260 halottat találtak a Hamász által megtámadott zenei fesztiválon Izraelben, összesen 130 túszt ejthettek

2023. október 8. – 06:42

frissítve

260 halottat találtak a Hamász által megtámadott zenei fesztiválon Izraelben, összesen 130 túszt ejthettek
Egy tüzérségi egység tüzel a Gázai övezet közötti határ izraeli oldalán, 2023. október 8-án – Fotó: Amir Cohen / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Kérjük olvasóinkat, hogy amennyiben Izraelben élnek és van rá lehetőségük, írjanak nekünk az ugyelet@telex.hu címre! Köszönjük szépen!

  • Szombat kora reggel nagyszabású támadást indított a Hamász Izrael ellen. 130 izraeli túszt is ejtettek, akiket a Gázai övezetben tartanak fogva.
  • Izrael ellentámadást indított: eddig több mint 800 gázai célpontra mértek csapást, valamint a Hezbollah által ellenőrzött libanoni területeket is támadták.
  • Izraelben több mint 700 halálos áldozat lehet és több mint 2000 sérült. A gázai egészségügyi minisztérium szerint szombat óta legalább 413 palesztin halt meg, nagyjából 2300-an pedig megsérültek
  • Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy Izrael háborúban áll és keményen meg fogják torolni a támadást.
  • Vasárnap napközben is voltak még harcok a Gázai övezeten kívül, a Hamász késő este is rakétákat indított, többek között a Ben Gurion reptér felé is.
  • Izrael leállítja az áram-, az üzemanyag- és az áruszállítást a Gázai övezetbe, a közeli városok lakóit evakuálják.
  • Több tízezer palesztin civil menekült el otthonából a Gázai övezetben, akiknek élelmiszersegélyre is szükségük lehet.

Tudósításunkat néhány óra múlva folytatjuk az izraeli-palesztin konfliktus legfrissebb híreivel. Köszönjük, hogy a Telexet olvasták. Viszontlátásra!

Semmilyen döntésre nem volt képes az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülése az izraeli helyzetről, állította az ENSZ BT több tagja a CNN-nek. A Guardian az AFP-re hivatkozva arról ír: nemhogy valamilyen határozat, de még egy közös nyilatkozat tervéig sem sikerült eljutnia az ENSZ öt állandó és tíz nem állandó tagjából álló szervének. Ahogy arról korábban írtunk, az ENSZ BT vasárnap kezdett ülésezni zárt ajtók mögött a szervezet New York-i székházában.

„Nem akarok belemenni, hogy miről volt szó”, de „jó néhány ország van, amelyik elítéli a Hamász támadásait” – mondta újságíróknak Robert Wood. Az Egyesült Államok helyettes ENSZ-nagykövete szerint „nyilván nem mindegyik” BT-tag tett így. Ugyan

nem akarta megnevezni, ki nem tette ezt meg, „valószínűleg anélkül is ki tudják találni az egyiket, hogy bármit mondanék”.

A Guardian értelmezésében ezzel az USA-hoz hasonlóan állandó BT-tag – azaz vétójoggal rendelkező – Oroszországra célzott.

„Az én üzenetem, hogy azonnal be kell fejezni a harcokat” és fegyverszünetet, majd „értelmes tárgyalásokat kell kezdeni, amiről évtizedek óta” szó van – nyilatkozta Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet.

„Ez részben megoldatlan ügyek eredménye”

– tette hozzá.

Kína küldötte abnormálisnak nevezte, hogy a BT „nem mond semmit”. Korábban a szintén állandó BT-tag nevében megígérte, hogy támogatni fogja bármilyen, polgári célpontok elleni támadás elítélését.

Gilad Erdan izraeli követ háborús bűnöknek nevezte, amiket a palesztin Hamász tett, ezeket a „hihetetlen – hihetetlen – atrocitásokat pedig el kell ítélni”. Szerinte Izraelnek eltántoríthatatlan támogatást kell kapnia ahhoz, hogy megvédje magát.

Rijád Manszúr palesztin követ – aki nem a Gázai övezetet vezető Hamászt, hanem a vetélytársát, a Ciszjordániát kormányzó Palesztin Hatóságot képviseli – az izraeli megszállás befejezésére szólított fel. „Sajnos a történelem akkor kezdődik” a média és a politikusok egy részének, „amikor izraelieket ölnek”. Szerinte itt az ideje, hogy „megmondják Izraelnek: irányt kell váltania”, és van olyan út a békéhez, amelyen palesztinokat és izraelieket sem kell ölni.

