Több ellenzéki párt is belépne Netanjahu egységkormányába, de megvannak a feltételeik

2023. október 8. – 20:14

Másolás

Vágólapra másolva

Több izraeli ellenzéki párt vezetője is jelezte, hogy hajlandók csatlakozni Netanjahu háborús egységkormányához, ha bizonyos feltételek teljesülnek. Benjámin Netanjahu miniszterelnök még szombaton szólította fel az ellenzéki pártokat egy nemzeti egységkormány megalakítására.

Avidor Lieberman, a most éppen ellenzékben lévő szekuláris-nacionalista Jiszráél Béténu párt vezetője azt mondta, hogy csak akkor csatlakozik a kormányhoz, ha kimondják, hogy a cél a Hamász felszámolása és a vezetőinek megölése. Lieberman pártja elsősorban a volt Szovjetunió területéről bevándorolt zsidókat képviseli. Hagyományosan szélsőjobboldaliként szokták besorolni, de durva ellentétben állnak a vallásos szélsőjobboldali pártokkal.

A liberális Nemzeti Egység elnöke, Beni Ganc szintén szívesen csatlakozna az egységkormányhoz, de csak ha a pártjának tényleges befolyást adnak a Hamász elleni háború irányításában. Az egykori védelmi miniszter szerint olyan háborús kormányra van szükség, ami képes vezetni a hadsereget Gáza közelében, és más frontokon is.

Izraeli politikusok a Knesszetben, balról az első Lieberman, a második Ganc – Fotó: Gil Cohen-Magen / AFP
Izraeli politikusok a Knesszetben, balról az első Lieberman, a második Ganc – Fotó: Gil Cohen-Magen / AFP

Az izraeli politikai életet bonyolult etnikai-vallási-világnézeti ellentétek határozzák meg. Emiatt egyrészt folyamatosan nagyon nehéz kormányt alakítani, másrészt a létrejövő kormányok nagyon színesek, harmadrészt ezek általában rövid idő után megbuknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!