Kiterjesztették a rendkívüli állapotot Izrael egész területére, szombat este ismét rakétákkal támadta Tel-Avivot a Hamász

2023. október 7. – 18:24

frissítve

Kiterjesztették a rendkívüli állapotot Izrael egész területére, szombat este ismét rakétákkal támadta Tel-Avivot a Hamász
Az izraeli erők válaszcsapásként két épületet bombáztak Gázában – Fotó: Ashraf Amra / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Kérjük olvasóinkat, hogy amennyiben Izraelben élnek és van rá lehetőségük, írjanak nekünk az ugyelet@telex.hu címre! Köszönjük szépen!

  • Szombat kora reggel nagyszabású rakétatámadást indított a Hamász Izrael ellen. Az izraeliek szerint 2500, a Hamász szerint 5000 rakéta csapódott be.
  • A Hamász több tucat fegyverese bejutott Izraelbe, ahol több határmenti városban tüzet nyitottak az utcán és meg nem erősített hírek szerint katonákat ejtettek túszul. Az izraeli közszolgálati tévé szerint az egyik kibucban túszul ejtett embereket szabadon engedték.
  • A szombat éjszakai hírek szerint a támadásnak 250 halálos áldozata és 1590 sérültje van. A magyar külügyminisztérum szerint nincsenek köztük magyarok.
  • A Gázai övezet lakóit felszólította az izraeli hadsereg, hogy hagyják el otthonaikat és menjenek óvóhelyre.
  • Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő azt mondta, hogy Izrael háborúban áll és keményen meg fogják torolni a támadást.
  • Izrael ellencsapást indított, palesztin tisztviselők szerint a Gázai övezetben végrehajtott izraeli csapásokban 232-an haltak meg, és közel 1600-an sebesültek meg.
  • Joe Biden amerikai elnök a Fehér házból üzente meg a terroristáknak, hogy sziklaszilárdan állnak Izrael mellett és támogatják őket, egyúttal arra kérte Izrael ellenségeit, hogy ne használják ki az ország aktuális sérülékenységét.
  • Több nemzetközi légitársaság is törölte tel-avivi járatait.
  • Irán szerint az Izraelt ért támadások önvédelmi akciók voltak a palesztinok részéről.

Szombati tudósításunkat éjszakára lezárjuk, vasárnap reggel friss információkkal jelentkezünk az izraeli helyzetről is. Jó éjszakát!

Az izraeli hadsereg (IDF) felszólította a Gázai övezet hét különböző területének lakóit, hogy hagyják el otthonaikat, és költözzenek a városközpontokba, vagy keressenek menedéket óvóhelyeken, hogy felkészüljenek a Hamász célpontjai elleni támadásokra, írja a BBC. A brit közszolgálati csatorna helyszíni beszámolók alapján azt írja, hogy családok tucatjai kezdték elhagyni otthonaikat, többen az ENSZ iskoláiban húzták meg magukat. Az IDF szóvivője az X-en közölt részletes posztot arról, hogy melyik városrészből hova, melyik óvóhelyre kell menni.

A Kan News izraeli közszolgálati televízió szerint 18 óra után szabadon engedték a Be'eri kibuc egyik étkezőjében fogva tartott túszokat, írja a BBC. Szombaton kora este az Izraeli Védelmi Erők szóvivője megerősítette, hogy a Hamász terroristái izraelieket ejtettek túszul a Gázai övezetben. Daniel Hagari azt mondta, hogy izraeli katonák is meghaltak a harcokban, de a túszok és a megölt katonák számáról nem közölt adatokat.

A Hamász szóvivője a BBC-nek azt mondta, hogy szövetségesétől, Irántól kapott támogatást az Izrael elleni meglepetésszerű támadásokhoz, mondván, hogy ez büszkeségük forrása. Ghazi Hamad, a World Service Newshour című műsorban azt mondta, hogy más országok is segítették a Hamászt, de azokat nem nevezte meg.

Korábban az iráni legfelsőbb vezető, Ali Hamenei ajatollah egyik vezető tanácsadója megerősítette, hogy az iszlám köztársaság támogatta a támadásokat, de további részleteket nem árult el.