Az ENSZ BT-ben állandó tag az USA, Oroszország és Kína mellett az Egyesült Királyság és Franciaország. A többi tíz jelenleg Albánia, Brazília, Ecuador, az Egyesült Arab Emirátusok, Gabon, Ghána, Japán, Málta, Mozambik és Svájc.

„Izrael mellett állunk” – írta X-en (a volt Twitteren) Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke a posztjához megosztotta az uniós testület főhadiszállására, a Berlaymontra kivetített izraeli zászló képét.

Az épület előtt szintén lobog az izraeli zászló, ahogy az Európai Parlament brüsszeli otthonánál is.

A Hamász egy nagyobb támadást indított száz rakétával a dél-izraeli Askelón ellen, állítja a Gázai övezetet uraló szervezet fegyveres szárnya a CNN szerint. A több mint százezres lakosságú város Tel-Avivtól nagyjából 50 kilométerre délre, a Földközi-tenger partján található, nem messze fekszik a Gázai övezettől. Az izraeli rendőrség bejelentette, hogy találat érte Askelón egyik apartmanházát.

Több mint 700 izraeli halt meg szombat reggel óta a támadásokban, 2150-en pedig megsebesültek, jelentette be az Izraeli Védelmi Erők (IDF) késő este. Az IDF szerint összesen 3284 rakétát indítottak a Gázai övezetből, a Hamász több mint ötezerről beszélt korábban.

Fotó: Mahmud Hams / AFP
Fotó: Mahmud Hams / AFP

(BBC)

Iráni tisztek segítettek a Hamásznak az izraeliek elleni támadás előkészítésében.

– írja az akcióért felelősséget vállaló Hamászon és a dél-libanoni, eredetileg elmenekült palesztinokból alakult Hezbollah terrorszervezeten belüli forrásokra hivatkozva a Wall Street Journal.

A lap azt állítja, hogy az iráni rezsim elit alakulata, a Forradalmi Gárda augusztus óta együtt dolgozott a Hamásszal. A Gázai övezetet uraló terrorszervezet többször is egyeztetett az Irán külföldi katonai műveleteiért felelős fegyveres testület tisztjeivel a Hezbollah és két másik csoport jelenlétében Libanon fővárosában, Bejrútban. A lap úgy tudja, az irániak voltak azok, akik a támadásra megadták a zöld jelzést.

A cikk emlékeztet rá, hogy Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere a CNN-nek vasárnap egy interjúban azt válaszolta:

„még nem láttuk bizonyítékát annak, hogy Irán irányította volna” a támadást vagy mögötte állna, „de az biztos, hogy van egy hosszú kapcsolat”.

A lapnak az USA egyik tisztviselője is azt állította, hogy még nem találkoztak olyasmivel, ami megerősítené a beszámolókat a – kezdésig a jelek szerint sikeresen titokban tartott – támadások előkészítéséről. Egy európai forrás és a szíriai kormány egyik tanácsadója ugyanakkor a Wall Street Journal szerint ugyanarról beszélt, mint a Hamász- és Hezbollah-tagok.

A Hamász hivatalosan azt állította, hogy egyedül készítette elő a csapásokat. „Ez egy palesztin és Hamász-döntés volt” – mondta Mahmúd Mirdavi, a szervezet egyik magas rangú tisztviselője, amikor az állítólagos találkozókról kérdezték. Irán ENSZ-delegációjánál hiába érdeklődtek, nem reagált. Ali Hámenei, Irán legfelsőbb vezetője az X-en (az egykori Twitteren) éltette a támadásokat, azzal fenyegetve, hogy a palesztinok és a térségbeli „ellenálló erők” eltörlik a „cionista rezsimet”. Az 1979-ben hatalomra jutott síita teokratikus rezsim nem ismeri el Izrael államot, sőt, még annak létjogosultságát sem; Teherán ezért a Hamász és az Iszlám Dzsihád egyik fő szponzorának számít.

„Budapest döbbenten áll az Izraelt ért, a civil lakosságot sem kímélő aljas és gyáva terrortámadás előtt” – írta korábban Facebookon Karácsony Gergely. A főpolgármester a posztjában megígérte, hogy vasárnap késő estétől „a Lánchíd szolidaritásunk jeléül az izraeli lobogót idéző kék-fehér világítást kap”.

A híd fényeiről a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége osztott meg képeket a Facebookon.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium közös mentőakciója keretében a Magyar Légierő két repülőgépe 215 emberrel a fedélzetén elhagyta az izraeli légteret és immár biztonságos légtérben haladnak Magyarország felé, jelentette be Szijjártó Péter vasárnap késő este a Facebook oldalán.

