Világszerte elítélték az Izraelt ért támadást

2023. október 7. – 22:37

Másolás

Vágólapra másolva

A Hamász akcióját világszerte elítélték, Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házból üzente a terroristáknak, hogy sziklaszilárdan állnak Izrael mellett, egyúttal arra kérte Izrael ellenségeit, hogy ne használják ki az ország aktuális sérülékenységét. „A világ figyel” – mondta Biden.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke „a terrorizmus legmegvetendőbb formájának” nevezte a Hamász támadását, majd budapesti idő szerint este 9 után nem sokkal arról posztolt az X-en, hogy beszélt az izraeli elnökkel, Jichák Hercoggal. „Közöltem vele, hogy teljes mértékben támogatom Izraelt a Hamász mai terrortámadásával szemben. Megismétlem, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez. Az EU gyászolja az értelmetlen támadások áldozatait, és ma és a következő hetekben Izrael mellett áll” – írta posztjában az Európai Bizottság elnöke.

Határozottan elítélte a támadást António Guterres ENSZ-főtitkár is, és diplomáciai erőfeszítést sürgetett annak érdekében, hogy ne terjedjen tovább a konfliktus.

Jordánia külügyminisztere szerint nemzetközi fellépésre van szükség a gázai eszkaláció megállításához. Emmanuel Macron francia elnök, Rishi Sunak brit miniszterelnök és Olaf Scholz német kancellár is arról posztolt, hogy kiállnak Izrael mellett. Berlinben izraeli zászlót vetítettek a Brandenburgi kapura.

Mahmúd Abbász palesztin elnök Antony Blinken amerikai külügyminiszternek azt mondta, hogy a palesztinokkal szembeni „igazságtalanság” vezetett az Izraellel való konfliktus „robbanásához” – jelentette a WAFA palesztin hírügynökség. Irán szerint az Izraelt ért támadások önvédelmi akciók voltak a palesztinok részéről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!