Többen azt mondják, a közösségi médiában terjedő videókból ismerték fel túszul ejtett rokonaikat és barátaikat

2023. október 8. – 17:37

Többen azt mondják, a közösségi médiában terjedő videókból ismerték fel túszul ejtett rokonaikat és barátaikat
Az AFP képén egy Hamász által állítólag elfogott izraeli nő a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Yunisban 2023. október 7-én – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentős számú izraelit tartanak túszként fogva a Hamász fegyveresei, köztük nőket, gyerekeket, időseket is, írja a BBC Jonathan Conricus izraeli katonai szóvivőre hivatkozva. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy a Hamász felelős az elfogott izraeliek állapotáért, és Izrael „megbosszulja, ha bárki árt nekik”.

Szombaton kora reggel váratlanul nagyszabású támadást indított a Hamász Izrael ellen. A Gázai övezetből több ezer rakétát lőttek ki, emellett az iszlamista terrorszervezet fegyveresei dél-izraeli városokban tüzet nyitottak az utcán, civileket és katonákat is túszul ejtettek. Az izraeli médiában több mint 600 halálos áldozatról és több mint 2000 sérültről írtak.

Izrael már szombaton ellencsapást indított. Palesztin tisztviselők szerint a Gázai övezetben végrehajtott légicsapásokban 370-en haltak meg, és több mint 2200-an sebesültek meg. Az izraeli kormány többek között arról is döntött, hogy leállítja az áram-, üzemanyag- és áruszállítást a Hamász által uralt övezetbe, és evakuálják a közeli településeket, ami egy tervezett szárazföldi műveletre utalhat.

A Hamász és Izrael washingtoni nagykövetsége korábban azt kommunikálta, hogy legalább száz túszról van szó, és vasárnap délután az izraeli kormány sajtóosztálya is erről írt a Facebookján. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) annyit erősített meg, hogy a Hamász több tucat embert elhurcolt, és a Gázai övezetben tart fogva, de a pontos számokról nem tudtak még információt adni vasárnap kora délután.

Szakértők azt feltételezik, hogy az elhurcolt embereket a föld alatt tarthatják fogva a Gázai övezetben. Közben egyre többen számolnak be arról, hogy mi történt a támadások során, sok az olyan szemtanú, aggódó rokon vagy barát, akik csak a közösségi médiában terjedő videók és képek alapján ismerik fel hozzátartozóikat.

Támadás egy zenei fesztivál ellen

A közösségi médiában rengeteg videó kering a túszokról. A BBC-nek kettő hitelességét sikerült megerősítenie: az egyik azt mutatja, ahogy fegyveresek egy autóval haladnak a Gázai övezetben, a platón állítólag elrabolt emberek fekszenek. A másik videón, ami körbejárta már az összes közösségi platformot, a fegyveresek kirángatnak egy megkötözött, véres nőt egy autó csomagtartójából.

A rendelkezésre álló információk szerint több túszt egy rave-ről, a Nova fesztiválról raboltak el Re'im kibucból, Ofakim városának külterületéről. Hasonlóról korábban egy olvasónk is beszámolt: „a párom nagynénje egy határmenti kibucban él, amit reggel elfoglaltak az iszlamisták. Hét órán keresztül elérhetetlen volt, de jól van, az óvóhelyen rejtőzködött. A lánya egy rave-partiban volt, amit a fegyveresek megtámadtak, órákig nem jelentkezett. Végül írt, hogy jól van, de fedezékben volt, és állandóan lőtték őket. Végül ötórányi rejtőzködés után biztonságos helyet talált”. A szomszédjuk lánya is a rave partin volt, ő nem élte túl a támadást.

Szemtanúk azt mondták az izraeli médiának, hogy a rave-bulit motorkerékpárral érkező fegyveresek rohanták le, lőni kezdtek a résztvevőkre. Sokakat még most sem találnak közülük. Vasárnap viszont az MTI szerint azonosították egy ismert izraeli labdarúgó, az aktív sporttól 2019-ben visszavonult Lior Aszulin holttestét.