Szijjártó hozzátette, hogy mint minden esetben, most is csak akkor adnak tájékoztatást ilyen akciókról, amikor az abban érintettek már biztonságban vannak. Az idejekorán adott tájékoztatás ebben az esetben is magyar állampolgárok százainak életét veszélyeztette volna, hangsúlyozta a miniszter.

„Köszönjük Izrael, Ciprus, Görögország, Törökország, Bulgária és Románia hatóságainak az együttműködést a repüléshez szükséges engedélyek gyors kiadásában” – írta.

A külügyminiszter vasárnap napközben azt mondta, hogy összesen négyszáz Izraelben tartózkodó magyar állampolgárral tartják a kapcsolatot, tájékoztatják őket a biztonsági helyzetről, a légiriadók során betartandó eljárásokról és a tel-avivi Ben Gurion repülőtér működéséről is.

Több tucat közép-izraeli településen szólaltak meg a légvédelmi szirénák, írta a Times of Israel közép-európai idő szerint háromnegyed 11-kor. A térségből, többek között Tel-Aviv külvárosaiból hangos robbanásokról tudósított a CNN. Mindkét lap szerint azt állította a Hamász, hogy az Izrael fő repterének számító Ben Gurion nemzetközi repülőtérre céloz. (Arról, hogy a reptéren rekedt magyarok szerint milyenek a helyi állapotok, legutóbb ebben a cikkünkben írtunk.)

A rakétatámadást a Gázai övezetet uraló Hamász fegyveres szárnya vállalta magára egy nyilatkozatban „a folytatódó bűncselekményekre és a polgári otthonok célba vételére” hivatkozva.

A United Airlines légitársaság közben felfüggesztette a tel-avivi járatait. A Reutersen keresztül megjelent közlemény alapján a cég addig nem folytatja a szolgáltatást, amíg azt „a feltételek lehetővé nem teszik”.

A Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád több mint 130 túszt, köztük magas rangú tiszteket ejtett előbbi szervezet nyilatkozata szerint, írja a Jerusalem Post.

Ahogy arról a túszok helyzetéről szóló bővebb cikkünkben írtunk, a Gázai övezetet uraló Hamász korábban legalább száz fogolyról kommunikált. Vasárnap délután az izraeli kormány sajtóosztálya is erről írt a Facebookján.

A Palesztin Iszlám Dzsihád főtitkára egy vasárnap leadott tévés beszédében legalább harminc túszról beszélt, akiket Gázában tartanak. Ők

„nem fognak hazatérni, amíg a foglyaink ki nem szabadulnak”

– jelentette ki Zijád al Nakhala a CNN szerint.

Legalább 260 holttestet találtak a zenei fesztivál helyszínén, amelyet a Hamász fegyveresei szombaton támadtak meg, mondta a ZAKA önkéntes mentőszervezet szóvivője az Ynet izraeli hírportálnak.

Ahogy arról korábban írtunk, egy szemtanú, Gili Yoskovich a BBC-nek elmondta, hogy három órán keresztül járőröztek a Hamász fegyveresei az izraeli Supernova fesztivál területén a sivatagban Izrael déli részén, és minden oldalról körbevették a rejtőzködő, menekülni próbáló embereket.

Tal Gibly arról beszélt a CNN-nek, hogy kora reggel rakéták csapódtak be, de a nyílt terepen nem tudtak hová bújni. „Mindenki bepánikolt és elkezdte összeszedni a cuccait.” Amikor menekülni kezdtek, az utakon dugók alakultak ki – Gibly szerint ekkor jöttek a motorosok, akik lőni kezdték a tömeget. A résztvevők közül sokakat megöltek, és volt, akiket túszul ejtettek.

A Channel 12 izraeli tévécsatorna leadott egy videót, amelyen egy izraeli nőt és a barátját rabolják el ugyanerről a rendezvényről, írja a CNN. A videón látható nő szobatársa, Amir Moadi a fesztiválozó, Noa Argamani családjának kérésére osztotta meg a videót, hátha az segít a túsz biztonságos szabadon bocsátásában.

Legalább 413 palesztin halt meg, köztük 78 gyerek, nagyjából 2300-an pedig megsérültek szombat óta, állítja a gázai vezetés egészségügyi minisztériuma. A helyi kormányzás az Izrael elleni, szombaton indult támadásért felelős Hamász kezében van.

