„Ha lelőnek, hát lelőnek, de össze akartuk gyűjteni a halottakat”

Legfontosabb

2023. február 25. – 10:33

„Ha lelőnek, hát lelőnek, de össze akartuk gyűjteni a halottakat”
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A bucsai mészárlás az egyik legsúlyosabb háborús bűncselekménye volt az Ukrajnára támadó orosz hadseregnek. A Kijev melletti település egy hónapig volt megszállás alatt, tavaly április óta messzebb került a háborútól, de az orosz erők tetteinek nyomai az épületekben és a lelkekben ott vannak. A fővárosban és Bucsában jártunk a Moszkva által indított háború első évfordulóján, amely ezen a részen végül rakétatámadások és légiriadók nélkül zajlott le, Ukrajnának pedig azzal a meggyőződésével, hogy képes lesz legyőzni az országra támadó orosz erőket.

„Ha lesz, hát lesz” – Vlad vállat von, teájába kortyol és elnéz a napsütötte temető havas sírjai felett. A közelben friss hantok, fiatal katonáké, távolabb civileké, sokakat közülük ő maga szedett össze az utcáról két társával Bucsában az orosz megszállás hetei alatt, tavaly márciusban. Volt, akit kétszer temetett el: előbb tömegsírba, aztán a terület felszabadulása után a bucsai temető új parcelláiba. Még most is van 78 névtelen sír, DNS-mintákból zajlik az azonosítás.

Vlad vállvonása Vlagyimir Putyinnak szól, annak, hogy az orosz elnök indít-e intenzív rakétatámadást Ukrajna, és kifejezetten Kijev ellen az Oroszország által kezdett háború első évfordulóján. Rakéták az aggodalmakkal ellentétben végül nem jöttek, még a légiriadó szirénái sem zúgtak fel (ez szombat hajnalra már változott). Sőt, helyette nagy volt a diplomáciai forgalom, csütörtökön a spanyol, pénteken a lengyel kormányfő jött Kijevbe.

Az Ukrajnában zajló háborút kitörése óta nagy erőkkel követjük, Nyilas Gergely és Huszti István kollégáink pedig most újra a helyszínről jelentkeznek beszámolókkal, riportokkal. Pénteken élőben is jelentkeztek be Kijevből. Ha fontosnak tartod a munkánkat, legyél te is a rendszeres támogatónk!

Diplomáciai forgalom az évfordulón

Az évforduló a veszteség mellett így inkább az erőről, bizakodásról, a győzelembe vetett hitről szólt. Arról, hogy Oroszország veszíteni fog, ha nem is tudható, mikor. Kijevben a Szent Mihály-székesegyházban a főváros védőiért tartottak misét, az összegyűlt katonák kitüntetéseket is kaptak.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Eközben Volodimir Zelenszkij a lengyel kormányfővel tárgyalt, aki támogatásáról biztosította az ukrán elnököt. Mateusz Morawiecki (akinek a Telexen is megjelent véleménycikkét itt olvashatják) már konkrétumokkal érkezett, ígérete szerint Lengyelország a következő 2-3 hétben leszállítja a Leopard-2-es harckocsik első darabjait. Ehhez hamarosan Németországból is jönnek tankok – és érkeznek a brit Challengerek is.

Zelenszkij pénteki nagy sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a nyugati fegyverszállítmányok biztosítása kulcsfontosságú, éppen ezek nélkül törne ki a harmadik világháború – mert ha Oroszország legyőzné Ukrajnát, tovább menne nyugat felé.

Orosz harckocsik Kijevben

A Szent Mihály-székesegyház előtt, nem messze az ukrán külügyminisztériumtól egy kisebb hadi kiállítás látható. Ennek révén, ha nem is úgy, ahogyan az orosz elnök tervezte, mégis eljutottak az orosz tankok Kijevbe: szétégve, roncsokban, „Putyin hujlo” (nagyjából Putyin faszfej) felirattal kidekorálva. Mellette képkiállítás, fájó párhuzammal Lengyelország második világháborús képei és az elmúlt egy év harcainak jelenetei között.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A 60 éves Ihor magát nyugalmazott alezredesként bemutatva felcsapott tárlatvezetőnek, elmagyarázta a T-90-es passzív és a T-72-es egyik modernizált típusának aktív védelmét, kiröhögött egy érdeklődőt, aki harckocsinak nézett egy önjáró löveget, aztán mondott egy csomó megjegyezhetetlen feloldású rövidítést. Azt, hogy a háborúban miért teljesítettek alul az oroszok, röviden azzal magyarázta, hogy Moszkva alábecsülte az ukrán hadsereget, és rosszul mérte fel az ukrán társadalom – beleértve az orosz anyanyelvűek – viszonyát Oroszországhoz. Amikor rájöttek, hogy senki nem várja őket tárt karokkal, már késő volt – konstatálta elégedetten.

A megemlékezésektől, a nagyon is élő háborúról szóló kiállítástól távolabb Kijev éli többé-kevésbé civil életét.

Ez már nem az ostromtól és megszállástól tartó, egy évvel ezelőtti város, néptelen utcákkal, kijárási tilalommal, ellenőrzőpontokkal, átjárhatatlan hidakkal. Ha nem is olyan, mint a háború előtt, de közelebb van hozzá, mint egy éve. Nagy a forgalom, nyitva vannak a boltok, működnek az éttermek, kávézók, a pályaudvar nem menekülőktől hangos. Még azt a Dnyeperre kilátást adó gyaloghidat is helyreállították, amelyet októberben ért találat.

