Biztosak abban, hogy az orosz tankok Kijev szívébe csak így, hadizsákmányként juthatnak el

Legfontosabb

2023. augusztus 24. – 20:56

Biztosak abban, hogy az orosz tankok Kijev szívébe csak így, hadizsákmányként juthatnak el
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A független ország megalakulásának ünnepnapja Ukrajnában augusztus 24., de idén inkább arra emlékeztek, hogy Oroszország épp másfél éve indított ellene háborút. Így sem csak a gyászról szólt a nap, hiszen az Ukrajna bekebelezését célzó Oroszország semmit sem tudott megvalósítani eredeti terveiből, így az ország az ünnepnapon inkább magabiztosságot sugárzott, akkor is, ha a háború vége még nem látszik. Helyszíni riport Kijevből és Bucsából.


A legfiatalabb egy négyéves kisfiú, a legidősebb egy 99 éves asszony. Köztük még 499 halott, akinek a neve ott áll a bucsai emlékművön. Azoké, akiket az orosz megszállók öltek meg a Kijev melletti város tavaly márciusi megszállásának idején, miután Oroszország 2022. február 24-én megtámadta Ukrajnát.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Augusztus 24. ünnep lenne – a Szovjetunió megszűnésével 32 éve alakult meg a független Ukrajna –, de idén inkább a háború kezdetének másfél éves évfordulójaként emlékeznek rá. Bucsában – amely az orosz megszállók által elkövetett háborús bűncselekmények egyik legvéresebb helyszíne volt – az évorduló leginkább itt, az emlékműnél zajlott a Szent András és Mindenszentek templománál. Az emlékmű nem véletlenül épp itt áll: a templom udvarán volt az a tömegsír, ahová a megszállás alatt a megölt civilek nagy részét temették.

Az Ukrajnában zajló háborút kitörése óta nagy erőkkel követjük, Nyilas Gergely és Huszti István kollégáink pedig most újra a helyszínről jelentkeznek beszámolókkal, riportokkal. Ha fontosnak tartod a munkánkat, legyél te is a rendszeres támogatónk!

A helyreállítás gyorsabb, mint a lelkek gyógyulása

A gödröt betemették, a templomot felújították. Augusztus 24-én a háború bucsai áldozataira emlékezve tartottak misét, amely a templom udvarán, az emlékműnél ért véget.

„Hogyne emlékeznék rájuk egy ilyen napon. Itt voltam én is Bucsában végig. Egy részét az időmnek a fiam lakásában, egy részét a pincében töltöttem” – mondta a 80 éves Marija egy fa árnyékában meghúzódva az emlékmű közelében. „Mi megúsztuk, de az orosz katonák rengeteg embert megöltek, csak azért, mert itt éltek” – Marija hangja remegni kezdett a mondat végére, de aztán nagy levegőt vett.

„Soha nem hittem volna, hogy Oroszország, a barátunk és a testvérünk ránk támad.” Persze, a barátság és a testvériség már a múlté, a félelem azonban nagyon is élő. Marija szerint az ukrán hadsereg ma már sokkal erősebb, mint a háború kezdetén, de azért csak óvatosan jelenti ki, hogy ami 2022. február 27. és március 31. között történt, az nem ismétlődhet meg.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A háborús sebek a lelkekben lassan gyógyulnak, mindenképpen lassabban, mint az anyagi pusztítás nyomai. Bucsa felé sok szétlőtt bolt, benzinkút épült újjá, az aknatűztől, páncélosoktól megrongált utakat felújították vagy épp zajlanak a munkálatok.

A kiégett orosz haditechnikával és félig vagy teljesen lepusztított házakkal szegélyezett Vokzalna utca ma már semmiben sem emlékeztet a háborúra (2022 áprilisi helyszíni riportunkat itt olvashatják el). Az úttest megújult, a házakat renoválták. Ehhez a lakók külső segítséget kaptak, erre az egyforma kerítések és az egyforma háztetők is utalnak.

Az orosz katonák békét ígértek, gyilkolást hoztak

A háború előtt 38 ezres város ma ismét élettel teli, jelentős a napi ingázás Kijev felé, sok az autó, az utcákon is nagy a forgalom, vannak gyalogosok, rollerek, biciklik, a parkokban gyerekek.

„Félelmetes volt Bucsa, amikor elmenekültünk” – emlékezett vissza Vera, aki szintén kijött az emlékműnél tartott misére. A nyugdíjas asszony két héttel az orosz megszállás kezdete után ment el. „Emlékszem, március 10. volt, akkor engedélyezték az evakuálást. És akkor engedték meg az oroszok először, hogy összeszedjük az utcán lévő halottakat. Az utcán hevertek, én is láttam többet, amikor a buszunkkal elhagyhattuk a várost.” (Arról, hogyan zajlott a holttestek összegyűjtése a megszállás alatt, itt olvashat bővebben.)

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Vera eleinte nem akart menni, inkább az orosz katonákat győzködte, hogy menjenek haza. „Kimentem eléjük egyedül is, kiabáltam nekik, hogy békét akarunk, úgyhogy menjenek haza. De aztán szóltak nekem többen is, hogy jobb, ha nem hívom fel magamra a figyelmet, nagyon feszültek az orosz katonák, bármi megtörténhet. Láttuk, sokakkal meg is történt.”

