A tel-avivi repülőtéren rekedt egy roma turistacsoport, többeknek elfogyott a pénze

2023. október 8. – 08:28

Másolás

Vágólapra másolva

Egy 120 fős roma turistacsoport 87 tagja rekedt Izraelben, a tel-avivi Ben-Gurion repülőtéren – írja az rtl.hu.

Ifj. Rostás-Farkas György, a Roma Szeretetszolgálat elnöke arról beszélt a lapnak, hogy a szombat hajnali támadások után felvették a kapcsolatot a tel-avivi magyar nagykövetséggel, a turisták védelmét és hazaszállítását kérték. A konzulátus képviselője kiment hozzájuk a szállodába, ahonnan rendőri-katonai kísérettel elvitték őket a reptérre. Az esti járatot azonban törölték, így mostanáig nem tudtak hazautazni Magyarországra.

„Olyan helyzet állt elő, hogy nagyon sokan nem tudnak már élelmet és vizet venni maguknak, mert elfogyott a pénzük. A konzul azt mondta nekik, hogy saját magukról kell gondoskodniuk, pedig nagyon sokan már a repülőjegyüket sem tudják megvenni” – mondta a Roma Szeretetszolgálat elnöke.

Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos az Rtl.hu cikke szerint később közvetlen anyagi támogatást küldött a repülőtéren ragadt magyarországi turistáknak.

Vasárnap kora reggel élőben jelentkezett be a repülőtérről a turistacsoport több tagja Facebookon. Az egyikük arról beszélt, kétségbeesetten várják a kormány azonnali segítségét, a csoportban több gyerek is van, és félnek.

„Válságos a helyzetünk, szeretnénk innen elmenni, mert háborús helyzet van”

– fogalmazott a férfi a videóban. Azt szeretnék, hogy még vasárnap szállítsák őket haza valamilyen módon Magyarországra.

„A magyar nagykövetség munkatársai élelmet, vizet vittek a magyaroknak, és folyamatos információkkal látják el őket, valamint segítenek minden lehetséges reptéri ügyintézésben” – válaszolta cikkünk megjelenése után a Telexnek Paczolay Máté külügyi szóvivő. Azt írta, a turistacsoportot a Wizzair járattörlése miatt nem tudta elhagyni az országot. A csoport számára a repülőtér közelében díjmentesen szállást biztosítottak volna, de ezt nem vették igénybe.

Szombat kora reggel nagyszabású rakétatámadást indított a Hamász Izrael ellen. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta, háborúban állnak, és kemény választ ígért. A harcok még vasárnap is folytatódtak, a legfrissebb híreket itt követjük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!