Kiterjesztették a rendkívüli állapotot Izrael egész területére, szombat este ismét rakétákkal támadta Tel-Avivot a Hamász

2023. október 7. – 18:24

frissítve

Kiterjesztették a rendkívüli állapotot Izrael egész területére, szombat este ismét rakétákkal támadta Tel-Avivot a Hamász
Az izraeli erők válaszcsapásként két épületet bombáztak Gázában – Fotó: Ashraf Amra / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Kérjük olvasóinkat, hogy amennyiben Izraelben élnek és van rá lehetőségük, írjanak nekünk az ugyelet@telex.hu címre! Köszönjük szépen!

  • Szombat kora reggel nagyszabású rakétatámadást indított a Hamász Izrael ellen. Az izraeliek szerint 2500, a Hamász szerint 5000 rakéta csapódott be.
  • A Hamász több tucat fegyverese bejutott Izraelbe, ahol több határmenti városban tüzet nyitottak az utcán és meg nem erősített hírek szerint katonákat ejtettek túszul. Az izraeli közszolgálati tévé szerint az egyik kibucban túszul ejtett embereket szabadon engedték.
  • A szombat éjszakai hírek szerint a támadásnak 250 halálos áldozata és 1590 sérültje van. A magyar külügyminisztérum szerint nincsenek köztük magyarok.
  • A Gázai övezet lakóit felszólította az izraeli hadsereg, hogy hagyják el otthonaikat és menjenek óvóhelyre.
  • Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő azt mondta, hogy Izrael háborúban áll és keményen meg fogják torolni a támadást.
  • Izrael ellencsapást indított, palesztin tisztviselők szerint a Gázai övezetben végrehajtott izraeli csapásokban 232-an haltak meg, és közel 1600-an sebesültek meg.
  • Joe Biden amerikai elnök a Fehér házból üzente meg a terroristáknak, hogy sziklaszilárdan állnak Izrael mellett és támogatják őket, egyúttal arra kérte Izrael ellenségeit, hogy ne használják ki az ország aktuális sérülékenységét.
  • Több nemzetközi légitársaság is törölte tel-avivi járatait.
  • Irán szerint az Izraelt ért támadások önvédelmi akciók voltak a palesztinok részéről.

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője megerősítette, hogy a Hamász izraelieket ejtett túszul. Daniel Hagari szerint még mindig 22 helyen folynak harcok, többek között Be'eriben és Ofakimban is történt túszejtés. Az izraeli erők a gázai határon lévő összes várost átvizsgálják. A Hamász azt közölte, hogy „az izraeli foglyokat biztos helyeken és alagutakban helyezték el”, de hogy ezek a Gázai övezetben vagy Izraelben vannak-e, arról nem közöltek információkat.

Meg nem erősített jelentések szerint 52 izraelit hurcoltak el, valamint több járművet, köztük egy harckocsit és két mentőautót is zsákmányoltak.

Az Izraeli Védelmi Erők csapást mértek két lakóépületre Gázában, amelyekben a Hamász raktárát sejtették. „A Hamász terrorszervezet szándékosan helyezi el eszközeit a civil lakossághoz közel” – közölte az IDF. A csapást megelőzően előre figyelmeztették az épületben tartózkodókat, hogy hagyják el az épületet. A Hamász azt közölte, hogy válaszul újabb rakétákat lő ki Tel-Avivra.

Az Izraeli Védelmi Erők legfőbb szóvivője megerősítette, hogy a Hamász terroristái izraelieket ejtettek túszul a Gázai övezetben. Sajtótájékoztatóján Daniel Hagari azt mondta, hogy izraeli katonák is meghaltak a harcokban, de a túszok és a megölt katonák számáról nem közöl adatokat. Közölte, hogy négy hadosztályt telepítenek a gázai határhoz a már ott állomásozó 31 zászlóaljhoz.

Szombat délután Szijjártó arról írt, hogy jelenleg 11 magyar állampolgár tartózkodik a Gázai övezetben, többségében kiskorú gyermekek. Valamennyi családdal felvették a kapcsolatot, akik a körülményekhez képest jól vannak és az események alakulásának függvényében tervezik az övezet elhagyását.

A támadás a Jom kippuri háború 50. évfordulóján történt, emiatt sokan felvetik a hírszerzés felelősségét. Bírálják Benjamin Netanjahu miniszterelnököt és az izraeli vezetőket. Felteszik azt a kérdést is, hogy miként fordulhatott elő, hogy néhány óra leforgása alatt több tucat fegyveres törthetett át a határkerítésen Izrael déli részén, teljesen meglepve ezzel az izraeli hadsereget? Hogyan ejthettek foglyul és hurcoltak a Gázai övezetbe izraeli katonákat? A szombati eseményeket a 2001. szeptember 11-i, az Egyesült Államok elleni terrortámadásokhoz hasonlítják, és valószínűsítik, hogy hasonló válaszcsapásokkal is fog járni.

„Ez az izraeli szeptember 11, és ha nem követi egy nagyobb szárazföldi hadművelet, az egészen biztosan ennek a kormánynak a politikai értelemben vett végét jelenti” – mondta Avi Issacharoff közel-keleti elemző a The Times of Israelnek.

A védelmi minisztérium szombaton délután azt közölte, hogy a támadásban 100 izraeli halt meg, az egészségügyi miniszter szerint pedig 985 ember sebesült meg és került kórházba.

Rakéták ezreit lőtték Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből szombat reggel, fegyveres terroristák tucatjai hatoltak be izraeli településekre. Az elmúlt években ez a leghevesebb támadás Izrael ellen, ami váratlanul érte az országot. A palesztin támadás az 1973-as jom kippuri háború 50. évfordulóján történt, amikor Izrael súlyos veszteségeket szenvedett el. A támadásról és a szombat délelőtti eseményekről ebben a cikkben olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!