A Hamász szóvivője azt is állította, hogy az erőszakos cselekmények a zsidó telepesek támadásaira válaszul történtek. „Minden nap telepeket építenek, elveszik a földjeinket, megölik az embereinket, behatolnak a városainkba. A közvetítőkön keresztül [az egyiptomiak, a katariak vagy az ENSZ] azt mondjuk nekik, hogy hagyják abba, de senkire sem hallgattak” – mondta.

(BBC)

Több tucat Tel-Avivba tartó járatot töröltek a nagyobb légitársaságok, miután a Hamász palesztin fegyveres csoport nagyszabású támadást indított Izrael ellen. A BBC tudósítása szerint a tel-avivi Ben Gurion repülőtér érkezési tábláján az American Airlines, az Air France, az Air France, a Lufthansa, az Emirates, a Ryanair és az Aegean Airlines járatait is törölték.

„A Lufthansa hétfőig bezárólag minden Tel-Avivba tartó és onnan induló járatot töröl” – közölte a német légitársaság szóvivője az AFP francia hírügynökséggel, hozzátéve, hogy figyelik az izraeli biztonsági helyzetet.

Az Air France közölte, hogy további értesítésig leállította a tel-avivi járatait, az Air France-KLM csoporthoz tartozó Transavia fapados légitársaság is törölte a ma esti Párizsból Tel-Avivba tartó járatát, és a lengyel LOT sem indította el a Varsóból induló gépét.

Olvasónk szombat reggel fél kilenc óta van a tel-avivi repülőtéren, azt mondta, nincs pánikhangulat, de amikor megszólal a riadó, akkor azért átszalad a pánik az emberek arcán. Vele készült beszélgetésünk itt olvasható.

(BBC)

Nem sokkal éjfél előtt két fotót posztolt az Európai Bizottság székházáról, a brüsszeli Berlaymont épületről Ursula von der Leyen, mindkét képen látszik, hogy az épületre kivetítették az izraeli zászlót.

„Ma a Hamász terroristái Izrael szívére csaptak le, ártatlan nőket és gyerekeket fogtak el és öltek meg. Izraelnek joga van megvédeni magát – ma és az elkövetkező napokban. Az Európai Unió Izrael mellett áll” – írta az X-en Ursula von der Leyen.

Husam Badran, a Hamász politikai irodájának tagja szerint a terrorcsoport támadása még csak az elején tart. Badran szerint az „Al-Aksza Özönvíznek” nevezett támadásra gondos előkészítés után került sor, célja pedig az, hogy meglepjék Izraelt.

Badran szerint ez a támadás különbözik az eddigiektől, és felszólította az arab közvetítőket, hogy győzzék meg Izraelt, hagyja el a megszállt földeket. A Hamász nem azt várja el tőlük, hogy közvetítők legyenek, hanem azt, hogy támogassák az álláspontját.

A Hamász több mai nyilatkozatához hasonlóan Badran is azt állítja, hogy a támadás hátterében a jeruzsálemi Al-Aksza-mecset feletti izraeli ellenőrzés áll. Badran a támadást az izraeli politikával és a palesztin foglyokkal való bánásmóddal is indokolta, hozzátéve, hogy „mi vagyunk ennek a földnek a tulajdonosai, és a megszállás nem tart örökké”.

„Nem félek, ha pánikolok, az nem sokat segít rajtam” – mondja Veronika, akit nemrég értünk el telefonon, és reggel fél kilenc óta vannak kint a tel-avivi reptéren. „Múlt szombaton érkeztünk Izraelbe, most szombaton indultunk volna haza. Reggel hatkor keltünk, nagyjából fél órával később már puffanásnak tűnő furcsa hangokat hallottunk. Akkor még semmilyen elérhető hír nem volt azzal kapcsolatban, hogy mi történik. A belvárosban laktunk, és amikor már nagyon közelről szólt a sziréna, az apartmanunk tulajdonosa beterelt minket a lakás saját óvóhelyére. Amikor nem hallottunk semmit, elhagytuk az óvóhelyet és elindultunk a reptérre. Viszonylag gyorsan kijutottunk. RyanAirrel repültünk volna, de folyamatosan jött az értesítés, hogy a járat technikai probléma miatt késik. Késő délutánig ez ment, majd kaptunk egy értesítést, hogy törlik a járatunkat”.