Elmúlt, de nem gyógyult be

Nem a háborús roncsok uralják már a képet a súlyos háborús bűncselekményeket elszenvedő elővárosok felé vezető úton sem. Újjáépítik az Irpiny felé vezető felüljárót, Bucsában is vannak helyreállítási munkák – bár sok kiégett ház még sokáig a városkép része marad. Az orosz megszállás alatti, civilek elleni bűncselekmények lenyomata sem tűnik el a lelkekből – és a temetőből.

Vlad is mosolyog teásbögréje mögül, de amikor a megszállás alatt átéltekről beszél, a mosoly inkább álcának tűnik. „Egyszer már a tarkómon is volt a gépfegyvere az egyiknek. Térdre löktek, mondták a katona srácnak, meló van. Annyit kértem, had vessek keresztet. Már lemondtam mindenről.

Keresztet vetettem, ezzel nyertem néhány másodpercet. Mikor befejeztem, jött ki a parancsnok, hogy állj, nem ő az.”

Hogy ki volt a célpont, nem derült ki. Lehetett bárki: lőttek le fiatal nőt, idős asszonyt, autóban egész családot, munkából hazafelé tartó villanyszerelőt. Vlad tette fel az autóra őt is.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

„Hárman csináltuk, úgy éreztük, meg kell tennünk, más nem adja meg a végtisztességet.” A megszálló katonák a halottak begyűjtését hol engedték, hol nem. „Ahogy a kedvük tartotta. Volt, hogy megtiltották, de mi leszartuk, akkor is szedtük össze a halottakat. Ha lelőnek, hát lelőnek, így voltunk vele. Nem lőttek le, aztán volt, hogy ők szóltak, hogy volna tizenöt halott a Jablunyszka utcában.” Igen, ez a „halál utcájaként” hírhedtté vált hely, ahol civilek tucatjait gyilkolta le a 234. légi rohamezred.

„Nem számolhattuk, de bőven több mint száz halottat gyűjtöttünk be. Csak néhánnyal végzett repesz. Szinte mindenkit célzottan kivégeztek”

– mondta Vlad.

A saját veszteségeit sem ismerte el Moszkva

Amikor a gyilkosságok ismertté váltak az oroszok le akarták tudni egy egyszerű fake newsozással, de a vizsgálatok mást mutatnak. Nem is beszélve Vladról.

„Persze, ők itt se voltak. Annyira nem, hogy a saját halott katonáikat egy mobil krematóriumban égették el. Persze, nyomok így is maradtak”

– az egyik épp a mellette lévő széken hevert, egy orosz katonai mellény formájában.

Amikor Vlad nem ártatlan civil áldozatok holttesteit szállította el, akkor otthon Molotov-koktélokat gyártott. Ha lebukott volna, nincs az a keresztvetés, ami megmenti. Egyébként festőművész, éppúgy nem gondolta, hogy valaha temetőben fog dolgozni, ahogyan azt sem, hogy Bucsát megszállják az oroszok. (Amit átélt, arról a Szabadság tűz alatt – Freedom on Fire – című dokumentumfilmben is mesélt, amely a Budapest International Documentary Festivalon is látható volt. A rendezővel készült beszélgetésünket itt, a mariupoli poklot átélő fiatal édesanyával készült anyagunkat pedig itt olvashatja.)

És ha el is mentek végül az orosz erők – Kijev bevételére nem volt esélyük, a helyzetük nem volt tartható –, a háborúnak nincs vége Bucsában sem. A front messzire került ugyan, de a városnak egyre több katonai áldozata van.

Menyasszony a sírok között

Egy fiatal nő jár-kel a katonák friss sírhantjai között: cigarettára gyújt, leteszi a sírra, mond pár szót, megy a következőhöz. Újabb cigi. Anna a bucsai a megszállás egy részét pincében töltötte, volt ott egy anyuka is a párnapos csecsemőjével, akit császármetszéssel szült a béke utolsó napjaiban. Egy gyerekkori barátja segített, ételt is szerzett, amíg járhatta a várost.

„Áprilisban házasodtunk volna össze” – mutat Olekszij sírjára. 28 éves vőlegénye a keleti fronton támadott Bahmutnál halt meg, január 15-én. Negyven nap telt el, de Anna nem ezért jött ki, hiszen mint mondta, minden nap eljön.

A vőlegényén kívül más is van a temetőben a gyerekkori csapatból. Jurij még ősszel halt meg, Olekszij ott volt a temetésén. Önkéntesnek jelentkeztek, de sorkatonaként volt valamennyi tapasztalatuk. Előbb kiképzésen, aztán frontközelben, majd újabb kiképzésen voltak, mielőtt Bahmutba kerültek.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

„Megváltozott a háború hónapjai alatt, megfontoltabb lett. Néha keserűen viccelődött a halállal, de próbáltunk nem gondolni erre. Felkészült volt, megfelelő felszereléssel, fegyverrel.

Hogy meg kellett halnia, arról kizárólag a ruszkik tehetnek, csak rájuk haragszom.”

Oroszországnak nem tud megbocsátani, bár van olyan oroszországi ismerőse, akivel nem szakadt meg végleg a kapcsolata, ellentétben sok más ukrajnai családdal. „Bucsán élt ő is, osztálytársam volt régen, de a válás után anyjával Szentpétervárra költözött. Megtaláltam, írtam neki. Kérdezte, segíthet-e. Aztán elmesélte, hogy sok régi ismerősét letiltotta a közösségi oldalakon. Azért, mert mindenki csak azt kérdezte tőle, miért van csendben ahelyett, hogy tiltakozna Oroszországban a támadás ellen. Azt mondta, tiltakozna ő, de akkor megverik, bebörtönözik, neki meg az anyjáról és a nagyanyjáról is gondoskodnia kell. Persze, valahol ezt is meg lehet érteni.”

Kapcsolódó