A nyilatkozat szerint az áramkimaradások „nagy kihívást jelentenek”, ami százak kezelését veszélyezteti. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy leállítják többek között az áramellátást a Gázai övezetbe, ami azóta a szokásos napi nyolc helyett csak átlagosan négy órányi, írja a CNN.

Palesztin féri egy izraeli csapásokban lerombolt ház romjai mellett Khan Júniszban, a Gázai övezet déli részén, 2023. október 8-án – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters
Palesztin féri egy izraeli csapásokban lerombolt ház romjai mellett Khan Júniszban, a Gázai övezet déli részén, 2023. október 8-án – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

Az Egyesült Államok gyorsan el fogja látni katonai felszerelésekkel, többek között lőszerekkel Izraelt, az első szállítmány még ma útnak indul és a napokban megérkezik, erősítette meg Lloyd Austin védelmi miniszter. A nyilatkozatában azt is leszögezte, hogy növelik az elrettentő erejüket a térségben: a Gerald R. Ford repülőgép-hordozó és kísérő hajói beküldése mellett kiegészítik a légierő F–35-ös, F–16-os és A–10-es gépekből álló egységeit is a régióban.

A védelmi készültség megerősítése és a gyorsan útnak indított felszerelés megerősíti „az Egyesült Államok sziklaszilárd támogatását”, amelyet az izraeli hadseregnek és népnek nyújt.

„A csapatom és én továbbra is közeli kapcsolatban leszünk az izraeli kollégáinkkal”, hogy meglegyen, amire szükségük van „az állampolgáraik megóvásához és ahhoz, hogy megvédjék magukat e kegyetlen terrorista támadásoktól”.

Ha kell, további erőket csoportosítanak át a térségbe.

Zárt ajtók mögött ülésezik az ENSZ Biztonsági Tanácsa vasárnap a szervezet New York-i székházában. Az ülés előtt Izrael ENSZ-nagykövete, Gilad Erdan sajtótájékoztatót tartott, amin azt mondta: a Hamász tegnapi támadása volt Izrael 9/11-e.

Az újságíróknak a támadásról szóló fényképeket és videókat mutatott fel, amelyeket az utcán fekvő holttestek láthatók. Mutatott egy képet egy idős nőről, aki elmondása alapján túlélte a holokausztot, most pedig a Hamász fogságába esett. Őt a fogvatartói arra kényszerítették, hogy a kép kedvéért egy puskát tartson a kezébe.

Gilad Erdan, izraeli ENSZ-nagykövet felmutat egy fényképet az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén – Fotó: Peter Foley / EPA / MTI
Gilad Erdan, izraeli ENSZ-nagykövet felmutat egy fényképet az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén – Fotó: Peter Foley / EPA / MTI

Erdan azt követelte, hogy az ENSZ biztonsági tanácsa egyértelműen ítélje el a Hamászt. Az ENSZ-ben Palesztinának is van nagykövete, valószínűleg ő is nyilatkozni fog a történekről.

(BBC)

A Hamász szombaton a támadás után túszokat ejtett Izraelben. Nem tudni, ők pontosan mennyien vannak, de a legtöbb becslés szerint legalább százan. Közülük sok fiatalt egy zenei fesztiválon ejtettek túszul, és sok izraeli csak a közösségi médiában terjedő videókból tudta meg, hogy az ő ismerősét vagy rokonát is elfogták a palesztinok. Erről ebben a hosszú cikkünkben írtunk részletesen.

Több tízezer palesztin kényszerült lakóhelye elhagyására a Gázai övezetben, mivel a Hamász által indított rakétatámadások miatt Izrael továbbra is válaszcsapásokat mér a terrorszervezet állásaira, közölte az ENSZ Segélyszervezete (UNRWA). A CNN tudósítása szerint most közel 74 ezer kitelepített ember van az UNRWA 64 menedékhelyén. A számuk várhatóan emelkedni fog, mert folytatódnak a polgári területeket is érintő tüzérségi- és légicsapások.

A bombázások előtt az Izraellel határos kerítés mentén élő palesztinok üzenetet kaptak telefonjukra az izraeli hadseregtől, amelyben felszólították őket, hogy hagyják el otthonaikat. Ahmed Abu Amra, egy háromgyermekes palesztin apa az al-Dzsazírának azt mondta: nincs hová menniük, az otthonunkat bombázás fenyegeti, ahogy az egész határvidéket is. A férfi így az utcán találta magát a gyerekeivel és más szomszédokkal együtt, nem tudják, hova menjenek. A határhoz közeli terület háborús övezet, ahol megszűnt a közlekedés, nincs semmi, amivel el tudnának menekülni a veszélyzónából. A szervezet közleménye szerint vasárnap a Gázai övezetben közvetlen találat ért egy UNRWA-iskolát is, ahol lakóhelyüket elhagyni kényszerült családok kaptak menedéket. Az iskola súlyosan megrongálódott, a kitelepítettek között nem jegyeztek fel áldozatokat.

