Orbán Viktor: Támogatjuk Izrael önvédelemhez való jogát

2023. október 7. – 22:45

Másolás

Vágólapra másolva

„Határozottan elítéljük az Izrael elleni brutális támadást, és egyértelműen támogatjuk Izrael önvédelemhez való jogát. Szeretném kifejezni együttérzésemet és részvétemet a miniszterelnök úrnak. (…) Gondolataink és imáink Izrael népével vannak ezekben a sötét órákban” – reagált a Twitteren Orbán Viktor miniszterelnök szombaton az Izraelt ért súlyos támadásra. Bejegyzését a Facebookon nem osztotta meg.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a Facebookon azt közölte, hogy Magyarország a lehető leghatározottabban elítéli a brutális terrortámadást, és hozzátette, hogy a tel-avivi magyar nagykövetség munkatársai épségben vannak, folyamatosan tartják velük a kapcsolatot, és folyamatosan veszik fel a kapcsolatot azokkal a magyar állampolgárokkal, akik konzuli védelemre regisztráltak. Az Izraelben tartózkodó magyarokat arra kérik, hogy bármilyen baj esetén azonnal forduljanak a magyar nagykövetséghez – írta a miniszter, megjegyezve, hogy eddig még nem érkezett segélykérés.

Novák Katalin köztársasági elnök is elítélte a palesztin támadást az X-oldalán (korábban Twitter). Mint írta, megerősíti, hogy Magyarország támogatja Izraelt, „gondolataim és imám Isaac Hercog izraeli államfővel és a zsidó néppel vannak ezekben a nehéz időkben”.

Cseh Katalin, a Momentum alelnöke, EP-képviselőkje azt írta, hogy gyomorgörccsel olvassa a folyamatosan a frissítéseket arról, hogy mi történik reggel óta Izraelben, „ahol az ünnep alatt ismét egy terrortámadás borzalmait, a kiszolgáltatottságot, a rettegést kell átélnie rengeteg civilnek. A Hamász civileket gyilkol válogatás nélkül, ezt pedig az Európai Unió a leghatározottabban elítéli, és felszólít a támadások azonnali beszüntetésére!

Ezek a támadások csak tovább fokozzák a már meglévő feszültséget és hátráltatják a békére irányuló törekvéseket. Az EU határozottan szolidáris Izraellel, az országnak joga van hozzá, hogy a nemzetközi joggal összhangban megvédje magát. A civilek és a kint tartózkodó magyarok biztonsága most a legfontosabb, bízom benne, hogy a lehető leghamarabb megkapják a szükséges segítséget.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!