WSJ: Irán heteken át segített a palesztin támadás előkészítésében

2023. október 9. – 00:54

Másolás

Vágólapra másolva

Iráni tisztek segítettek a Hamásznak az izraeliek elleni támadás előkészítésében.

– írja az akcióért felelősséget vállaló Hamászon és a dél-libanoni, eredetileg elmenekült palesztinokból alakult Hezbollah terrorszervezeten belüli forrásokra hivatkozva a Wall Street Journal.

A lap azt állítja, hogy az iráni rezsim elit alakulata, a Forradalmi Gárda augusztus óta együtt dolgozott a Hamásszal. A Gázai övezetet uraló terrorszervezet többször is egyeztetett az Irán külföldi katonai műveleteiért felelős fegyveres testület tisztjeivel a Hezbollah és két másik csoport jelenlétében Libanon fővárosában, Bejrútban. A lap úgy tudja, az irániak voltak azok, akik a támadásra megadták a zöld jelzést.

A cikk emlékeztet rá, hogy Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere a CNN-nek vasárnap egy interjúban azt válaszolta:

„még nem láttuk bizonyítékát annak, hogy Irán irányította volna” a támadást vagy mögötte állna, „de az biztos, hogy van egy hosszú kapcsolat”.

A lapnak az USA egyik tisztviselője is azt állította, hogy még nem találkoztak olyasmivel, ami megerősítené a beszámolókat a – kezdésig a jelek szerint sikeresen titokban tartott – támadások előkészítéséről. Egy európai forrás és a szíriai kormány egyik tanácsadója ugyanakkor a Wall Street Journal szerint ugyanarról beszélt, mint a Hamász- és Hezbollah-tagok.

A Hamász hivatalosan azt állította, hogy egyedül készítette elő a csapásokat. „Ez egy palesztin és Hamász-döntés volt” – mondta Mahmúd Mirdavi, a szervezet egyik magas rangú tisztviselője, amikor az állítólagos találkozókról kérdezték. Irán ENSZ-delegációjánál hiába érdeklődtek, nem reagált. Ali Hámenei, Irán legfelsőbb vezetője az X-en (az egykori Twitteren) éltette a támadásokat, azzal fenyegetve, hogy a palesztinok és a térségbeli „ellenálló erők” eltörlik a „cionista rezsimet”. Az 1979-ben hatalomra jutott síita teokratikus rezsim nem ismeri el Izrael államot, sőt, még annak létjogosultságát sem; Teherán ezért a Hamász és az Iszlám Dzsihád egyik fő szponzorának számít.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!