Több tízezer palesztin menekült el otthonából a Gázai övezetben, élelmiszersegélyre is szükség lesz

2023. október 8. – 20:43

Másolás

Vágólapra másolva

Több tízezer palesztin kényszerült lakóhelye elhagyására a Gázai övezetben, mivel a Hamász által indított rakétatámadások miatt Izrael továbbra is válaszcsapásokat mér a terrorszervezet állásaira, közölte az ENSZ Segélyszervezete (UNRWA). A CNN tudósítása szerint most közel 74 ezer kitelepített ember van az UNRWA 64 menedékhelyén. A számuk várhatóan emelkedni fog, mert folytatódnak a polgári területeket is érintő tüzérségi- és légicsapások.

A bombázások előtt az Izraellel határos kerítés mentén élő palesztinok üzenetet kaptak telefonjukra az izraeli hadseregtől, amelyben felszólították őket, hogy hagyják el otthonaikat. Ahmed Abu Amra, egy háromgyermekes palesztin apa az al-Dzsazírának azt mondta: nincs hová menniük, az otthonunkat bombázás fenyegeti, ahogy az egész határvidéket is. A férfi így az utcán találta magát a gyerekeivel és más szomszédokkal együtt, nem tudják, hova menjenek. A határhoz közeli terület háborús övezet, ahol megszűnt a közlekedés, nincs semmi, amivel el tudnának menekülni a veszélyzónából. A szervezet közleménye szerint vasárnap a Gázai övezetben közvetlen találat ért egy UNRWA-iskolát is, ahol lakóhelyüket elhagyni kényszerült családok kaptak menedéket. Az iskola súlyosan megrongálódott, a kitelepítettek között nem jegyeztek fel áldozatokat.

Az ENSZ Világélelmezési Programja (World Food Programme – WFP) humanitárius folyosók létrehozására szólított fel, hogy az izraeli válaszcsapások után is kellő mennyiségű élelmiszert lehessen eljuttatni a Gázai övezetben élő civileknek, írja a Reuters. Miután a Hamász a Gázai övezetből indított támadást Izrael ellen, a zsidó állam válaszul úgy döntött: leállítja az áram-, az üzemanyag- és az áruszállítást a területre. A WFP szerint a konfliktus fokozódásával a civilek, köztük a kiszolgáltatott gyermekek és családok egyre nagyobb kihívásokkal szembesülnek az alapvető élelmiszer-ellátásban.

A szervezet felszólít minden felet, hogy tartsa tiszteletben a humanitárius jog elveit, és tegye lehetővé az élelmiszerekhez való biztonságos és akadálytalan hozzáférést. A WFP havonta mintegy 350 ezer palesztinnak szállít élelmiszersegélyt. A Reuters azt írja: „bár az érintett palesztin területeken a legtöbb üzlet jelenleg egyhavi élelmiszerkészletet tart fenn, ezek gyorsan elfogyhatnak, mivel az emberek a konfliktus elhúzódásától való félelmükben felvásárolják az élelmiszert”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!