Az ENSZ Világélelmezési Programja (World Food Programme – WFP) humanitárius folyosók létrehozására szólított fel, hogy az izraeli válaszcsapások után is kellő mennyiségű élelmiszert lehessen eljuttatni a Gázai övezetben élő civileknek, írja a Reuters. Miután a Hamász a Gázai övezetből indított támadást Izrael ellen, a zsidó állam válaszul úgy döntött: leállítja az áram-, az üzemanyag- és az áruszállítást a területre. A WFP szerint a konfliktus fokozódásával a civilek, köztük a kiszolgáltatott gyermekek és családok egyre nagyobb kihívásokkal szembesülnek az alapvető élelmiszer-ellátásban.

A szervezet felszólít minden felet, hogy tartsa tiszteletben a humanitárius jog elveit, és tegye lehetővé az élelmiszerekhez való biztonságos és akadálytalan hozzáférést. A WFP havonta mintegy 350 ezer palesztinnak szállít élelmiszersegélyt. A Reuters azt írja: „bár az érintett palesztin területeken a legtöbb üzlet jelenleg egyhavi élelmiszerkészletet tart fenn, ezek gyorsan elfogyhatnak, mivel az emberek a konfliktus elhúzódásától való félelmükben felvásárolják az élelmiszert”.

Az Izraeli Védelmi Erőknek nyújtott első szállítmány már úton van Izraelbe, és az elkövetkező napokban továbbiak következnek – mondta vasárnap Joe Biden amerikai elnök, miután telefonon beszélt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.

A Fehér Ház közleménye szerint „az elnök ismét mély együttérzését fejezte ki az eltűntek, sebesültek és megöltek iránt, és teljes támogatásáról biztosította Izrael kormányát és népét a Hamász terroristáinak példátlan és megdöbbentő támadásával szemben.”

Az Egyesült Államok az USS Gerald R. Ford nevű repülőgép-hordozót is a Földközi-tenger keleti részére irányítja. Az anyahajón 5000 tengerészgyalogos és egy csomó repülőgép van, azt cirkálók, és rombolóhajók is kísérni fogják. Az erődemonstráció célja, hogy megakadályozzák a Hamásznak szánt további fegyverszállítmányok eljutását Palesztinába.

(Guardian)

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap négy európai vezetővel is beszélt telefonon: Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, Olaf Scholz német kancellárral, Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel és Rishi Sunak brit miniszterelnökkel. Netanjahu elmondása szerint valamennyien támogatták, hogy Izrael védje meg magát „amennyire kell”.

Izraeli katonák a Gázai övezet határánál lévő Szderót közelében 2023. október 8-án – Fotó: Ilia Jefimovich / Getty Images
Izraeli katonák a Gázai övezet határánál lévő Szderót közelében 2023. október 8-án – Fotó: Ilia Jefimovich / Getty Images

(BBC)

Több izraeli ellenzéki párt vezetője is jelezte, hogy hajlandók csatlakozni Netanjahu háborús egységkormányához, ha bizonyos feltételek teljesülnek. Benjámin Netanjahu miniszterelnök még szombaton szólította fel az ellenzéki pártokat egy nemzeti egységkormány megalakítására.

Avidor Lieberman, a most éppen ellenzékben lévő szekuláris-nacionalista Jiszráél Béténu párt vezetője azt mondta, hogy csak akkor csatlakozik a kormányhoz, ha kimondják, hogy a cél a Hamász felszámolása és a vezetőinek megölése. Lieberman pártja elsősorban a volt Szovjetunió területéről bevándorolt zsidókat képviseli. Hagyományosan szélsőjobboldaliként szokták besorolni, de durva ellentétben állnak a vallásos szélsőjobboldali pártokkal.

A liberális Nemzeti Egység elnöke, Beni Ganc szintén szívesen csatlakozna az egységkormányhoz, de csak ha a pártjának tényleges befolyást adnak a Hamász elleni háború irányításában. Az egykori védelmi miniszter szerint olyan háborús kormányra van szükség, ami képes vezetni a hadsereget Gáza közelében, és más frontokon is.