A CNN megszólaltatta Tal Giblyt is, aki szintén a Nova fesztiválon volt, amikor a támadások megkezdődtek. „Reggel fél 7 körül jöttek az első rakéták. Nem tudtunk hova bújni, egy nyílt területen voltunk. Mindenki bepánikolt, és elkezdte összeszedni a cuccait.” A fesztivált a zsidó szukkót ünneplésére rendezték meg.

Amikor a résztvevők menekülni kezdtek, az utakon dugók alakultak ki – Gibly szerint ekkor jöttek a motorosok, és ekkor kezdték lőni a tömeget.

A résztvevők elhagyták az autóikat, és gyalog menekültek. Gibly végül elért egy fás területet, és egy arra haladó autó felvette.

Gili Yoskovich is a fesztiválon volt, ő a BBC beszámolója szerint egy fa alatt rejtőzött el a fegyveresek elől. A nő azt mondta, hogy három órán keresztül járőröztek a Hamász fegyveresei a fesztivál területén, és senki nem érkezett, aki segíteni tudott volna az áldozatoknak. Minden oldalról körbevették őket, csak arab hangokat hallott órákig. Végül héber beszédet is ki tudott venni, és úgy döntött, hogy arrafelé indul el, feltett kézzel közelítette meg a katonákat. Úgy tudja, ő volt az első, akit kimenekítettek a területről.

Palesztin fegyveresek az izraeli határkerítésnél – Fotó: Mohammed Fayq Abu Mostafa / Reuters
Palesztin fegyveresek az izraeli határkerítésnél – Fotó: Mohammed Fayq Abu Mostafa / Reuters

A Channel 12 izraeli tévécsatorna leadott egy videót, amelyen szerintük egy izraeli nőt és a barátját rabolják el ugyanerről a fesztiválról, írja a CNN. Amir Moadi, aki a videón látható nő szobatársa, azt mondta: a nő családja megkérte őt, hogy ossza meg a felvételt a CNN-nel, abban a reményben, hogy az elősegíti a biztonságos szabadon bocsátását.

A videón a nő hol egy motorkerékpár hátulján látható, miközben éppen segítségért könyörög, hol több férfi között sétál hátrakötözött karral. A CNN nem tudta megerősíteni a videó hitelességét, de a közösségi médiában ezek a felvételek is gyorsan terjednek.

Moadi azt mondta, hogy „nagyon nehéz látni, ahogy egy hozzád közelállóval így bánnak”. Hozzátette, hogy öt-hat olyan személyről tud, aki a fesztiválon volt, és akik szintén eltűntek. „Ezen kívül is vannak eltűntek. Barátaink és családjaink, fiatalok és idősek, mindenki, aki eljutott a Gázai övezetbe, és mindent meg kell tennünk, hogy visszaszerezzük őket” – tette hozzá.

A közösségi médiában terjedő videókból ismerik fel a túszul ejtett rokonokat

A CNN egy olyan anyát is megszólaltatott, aki éppen két gyerekével telefonált, amikor a Hamász betört az otthonukba, és elrabolta őket. A CNN biztonsági okokból nem hozta nyilvánosságra a neveiket. Az anya azt mondta, hogy 16 és 12 éves gyerekei a biztonsági szobában voltak egyedül, mert ő nem volt otthon éppen.

„Reggel fél 9 körül hallották, hogy betörik az ajtó. Azt mondták, valaki betörte az ajtót” – mondta az anya. „Halálra rémültek. El sem tudom képzelni, mit éreztek. És nem voltam ott, hogy segítsek.” Azt mondta a gyerekeknek, hogy zárják magukra a biztonsági szoba ajtaját, de az nem működött, mert nem voltak felkészülve egy ilyen helyzetre. Akkor hallott róluk utoljára.

Az egyik virális videón egy német–izraeli kettős állampolgár, Shani Louk látható, aki a fent említett Nova fesztiválon vett részt. A férfi unokatestvére a The Washington Postnak erősítette meg, hogy a rokona ott volt a rave bulin.