Olvasónk fotója a tel-avivi reptéren várakozó utasokról
Olvasónk fotója a tel-avivi reptéren várakozó utasokról

Veronika szerint nincs pánikhangulat a reptéren. „Mindenki próbál higgadt maradni, de amikor megszólal a riadó, és terelgetnek minket, akkor azért átszalad a pánik az emberek arcán, és mintha egyre több fegyveres is lenne, de persze nem tudom mihez viszonyítani, a városban mintha többen lettek volna. Én sem pánikolok, de szirénáznak és bombáznak, azért jó lenne minél hamarabb távozni innen. A konzuli szolgálattal is beszéltem, a családom sokat segített, most vettünk az EL AL Israel Airlines járatára jegyet. Mi azért megyünk ezzel a járattal, mert biztonságosabbnak tűnik, de már nem bírok utánanézni valóban így van-e, mert már elfáradtam. Csak reménykedünk, hogy holnap fél hatkor tényleg elindulunk” – mondta a Telexnek olvasónk a tel-avivi reptérről.

„Határozottan elítéljük az Izrael elleni brutális támadást, és egyértelműen támogatjuk Izrael önvédelemhez való jogát. Szeretném kifejezni együttérzésemet és részvétemet a miniszterelnök úrnak. (…) Gondolataink és imáink Izrael népével vannak ezekben a sötét órákban” – reagált a Twitteren Orbán Viktor miniszterelnök szombaton az Izraelt ért súlyos támadásra. Bejegyzését a Facebookon nem osztotta meg.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a Facebookon azt közölte, hogy Magyarország a lehető leghatározottabban elítéli a brutális terrortámadást, és hozzátette, hogy a tel-avivi magyar nagykövetség munkatársai épségben vannak, folyamatosan tartják velük a kapcsolatot, és folyamatosan veszik fel a kapcsolatot azokkal a magyar állampolgárokkal, akik konzuli védelemre regisztráltak. Az Izraelben tartózkodó magyarokat arra kérik, hogy bármilyen baj esetén azonnal forduljanak a magyar nagykövetséghez – írta a miniszter, megjegyezve, hogy eddig még nem érkezett segélykérés.

Novák Katalin köztársasági elnök is elítélte a palesztin támadást az X-oldalán (korábban Twitter). Mint írta, megerősíti, hogy Magyarország támogatja Izraelt, „gondolataim és imám Isaac Hercog izraeli államfővel és a zsidó néppel vannak ezekben a nehéz időkben”.

Cseh Katalin, a Momentum alelnöke, EP-képviselőkje azt írta, hogy gyomorgörccsel olvassa a folyamatosan a frissítéseket arról, hogy mi történik reggel óta Izraelben, „ahol az ünnep alatt ismét egy terrortámadás borzalmait, a kiszolgáltatottságot, a rettegést kell átélnie rengeteg civilnek. A Hamász civileket gyilkol válogatás nélkül, ezt pedig az Európai Unió a leghatározottabban elítéli, és felszólít a támadások azonnali beszüntetésére!

Ezek a támadások csak tovább fokozzák a már meglévő feszültséget és hátráltatják a békére irányuló törekvéseket. Az EU határozottan szolidáris Izraellel, az országnak joga van hozzá, hogy a nemzetközi joggal összhangban megvédje magát. A civilek és a kint tartózkodó magyarok biztonsága most a legfontosabb, bízom benne, hogy a lehető leghamarabb megkapják a szükséges segítséget.”