Izraeli politikusok a Knesszetben, balról az első Lieberman, a második Ganc – Fotó: Gil Cohen-Magen / AFP
Izraeli politikusok a Knesszetben, balról az első Lieberman, a második Ganc – Fotó: Gil Cohen-Magen / AFP

Az izraeli politikai életet bonyolult etnikai-vallási-világnézeti ellentétek határozzák meg. Emiatt egyrészt folyamatosan nagyon nehéz kormányt alakítani, másrészt a létrejövő kormányok nagyon színesek, harmadrészt ezek általában rövid idő után megbuknak.

A Hamász állítása szerint vasárnap telefonon megdicsérte a szombati támadásukat Ebrahim Raiszi iráni elnök. Az iráni állami IRNA hírügynökség vasárnap közölte, hogy Raiszi telefonon beszélt Iszmáíl Hanijével, a Hamász vezetőjével, és „áttekintették a megszállt területeken kialakult helyzetet”. Részleteket nem közöltek.

Raiszi később egy nyilatkozatban azt közölte, hogy Irán „támogatja a palesztin nemzet önvédelmét”, valamint hogy Izrael és a támogatói felelősek a régió biztonsági helyzetének veszélyeztetéséért. Raiszi arra hívta fel a muszlim országok vezetéseit, hogy ők is támogassák a palesztin nemzetet. Iszmáíl Hanije elismerését fejezte ki Irán támogatásáért.

„Éjjel 2:30. Négy órája volt az utolsó rakétázás. A gyerek mellett ébredtem olyan kettő magasságában. Muszáj volt mellé feküdnöm, bármennyire is kicsi a hely kettőnknek, mert nem tudott egyedül elaludni. Hiába simogattam, nyugtattam, mikor elengedtem a kezét, ő görcsösen nyúlt utána, és nyüszögve jelezte könyörgő szemmel, hogy maradjak, így hát maradtam” – írja olvasónk, aki izraeli–magyar kettős állampolgár, tíz éve él a Tel-Aviv és Gáza között félúton fekvő, 150 ezer lakosú Rehovotban a feleségével és fiával, aki most 8 éves.

Olvasónk a szombat hajnali támadások idején nem tudott aludni, akkor írta meg tapasztalatait és gondolatait a helyzetről. A felesége telefonnal a kezében és szemüvegben aludt el, hogy ha újabb támadás jönne, akkor félálomban a gyereket felkapva gyorsan az óvóhelyre tudjanak menekülni. A lépcsőházban az alsó szinten rendeztek be egy kis védett helyet párnákkal, székekkel, takarókkal, mesekönyvekkel és plüssállatokkal. „Vészjóslón kutatom a csendet, hallgatózom, keresem a háború zaját. Ez benne az igazi őrület, amikor várod, hogy megtörjön a csend, sosincs nyugtod, háborúban nincs megnyugvás” – írta Péter.

Várakozás közben ő is a Facebookon megjelenő képeket, híreket pörgette, a palesztinok által túszul ejtett vagy lemészárolt emberekről. „Ez jutott a mai fiataloknak, ez a kép, ami beléjük éghet, ez a pecsét, ami szentesíti hogy ez a generáció is elveszett, csak a vérbosszú és a válaszcsapás logikája marad, billogként beleégetve, lelkük közepébe” – írta olvasónk. Péter beszámolója szerint aztán szombaton a csendet izraeli Hercules-bombázók moraja törte meg, a Gázát támadó repülők és helikopterek a közeli katonai reptérről szálltak fel. „Mennek a gépek szépen sorba, mennek osztani a halált, hogy a másik oldalon is meglegyen a pecsét a szívbe” – olvasható a levélben. Pár perccel később megremegtek náluk az ablakok, „a távolban aratott a halál.”

Több mint 6 százalékot esett a tel-avivi tőzsde vasárnap a Hamász szombati támadásai miatt. A befektetők szerint bizonytalan idők jönnek, ami komolyan árthat Izrael gazdaságának. A Times of Israelnek nyilatkozó szakértő szerint a korábbi, kisebb támadások után egy-két nap alatt visszatértek az árfolyamok a korábbi szintre, most viszont nem ez várható.

(ToI)

Szombat reggel a Hamász a Gázai övezetből támadást indított Izrael ellen, az összecsapásokban azóta több mint ezren meghaltak. A Hamászt az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek tartja, itt összeszedtük, mit kell tudni róluk.

