Scholz: Izrael biztonsága német államérdek, az utcáinkon nem ünnepelhetik ezt a förtelmes támadást

2023. október 8. – 16:36

Másolás

Vágólapra másolva

Olaf Scholz német kancellár vasárnapi sajtótájékoztatóján ismét támogatásáról biztosította Izraelt, és megerősítette, hogy szerinte az országnak joga van megvédeni magát a „barbár támadásoktól, amennyire csak lehetséges”, írja a Sky News.

„Németország szorosan és rendíthetetlenül Izrael mellett áll ezzel a rettenetes támadással szemben. Izrael biztonsága német államérdek. Ez érvényes ezekben a nehéz órákban is, és ennek megfelelően fogunk cselekedni”

idézi Scholz szavait a Welt. Hasonló nyilatkozatot tett egyébként közösen öt német párt, a kormányzó szociáldemokrata SPD, a Zöldek, a liberális FDP, valamint az ellenzéki kereszténydemokrata CDU-CSU pártszövetség is.

Németországban egyébként megerősítették a zsidó és izraeli szervezetek épületeit, írja a Jüdische Allgemeine. A német kormány antiszemitizmus elleni megbízottja, Felix Klein pedig arról beszélt szombaton, hogy a Hamász támadásához hasonló események veszélyt jelentenek a Németországban élő zsidókra is.

Több német városban, köztük Berlinben is szombat este szimpátiatüntetések is kitörtek a Hamász mellett az iszlamista terrorszervezet támadása után – ezeket Olaf Scholz is elítélte a vasárnapi nyilatkozatában: „Nem fogadjuk el, hogy az Izrael elleni förtelmes tetteket itt, az utcáinkon ünnepeljék.”

Benjámin Netanjahu egyébként telefonon egyeztetett Scholzon kívül több európai vezetővel, köztük az olasz és a brit miniszterelnökkel, valamint az ukrán elnökkel is, írja a Sky News.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!