A Hamász akcióját világszerte elítélték, Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házból üzente a terroristáknak, hogy sziklaszilárdan állnak Izrael mellett, egyúttal arra kérte Izrael ellenségeit, hogy ne használják ki az ország aktuális sérülékenységét. „A világ figyel” – mondta Biden.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke „a terrorizmus legmegvetendőbb formájának” nevezte a Hamász támadását, majd budapesti idő szerint este 9 után nem sokkal arról posztolt az X-en, hogy beszélt az izraeli elnökkel, Jichák Hercoggal. „Közöltem vele, hogy teljes mértékben támogatom Izraelt a Hamász mai terrortámadásával szemben. Megismétlem, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez. Az EU gyászolja az értelmetlen támadások áldozatait, és ma és a következő hetekben Izrael mellett áll” – írta posztjában az Európai Bizottság elnöke.

Határozottan elítélte a támadást António Guterres ENSZ-főtitkár is, és diplomáciai erőfeszítést sürgetett annak érdekében, hogy ne terjedjen tovább a konfliktus.

Jordánia külügyminisztere szerint nemzetközi fellépésre van szükség a gázai eszkaláció megállításához. Emmanuel Macron francia elnök, Rishi Sunak brit miniszterelnök és Olaf Scholz német kancellár is arról posztolt, hogy kiállnak Izrael mellett. Berlinben izraeli zászlót vetítettek a Brandenburgi kapura.

Mahmúd Abbász palesztin elnök Antony Blinken amerikai külügyminiszternek azt mondta, hogy a palesztinokkal szembeni „igazságtalanság” vezetett az Izraellel való konfliktus „robbanásához” – jelentette a WAFA palesztin hírügynökség. Irán szerint az Izraelt ért támadások önvédelmi akciók voltak a palesztinok részéről.

Fotó: Sven Kauler / AFP
Fotó: Sven Kauler / AFP

Kai Wegner berlini polgármester utasítására szombaton este az izraeli zászlót vetítették a Németország jelképének számító berlini Brandenburgi kapura. A gesztusra Izrael kormánya a Twitteren reagált.

Azt írták: „Köszönjük mindannyiuknak világszerte a támogató és szolidaritásukról biztosító, folyamatosan érkező üzeneteket. Ez egy sötét nap mindannyiunk számára itt Izraelben, de mérföldekről is érezzük a szeretetüket és melegségüket” – írták a Brandenburgi fotóról készült kép mellé.


Gázából rakétákat lőttek ki szombat este a dél-izraeli városok felé, légiriadó volt Szderotban, Netivotban és számos más, a Gázai övezethez közeli településen.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter telefonon beszélt a Palesztin Nemzeti Hatóság elnökével, Mahmúd Abbásszal, és sürgette, hogy tegyen lépéseket a helyzet rendezésére.

Az amerikai külügyminisztérium szerint Blinken felszólította a régió minden vezetőjét, hogy ítélje el a Hamász Izrael elleni támadásait, és sürgette a Palesztin Hatóságot, hogy tegyen mielőbbi lépéseket a nyugalom és a stabilitás helyreállításának érdekében Ciszjordániában.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a nemzethez intézett beszédében megfogadta, hogy a hadsereg minden erejét be fogja veti a Hamász megsemmisítésére. Példátlannak nevezte a szombati eseményeket, és ígéretet tett, hogy ilyen „soha többé nem fordul elő”. Netanjáhu szerint a Hamász kegyetlen és gonosz háborút indított, célpontjai ártatlan civilek, fiatalok és idősek.

„Ezért súlyos árat fognak fizetni, és győzni fogunk” – mondta.

Izrael mindenhol célba fogja venni a Hamászt – lerombolja az összes olyan helyet, ahol a terroristák rejtőzködnek, tevékenykednek. Netanjáhu üzent a gázai lakosoknak is, felszólította őket, hogy haladéktalanul hagyják el az övezetet, mert annak teljes területén minden erejét bevetve lép majd fel a hadsereg.