A Hamász harcosai egy elfoglalt izraeli tankkal – Fotó: Hani Alshaer / Anadolu
A Hamász harcosai egy elfoglalt izraeli tankkal – Fotó: Hani Alshaer / Anadolu

A Hamász 1987-ben vált ki a Muszlim Testvériségből, mert a nemzetközi szervezet szerintük nem vállalt elég nyíltan konfliktust Izraellel. Teljes nevük Iszlám Ellenállási Mozgalom, és az alapítás után eleinte azt tűzték ki céljukká, hogy egész Izraelt elfoglalják, és helyette egy muszlim Palesztinát hozzanak létre. És bár a Hamász néha pedzegeti, hogy megelégedne azzal, ha Izrael visszavonulna az 1967-es határai mögé, a maradék területen pedig engedné egy palesztin állam létrehozását, valódi célja ma is a zsidó állam megsemmisítése.

Megalapítása után a Hamász a zsidók elleni terrortámadásokkal akart nyomást gyakorolni a szerintük megszálló izraeli államra. 2005-ben Izrael kiürítette a Gázai övezetet, amit a Hamász az arabok felé a saját győzelmeként adott el. 2006-ban aztán a palesztin területeken választásokat tartottak, amit a radikális Hamász nyert meg a mérsékelt Fatahhal szemben. A következő időszakban a két szervezet egymás ellen fordult, aminek az lett az eredménye, hogy a Hamász szerezte meg a Gázai övezet feletti irányítást, a Fatah pedig Ciszjordána részleges irányítását. (Ciszjordánia nagy részét máig megszállva tartja az izraeli hadsereg).

A Gázai övezetet azóta blokád alatt tartja Izrael, a két fél között rendszeres időközönként kiújul a konfliktus. A helyzetet rontja, hogy a mindössze 365 négyzetkilométeres területen 2,3 millió palesztin zsúfolódott össze, akik többnyire borzalmas körülmények között nyomorognak. A kilátástalanság hozzájárul a radikálisok népszerűségéhez.

A Hamász szövetségesei között van Irán, Szíria és a libanoni Hezbollah is, ez utóbbi a Hamász támadásával párhuzamosan kilőtt néhány rakétát Izraelre. A Hamász szintén együttműködik a nála is radikálisabb muszlim szervezetekkel, például az Iszlám Dzsiháddal.

A Hamász szóvivője a mostani támadást azzal magyarázta az al-Dzsazírának, hogy válaszolni akartak a palesztinokat érő atrocitásokra. Szerintük rendszeresen támadások érik őket és a szent helyeiket is, például a jeruzsálemi al-Aksza-mecsetet.

Már több mint 800 célpontot támadott meg eddig az izraeli hadsereg a Gázai övezetben, írja a Sky News a hadsereg szóvivőjére hivatkozva. Állításuk szerint eddig több száz Hamász-fegyverest öltek meg, és a terrorszervezet több tucat emberét ejtették foglyul.

Füst száll fel Gázában egy vasárnapi izraeli légicsapás után – Fotó: Mohammed Salem / Reuters
Füst száll fel Gázában egy vasárnapi izraeli légicsapás után – Fotó: Mohammed Salem / Reuters

Törökország eltökélt abban, hogy fokozza diplomáciai erőfeszítéseit az izraeli és a palesztin erők közötti harcok lecsillapítására – mondta a Reuters jelentése szerint Recep Tayyip Erdoğan török elnök vasárnap egy isztambuli rendezvényen.

A török elnök szerint az izraeli-palesztin konfliktus áll a legtöbb közel-keleti kérdés középpontjában, és szerinte a regionális béke eléréséhez az egyetlen utat a kétállami megoldás jelentheti. Erdoğan szerint szükség lenne egy független palesztin állam létrehozására, aminek Jeruzsálem lehetne a fővárosa.

Nehéz helyzetbe került a Palesztin Hatóság a szombati támadások után, mivel a legitimációját egy nem létező politikai folyamatra építi – mondta Esmat Mansour palesztin elemző az al-Dzsazírának. Szerinte a Palesztin Hatóság a status quo fennmaradásában reménykedett, de a mostani támadások a Hamász megerősödéséhez vezettek.

Mahmúd Abbász palesztin elnök – Fotó: Thaer Ghanaim
Mahmúd Abbász palesztin elnök – Fotó: Thaer Ghanaim

Palesztina Izrael által nem megszállt területeit két, egymással rivalizáló politikai erő vezeti: Ciszjordániát a mérsékelt Palesztin Hatóság, a Gázai övezetet viszont a radikális Hamász. Mansour szerint ha a Hamásznál a mostani támadás után maradnak izraeli foglyok, akkor azt sikernek tudják majd eladni, ami miatt nőhet a népszerűségük.