De így is talált alkalmat, hogy beszéljen az orosz katonákkal. „Volt egy fiatal legény, ukránul is tudott, az anyja innen származott. Kérdeztem tőle, minek jöttetek ide, nekünk nem kell a ti Putyinotok. Mire ő, hogy náluk már több mint húsz éve Putyin van, és az ország nyugalomban él, és most azért vannak itt, hogy mi is nyugalomban éljünk. De hát mi nyugalomban éltünk. Erre ő azt mondta, én tévedek, mert nem tudom, hogy Ukrajna már tele van amerikai katonai bázisokkal. Hát, így hatott rájuk az orosz propaganda. Maguknak is el kéne menniük oda, és megmutatni nekik a valóságot” – mondta Vera, aki itt gyorsan rá is fordult a magyar kormány oroszbarátként értelmezhető nyilatkozataira.

„Gondolom, ott sem mindenki ért egyet Orbán Viktorral.” Vera meglehetősen képben volt, arról is tudott, hogy Novák Katalin köztársasági elnök két nappal korábban Bucsában járt. (A köztársasági elnök előtte Kárpátalján volt, onnan pedig a Kijevben tartott Krími Platform nemzetközi fórumra érkezett, ahol négyszemközt beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is.) „Csak ő ezek szerint nem tehet semmit?” – mérte fel Vera a magyar belpolitikai erőviszonyokat anélkül, hogy valaha is látta volna a köztársasági elnököt Orbán Viktor-os fülbevalóban.

Hetvenhárom ismeretlen halott

A tavaly áprilisi exhumálás után a holttestek azonosítása megkezdődött, de a bucsai temetőben még ma is van 73 sírhant, amelyet csak számmal jelölnek, mert az ott elhelyezett áldozatok egyelőre ismeretlenek. Pár száz méterre onnan épp temetnek. Egy fúvószenekar búcsúztat katonák és rokonok körében egy férfit, himnusszal és a háború óta az azzal majdnem felérő Vörös Kányafával.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Alekszandr nem katona volt, de önkénteskedett, Bucsában az evakuálásban is részt vett. Egyszer aknatűz alá is került, a robbanás okozta légnyomástól meg is sérült. A tiszteletadás ennek a szerepvállalásnak járt, bár halála már nem közvetlen háborús volt: szívinfarktus vitte el két nappal korábban, otthon, ötvenévesen.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Sokan tartottak attól, hogy augusztus 24-én az oroszok a függetlenség napját és az invázió kezdetétől számított „másfélévfordulót” rakétatámadással fogják megzavarni. Ez nem történt meg, sem a főváros környékén, sem Kijevben. Egy nappal korábban a Krími Platform idején volt egy légiriadó, hasonló történt augusztus 24-én is, de ez inkább a mindennapok része, semmint kirívó esemény.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Így zavartalan volt a korzózás Kijevben a főutcán, a Hrescsatyikon is, ahol az úttesten a harcokban zsákmányolt és részben megsemmisített orosz haditechnikát pakolták ki, egészen a modernkori Ukrajna történelmének szívcsakrájáig, a Majdanig.

A szétlőtt páncélosok között sokan sétáltak, fiatalok, idősek, családosok. Sokan közülük bizonyára elhagyták a várost másfél éve, amikor nem tűnt lehetetlennek, hogy az orosz haderő Kijevet is megszállja. Ma ettől láthatóan a kijeviek nem tartanak, és bár a háborúnak nincsen vége, biztosak abban, hogy az egykor még győzedelmes kijevi felvonulással fenyegető Vlagyimir Putyin által elindított orosz hadsereg tankjai ide legfeljebb csak így, rozsdás hadizsákmányként juthatnak el.

Legújabb ukrajnai riportsorozatunkban:

  • Kijevben megnéztük azt a 102 méter magas szobrot, amely megmutatja, hogyan vetkőzi le Ukrajna végleg a szovjet múltat.
  • Odesszában azt mutattuk meg, hogyan élnek a helyiek a folyamatos orosz támadások árnyékában.
  • Herszonban interjúztunk egy férfival, akinek fia oroszként is ukrán hazafinak érezte magát, Moszkva most terroristaként életfogytig börtönbe zárná.
  • Krivij Rihnél megnéztünk egy páncélozott kotrógépet, amely ezerszeresen felgyorsíthatja az aknamentesítést.
  • Bemutattuk, hogyan készülnek a másfél éve tartó háború ellenére a gyerekek az iskolára – aknamentesítési tantárggyal –, bár a legtöbb helyen csak online oktatás lesz.
  • Jártunk egy dnyiprói rehabilitációs központban, ahova a sérült, végtagjukat vesztett katonák kerülnek. Van köztük olyan, aki csak nyolc napja kapta meg a műlábát, de már újra a frontra készül.
  • Csernyihivben beszéltünk azzal az anyával, akinek a hatéves kislánya is meghalt, miután egy orosz rakéta a város központjában álló színházba csapódott. A tragédiát ugyan a rakéta okozta, de van, aki egy drónkiállítás szervezőit is okolja.
  • Ukrán katonákkal beszéltünk egy harkiv megyei lövészárokban az orosz határ közvetlen közelében. Van közülük, aki Bahmutnál is harcolt, más éjjellátóra gyűjt, egyikük pedig rajzolni kezdett a lövészárokban.
  • Önkénteseket kísértünk el, akik a kelet-ukrajnai Kupjanszk környékén elrendelt evakuálásban segítenek.
Kapcsolódó