„Tel-avivi vagyok, de vidéken ért a háború, Gázától 39 km-re” – kezdte egyik olvasónk személyes beszámolóját a történtekről. László azt írta, hogy „6:30 és 12 között nonstop lőtték Izraelt. A párom nagynénje egy határmenti kibucban él, amit reggel elfoglaltak az iszlamisták. Hét órán keresztül elérhetetlen volt, de jól van, az óvóhelyen rejtőzködött. A lánya egy rave partiban volt, amit a fegyveresek megtámadtak, órákig nem jelentkezett, végül írt, hogy jól van, de fedezékben volt és állandóan lőtték őket. Végül ötórányi rejtőzködés után biztonságos helyet talált” – írta.

A szomszédjuk lánya is a rave partin volt, ő nem élte túl a támadást. „Egy másik helyi családi barát fia eltűnt, kiskatona volt a határon, reggel hat óta nincs róla semmi hír. A párom nagyapjának egy barátját, aki a helyi regionális tanács elnöke volt, az utcán lőttek le tűzpárbajban” – írta László.

A rendőrség arra kéri azokat, akiknek eltűnt egy családtagja, hogy az eltűnt személy fényképével és DNS-mintáival jelentkezzenek a lakóhelyükhöz legközelebbi rendőrőrsön. Azoknak, akik olyan helyen tartózkodnak, ahol pillanatnyilag nem hagyhatják el az otthonukat, telefonálniuk kell, és majd később menniük a rendőrségre.

Ayman Safadi jordániai külügyminiszter telefonbeszélgetést folytatott Josep Borrellel, az Európai Unió külügyi vezetőjével, és megvitatták, hogy nemzetközi fellépésre van szükség a gázai eszkaláció megállítása érdekében – közölte a jordániai külügyminisztérium közleményében.

„Al-Safadi hangsúlyozta, hogy meg kell védeni a régiót az erőszak új ciklusának következményeitől, valódi politikai horizontot kell teremteni a megszállás megszüntetésére, és fel kell hagyni minden olyan intézkedéssel, amely feszültséget szít és aláássa a kétállami megoldás elérésének esélyét” – áll a közleményben. Jordánia Izrael közvetlen szomszédja. (Guardian)

Izraelben tartózkodó olvasónk szerint „folyamatosan törlődtek a járatok ma reggeltől és a WizzAir meg Ryanair is törölte”, írta. Olvasónk szerint nem érik el a reptérről a Ryanair központot, nincs semmi információ. „Az utolsó gép, ami elment, az az Antalyaba tartó volt kb 20 perce.”

Az amerikai elnök azt is mondta, hogy „a terrortámadásokat soha nem lehet igazolni”. Netanjahuval folytatott beszélgetése során azt mondta az izraeli miniszterelnöknek, hogy kormányának támogatása Izrael biztonsága iránt „sziklaszilárd és megingathatatlan”. Az amerikai elnök egyúttal lebeszélte az Izraellel szemben ellenséges más feleket arról, hogy kihasználják a támadásokat. „A világ figyel” – figyelmeztetett. (CNN)

A Hamász Izraellel szemben elkövetett támadásai a palesztinok önvédelmi cselekedetei voltak – közölte az iráni külügyminisztérium azután, hogy szombaton az Irán szövetségesének számító iszlamista fegyveres csoport az elmúlt évtizedek legnagyobb támadását hajtotta végre Izraellel szemben.

„Ez a művelet... az ellenállási csoportok és Palesztina elnyomott népeinek spontán megmozdulása (volt) elidegeníthetetlen jogaik védelmében, és természetes reakciójuk a cionisták háborús uszító és provokatív politikájára” – mondta Nasser Kanaani iráni minisztériumi szóvivő az iráni média tájékoztatása szerint.

„Irán úgy véli, hogy a cionista megszálló rezsim és jól ismert támogatói felelősek a palesztinok elleni erőszakért és gyilkosságokért, és felszólítja az iszlám országokat, hogy támogassák a palesztin nép jogait” – mondta Kanaani.

Ali Bahadori-Jahromi kormányszóvivő az állami médiának azt mondta, hogy a támadások „bebizonyították, hogy a cionista rezsim sebezhetőbb, mint valaha, és hogy a kezdeményezés a palesztin fiatalok kezében van”.