Izrael és a Palesztin Hatóság 2014 óta nem tárgyaltak a békéről, és az elmúlt időszak közvélemény-kutatásai azt mutatják, hogy a palesztinok többsége azt szeretné, ha lemondana Mahmúd Abbász palesztin elnök.

(Al-Dzsazíra)

Katonai szállító repülőgépeket küld a lengyel hadsereg, hogy evakuálják az állampolgáraikat Izraelből – jelentette be Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök X-bejegyzésében.

„A különleges erőink katonái biztosítják majd az utasfelvétel védelmét és a fedélzet biztonságát. Azon dolgozunk, hogy minden honfitársunk biztonságban hazatérhessen”

– idézi Duda posztját a CNN.

Olaf Scholz német kancellár vasárnapi sajtótájékoztatóján ismét támogatásáról biztosította Izraelt, és megerősítette, hogy szerinte az országnak joga van megvédeni magát a „barbár támadásoktól, amennyire csak lehetséges”, írja a Sky News.

„Németország szorosan és rendíthetetlenül Izrael mellett áll ezzel a rettenetes támadással szemben. Izrael biztonsága német államérdek. Ez érvényes ezekben a nehéz órákban is, és ennek megfelelően fogunk cselekedni”

idézi Scholz szavait a Welt. Hasonló nyilatkozatot tett egyébként közösen öt német párt, a kormányzó szociáldemokrata SPD, a Zöldek, a liberális FDP, valamint az ellenzéki kereszténydemokrata CDU-CSU pártszövetség is.

Németországban egyébként megerősítették a zsidó és izraeli szervezetek épületeit, írja a Jüdische Allgemeine. A német kormány antiszemitizmus elleni megbízottja, Felix Klein pedig arról beszélt szombaton, hogy a Hamász támadásához hasonló események veszélyt jelentenek a Németországban élő zsidókra is.

Több német városban, köztük Berlinben is szombat este szimpátiatüntetések is kitörtek a Hamász mellett az iszlamista terrorszervezet támadása után – ezeket Olaf Scholz is elítélte a vasárnapi nyilatkozatában: „Nem fogadjuk el, hogy az Izrael elleni förtelmes tetteket itt, az utcáinkon ünnepeljék.”

Benjámin Netanjahu egyébként telefonon egyeztetett Scholzon kívül több európai vezetővel, köztük az olasz és a brit miniszterelnökkel, valamint az ukrán elnökkel is, írja a Sky News.

Folyamatosak az Izraeli Védelmi Erők légicsapásai a Gázai övezetben: legutóbbi X-bejegyzésük szerint vasárnap délután vadászrepülőgépeikkel csapást mértek olyan célpontokra, ahonnan „a terroristák Izraelt támadták”, írja a BBC.

Gázai utcakép az izraeli légicsapások után 2023. október 8-án – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters
Gázai utcakép az izraeli légicsapások után 2023. október 8-án – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

A Sky News a gázai egészségügyi minisztérium alapján arról ír, hogy legalább 370 palesztin áldozata van eddig a gázai légicsapásoknak, és 2200 sebesültről számoltak be.

Egy csecsemő ikerpárt temetnek a Gázai övezet déli részén, rajtuk kívül az anyjuk és három testvérük is meghalt egy vasárnapi légitámadásban – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters
Egy csecsemő ikerpárt temetnek a Gázai övezet déli részén, rajtuk kívül az anyjuk és három testvérük is meghalt egy vasárnapi légitámadásban – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

Az izraeli biztonsági kabinet hivatalisan is hadiállapotot hirdetett, írja a kormány vasárnapi közleménye alapján a CNN. A közlemény szerint a háborút „a Gázai övezetben végrehajtott gyilkos terrortámadás” miatt kényszerült elindítani Izrael. A hadüzenetet az izraeli alaptörvény 40. cikkelye alapján nyilvánították ki.

Izraeli katonák konvoja a Gázai övezet közelében 2023. október 8-án – Fotó: Jack Guez / AFP
Izraeli katonák konvoja a Gázai övezet közelében 2023. október 8-án – Fotó: Jack Guez / AFP

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ismét kiemelte, hogy az ország „hatalmas bosszút fog állni” a Hamász iszlamista terrorszervezet támadásáért. Az Izraeli Védelmi Erők palesztin területekért felelős legmagasabb rangú tisztviselője pedig a szombati támadások után azt mondta: a Hamász „megnyitotta a pokol kapuit”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!