Ezt kell tudni a Hamászról, amely most hadat üzent Izraelnek

2023. október 8. – 18:37

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat reggel a Hamász a Gázai övezetből támadást indított Izrael ellen, az összecsapásokban azóta több mint ezren meghaltak. A Hamászt az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek tartja, itt összeszedtük, mit kell tudni róluk.

A Hamász harcosai egy elfoglalt izraeli tankkal – Fotó: Hani Alshaer / Anadolu
A Hamász harcosai egy elfoglalt izraeli tankkal – Fotó: Hani Alshaer / Anadolu

A Hamász 1987-ben vált ki a Muszlim Testvériségből, mert a nemzetközi szervezet szerintük nem vállalt elég nyíltan konfliktust Izraellel. Teljes nevük Iszlám Ellenállási Mozgalom, és az alapítás után eleinte azt tűzték ki céljukká, hogy egész Izraelt elfoglalják, és helyette egy muszlim Palesztinát hozzanak létre. És bár a Hamász néha pedzegeti, hogy megelégedne azzal, ha Izrael visszavonulna az 1967-es határai mögé, a maradék területen pedig engedné egy palesztin állam létrehozását, valódi célja ma is a zsidó állam megsemmisítése.

Megalapítása után a Hamász a zsidók elleni terrortámadásokkal akart nyomást gyakorolni a szerintük megszálló izraeli államra. 2005-ben Izrael kiürítette a Gázai övezetet, amit a Hamász az arabok felé a saját győzelmeként adott el. 2006-ban aztán a palesztin területeken választásokat tartottak, amit a radikális Hamász nyert meg a mérsékelt Fatahhal szemben. A következő időszakban a két szervezet egymás ellen fordult, aminek az lett az eredménye, hogy a Hamász szerezte meg a Gázai övezet feletti irányítást, a Fatah pedig Ciszjordána részleges irányítását. (Ciszjordánia nagy részét máig megszállva tartja az izraeli hadsereg).

A Gázai övezetet azóta blokád alatt tartja Izrael, a két fél között rendszeres időközönként kiújul a konfliktus. A helyzetet rontja, hogy a mindössze 365 négyzetkilométeres területen 2,3 millió palesztin zsúfolódott össze, akik többnyire borzalmas körülmények között nyomorognak. A kilátástalanság hozzájárul a radikálisok népszerűségéhez.

A Hamász szövetségesei között van Irán, Szíria és a libanoni Hezbollah is, ez utóbbi a Hamász támadásával párhuzamosan kilőtt néhány rakétát Izraelre. A Hamász szintén együttműködik a nála is radikálisabb muszlim szervezetekkel, például az Iszlám Dzsiháddal.

A Hamász szóvivője a mostani támadást azzal magyarázta az al-Dzsazírának, hogy válaszolni akartak a palesztinokat érő atrocitásokra. Szerintük rendszeresen támadások érik őket és a szent helyeiket is, például a jeruzsálemi al-Aksza-mecsetet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!