Az állami televízió által közvetített videókon látható, amint a teheráni Palesztina téren összegyűltek „Halál Izraelre” skandálással és tűzijátékok felgyújtásával fogadják a támadás hírét. (Sky News)

Yoav Gallant védelmi miniszter rendkívüli állapotot hirdetett Izrael állam egész területére – közölte Gallant hivatala, írja a Times Of Israel.

A miniszter korábban a Gázai övezet 80 kilométeres körzetére hirdette ki a rendkívüli állapotot, ami felhatalmazza a hatóságokat, hogy korlátozzák a gyülekezési jogot és lezárjanak tetszőleges területeket.

Az izraeli egészségügyi minisztérium magyar idő szerint 20:30-kor tartott tájékoztatója szerint 1452 személy sérült meg, illetve került kórházba a támadások miatt. Közülük

  • 18 fő állapota kritikus,
  • 267 súlyos,
  • 279 közepesen súlyos,
  • 636 fő kielégítő állapotban van, míg
  • 16 főt súlyos pánikrohammal kezelnek.

További 169 sérültet még jelenleg is vizsgálnak a mentőszolgálatok.

A Fehér házból jelentkezett be Joe Biden amerikai elnök, hogy az izraeli helyzetről beszéljen. Biden elmondta, hogy beszélt Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel, és hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok Izrael mellett áll. Biden azt mondta, hogy ezúton szeretné a terroristáknak megüzenni: az Egyesült Államok Izrael mellett áll, és „nem fogunk elbukni abban, hogy mögötte álljunk”. Segíteni fogják Izraelt abban, hogy megvédje magát, és hogy megadjon a civileknek minden segítséget – hangzott a Sky Newson is közvetített beszédben.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő felkérte az ellenzék vezetőit – Jair Lapidot és Benny Gantzot –, hogy alakítsanak közösen szükségkormányt – olvasható pártja, a Likud közleményében. A BBC cikke szerint Lapid korábban az izraeli médiának azt mondta, hogy hajlandó Netanjahuval együtt kormányt alakítani ebben a szükséghelyzetben.

Izraelben már legalább 150-en meghaltak, és legalább 1000-en megsérültek a támadásokban – állítja a helyi média izraeli tisztviselőkre hivatkozva, írja a BBC. Az eddigi hírek még 100 halottról szóltak, de a számuk valószínűleg növekedni fog.

Izrael leállítja az áramellátást a Gázai övezetben – közölte Israel Katz, energiaügyi miniszter, írja a BBC.

„Aláírtam egy rendeletet, amely utasítja az izraeli elektromos vállalatot, hogy állítsa le az áramellátást a Gázai övezetbe” – mondta a miniszter. A bejelentése után a gázai áramellátás 80 százalékát leállították. Gázában már szombat reggeltől gyakoriak voltak az áramkimaradások.


A Hamász Izrael központi részét lőtte szombat este rakétákkal, a támadásban kilenc civil sebesült meg – közölte a mentőszolgálat. Rishon Lezionban két 28 éves férfit láttak el, mindketten súlyosan megsérültek. Yavne-ban egy 73 éves nő súlyosan, egy 77 éves férfi pedig könnyebben sérült meg, Bat Yamban egy 24 éves férfit láttak el. Tel-Avivban négy ember sebesült meg, közülük egy súlyos állapotban van. Minden sérültet kórházba szállították.

A Hamász állítása szerint a támadás során a Gázai övezetből 150 rakétát lőttek ki Tel-Avivra.


Ismét rakétákat lőtt ki Tel-Avivra és környékére a Hamász, akik a raktárként használt lakóépületüket ért izraeli bombázás után közölték, hogy ismét támadni fognak.

Légiriadó miatt közel 20 helyen szólaltak meg a szirénák. Tel-Aviban robbanások hallatszottak.

Izraeli repülőgépek bombázták a Hamász gázai vezetőjének, Jahja al-Szinvarnak a házát – közölte a terroristacsoport. A bombázásról nincs pontosabb információ, és azt Izrael sem erősítette meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!