Loukot szülei tudták végül azonosítani az egyik közösségi médiás videón, amelyen a nő mozdulatlanul fekszik, egy fegyveres rajta ül, egy másik pedig a haját tartja a kezében.

„Felismertük a tetoválásairól és a raszta hajáról” – mondták a szülők. „Azért reménykedünk… A Hamász felelős érte is, és a többiekért is.”

Egy izraeli férfi arról számolt be a CNN-nek, hogy videón látta, ahogy a feleségét elrabolják. Yoni Asher, aki a Sharon régióban él, a közösségi médiában terjedő felvételeken ismerte fel a nőt, ahogy sálat tekertek a feje köré, és a fegyveresek egy teherautó hátulján őrzik. Nem tiszta, hogy ez ugyanaz a videó-e, amit a BBC-nek sikerült hitelesítenie, de a CNN azt írja, ők nem tudták verifikálni a hitelességét.

Asher azt mondta, hogy felesége és kislányai az anyósát látogatták meg Nir Ozban, a gázai határhoz közeli kibucban. Azt gyanítja, hogy elrabolhatták őket. Nyomon követte felesége telefonját, ami Gázában járt. Később meglátta a videót, és felismerte rajta a nőt.

Asher hozzátette, hogy felesége és anyósa német állampolgárok, ezért a német kormány segítségét kérte. Egy német külügyminisztériumi forrás a CNN-nek azt mondta, „a szövetségi külügyminisztérium és a tel-avivi német nagykövetség szoros kapcsolatban áll az izraeli hatóságokkal annak tisztázása érdekében, hogy a német állampolgárokat érinti-e a helyzet, és ha igen, milyen mértékben”.

A thaiföldi külügyminisztérium szerint thai állampolgárokat is fogva tarthatnak

Arról is érkeztek hírek, hogy thaiföldi állampolgárok is érintettek: Izraelben nagyjából 25 ezer thaiföldi munkavállaló tartózkodik, Bangkok szerint közülük mintegy 5 ezren tartózkodnak a jelenlegi háborús övezetben. A legtöbben mezőgazdasági munkásként dolgoznak azokon a településeken, amelyek közül néhányat támadás ért szombat hajnalban. A külügyminisztérium szerint 11 thaiföldi állampolgárt ejtettek túszul a dél-izraeli harcok során, őket nagy valószínűség szerint Gázába hurcolták.

A Bangkok Post szerint thaiföldi szülők felismerték 26 éves fiukat egy olyan fotón, amelyen a Hamász terroristái által fogva tartott thaiföldi munkások látszanak. A képen öt férfi látható, akik a földön ülnek hátratett kézzel egy bunkernek tűnő helyen, miközben maszkos fegyveresek fegyvert szegeznek rájuk. A család napi kapcsolatban állt fiával, minden nap beszéltek a Facebookon. A szombati Hamász-támadás után azonban hiába próbálták elérni, sem vele, sem a kibucban dolgozó thaiföldi kollégáival nem tudtak kapcsolatba lépni.

Izraeli források szerint két területen az izraeli erőknek sikerült kiszabadítaniuk túszokat, mindkét helyszín délen, a Gázai övezettől nem messze található. Izraeli tévécsatornák szerint Be'eri kibucban 18 óra után mentettek ki túszokat egy óvóhelyként használt házból, legfeljebb 50 embert. Egy, a BBC által hitelesített videón az látható, ahogy embereket cipő nélkül vezetnek végig egy utcán fegyveresek Be'eriben. Nem világos, hogy ezek az emberek ugyanazok a túszok voltak-e, mint akiket az óvóhelyen tartottak fogva.

Az izraeli média jelentése szerint Ofakim külterületén is kimentettek két izraelit, akiket a Hamász fegyveresei órákon át túszként tartottak fogva egy házban. A négy támadót megölték az izraeli biztonsági erők, három izraeli katona is könnyebben megsérült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!