egészségügyi minisztérium szerint szombat óta legalább 413 palesztin halt meg, nagyjából 2300-an pedig megsérültek
  • Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy Izrael háborúban áll és keményen meg fogják torolni a támadást.
  • Vasárnap napközben is voltak még harcok a Gázai övezeten kívül, a Hamász késő este is rakétákat indított, többek között a Ben Gurion reptér felé is.
  • Izrael leállítja az áram-, az üzemanyag- és az áruszállítást a Gázai övezetbe, a közeli városok lakóit evakuálják.
  • Több tízezer palesztin civil menekült el otthonából a Gázai övezetben, akiknek élelmiszersegélyre is szükségük lehet.

Az izraeli hadsereg és a helyi rendőrök visszafoglaltak egy rendőrőrsöt Szderotban. A Hamász terrorszervezet tíz fegyveresét megölték, jelentette be egy rendőrségi szóvivő. Korábban felvételeken azt lehetett látni, ahogy egy buldózerrel hatolnak be a rendőrőrsre, ahol a támadók elbarikádozták magukat. (BBC, CNN)

Ofakim külterületén kimentettek két izraelit, akiket a Hamász terrorszervezet fegyveresei órákon át túszként tartottak fogva egy házban, jelentette az izraeli média. A négy támadót megölték az izraeli biztonsági erők, három izraeli katona is könnyebben megsérült.

Az izraeli hadsereg szerint azonban a Hamász sok embert elhurcolt a Gázai övezetbe, és ott tartják őket túszként fogva. (BBC)

Egy sor operatív döntést hozott az izraeli biztonsági kabinet, amely célja a Hamász és a palesztinok katonai és kormányzati képességeinek megsemmisítése, áll az izraeli miniszterelnöki hivatal közleményében.

„Hosszú és nehéz háborúba kezdünk. A háborút a Hamász gyilkos támadása kényszerítette ránk”

– mondta Benjámin Netanjahu az ülés után a CNN szerint. Arról beszélt az izraeli miniszterelnök, hogy a háború első szakasza ezekben az órákban ér véget az Izrael területére behatoló ellenséges erők többségének megsemmisítésével.

„Ezzel egyidejűleg megkezdtük a támadást, és ezt addig folytatjuk, amíg el nem érjük a célunkat – fogalmazott Netanjahu, hozzátéve: a cél az, hogy megakadályozzák a Hamászt abban, hogy éveken át félelemben tartsa Izrael polgárait. „Vissza fogjuk állítani Izrael állampolgárainak biztonságát, és győzni fogunk” – jelentette ki az izraeli miniszterelnök.

Az izraeli kormány arról döntött többek között, hogy leállítja az áram-, üzemanyag- és áruszállítást Gázába.

  • Szombat kora reggel nagyszabású rakétatámadást indított a Hamász Izrael ellen. Az izraeliek szerint 2500, a Hamász szerint 5000 rakéta csapódott be.
  • A Hamász több tucat fegyverese bejutott Izraelbe, ahol több határ menti városban tüzet nyitottak az utcán, és katonákat ejtettek túszul. Az izraeli közszolgálati tévé szerint az egyik kibucban túszul ejtett embereket szabadon engedték.
  • A szombat éjszakai hírek szerint a támadásnak 250 halálos áldozata és 1590 sérültje van. A magyar külügyminisztérium szerint nincsenek köztük magyarok.
  • A Gázai övezet lakóit felszólította az izraeli hadsereg, hogy hagyják el otthonaikat, és menjenek óvóhelyre.
  • Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő azt mondta, hogy Izrael háborúban áll és keményen meg fogják torolni a támadást.
  • Izrael ellencsapást indított, palesztin tisztviselők szerint a Gázai övezetben végrehajtott izraeli csapásokban 232-an haltak meg, és közel 1600-an sebesültek meg.
  • Joe Biden amerikai elnök a Fehér házból üzente meg a terroristáknak, hogy sziklaszilárdan állnak Izrael mellett és támogatják őket, egyúttal arra kérte Izrael ellenségeit, hogy ne használják ki az ország aktuális sérülékenységét.
  • Több nemzetközi légitársaság is törölte tel-avivi járatait.
  • Irán szerint az Izraelt ért támadások önvédelmi akciók voltak a palesztinok részéről.

A szombati híreket Izrael megtámadásáról itt lehet visszaolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!