Elképesztő látni, mennyi parcellával nőtt a temető – Kijevből jelentkeztek be a Telex háborús tudósítói

2023. február 24. – 23:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Elképesztő látni, hogy mennyi parcellával nőtt a temető itt Kijevben, ahova azokat a halottakat temetik el, akiket még nem sikerült azonosítani. Ugyanezt láttuk Bucsában is tegnap, ahol a háború legsötétebb eseményei történtek” – mondta Huszti István, a Telex fotóriportere Kijevből, aki Nyilas Gergely újságíróval együtt a Telex péntek esti élő adásában számolt be a kinti helyzetről. A két háborús tudósító legutóbb tavasszal járt az ukrán fővárosban, azután, hogy az orosz csapatok kivonultak onnan. A Telex munkatársait a lap tartalomfejlesztési vezetője, Munk Veronika kérdezte. (A videó a cikk végén visszanézhető.)

„Az emberek próbálnak visszatérni a normális életbe a háború árnyékában. Az infrastruktúra helyre állt, nyitva vannak az éttermek, és fiatalok kávéznak az utcán. De érezhető a feszültség és a félelem, hisz

mindenki arra számított, hogy az egyéves évforduló alkalmával valami történni fog, de egyelőre nyugalom van”

– mondta a Telex fotóriportere. Felmerül a kérdés, hogy ez csak a „vihar előtti csend”, és az orosz haderő csak később indítja el a támadásokat, akkor, amikor a legkevésbé számítanák rá. „Több helyen jelenleg a frontok állnak, ez adhat időt az orosz hadiiparnak az erőgyűjtésre, és arra, hogy rakétatámadást indítson Ukrajna ellen” – értékelte a helyzetet Nyilas Gergely, aki felidézte az ukrán védelmi miniszter szavait, aki szerint „most az ukrán támadások időszaka következik”, ami a nyugati fegyverszállítmányokkal, például a Lengyelországtól kapott Leopard 2-es tankokkal meg is valósulhat.

Miért nem lesz béketárgyalás?

Nyilas Gergely szerint a béketárgyalásokra azért nem került eddig sor, mert „Oroszország nem tesz olyan ajánlatot, ami tárgyalási alapnak tekinthető. Azt egyszerűen nem lehet elfogadni, hogy Oroszország erőszakkal megszerez magának területeket, majd közli a világgal, hogy ezt mától mindenki fogadja el”. A Telex újságírója szerint

ez a hódító politika már a második világháborúban sem vezetett békéhez, csak újabb konfliktushoz, és ez valószínűleg most sem lenne másképp.

A beszélgetésen szóba került az amerikai elnök, Joe Biden váratlan kijevi látogatás is, ami Huszti István szerint egy nagyon fontos stratégia lépés volt, „Bidennel az oldalán az ukrán elnök egy nagyon fontos támogatót és erőt tudott felmutatni”.

Ezt az erőt Vlagyimir Putyin is megérezhette, sőt fenyegetőnek is gondolhatta, ugyanis ugyanazon napon jelentette be, hogy felfüggeszti a 2010-ben kötött új START egyezményt, amiben az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország a nukleáris tölteteinek számát korlátozta. A Telex újságírója szerint „ez valószínűleg egy politikai fenyegetés volt Putyin részéről, abban bízva, hogy az USA-nak fontosabb ez a szerződés, mint Ukrajnát továbbra is támogatni.”

Magyar újságíróként mi váltunk érdekességgé

Bár a háború első hónapjaiban sokan rosszallóan néztek a két Telexes tudósítóra, mikor arról kérdezték őket honnan jöttek, Huszti István és Nyilas Gergő szerint ez ma már kevésbé érezhető. „Sőt inkább mi váltunk érdekességgé, hogy magyar újságíróként eddig eljöttünk” – jegyezte meg Huszti István, aki nem tagadta: volt bennük aggodalom azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány közelmúltbeli kijelentései miatt ukrajnai kontaktjaik közül sokan nem fogják felvenni nekik a telefont, és megszakadnak azok a kapcsolatok, amelyeket eddig sikerült felépíteniük.

A beszélgetés zárásaként a Telex tudósítói azt is elárulták, hogy Kijev után szeretnének visszatérni a már korábban meglátogatott Kelet-Ukrajnába is. „Kíváncsiak vagyunk, hogyan kezdték újra az életüket az emberek az orosz elnyomás után, hogyan változott a helyzet, milyen szinten működnek a szolgáltatások” – mesélte Huszti István. Tervben van az is, hogy ellátogatnak az Ukrajnán kívül eső, jelenleg feszültségekkel teli Moldovába is. „Moldovában egyre nagyobb az aggodalom, hogy Oroszország valóban megkísérel egy puccsot. Oda el szeretnék látogatni, hogy megnézzük, valóban mi is zajlik most ott, mi érezhető ebből a politikai bizonytalanságból” – tette hozzá Nyilas Gergő.

Több ukrán városban – említhetjük akár Herszont vagy Bahmutot – a mai napig heves harcok folynak, amiben sok civil életét is veszti. Az egy éve tartó háború sok borzalommal járt, mégsem törte meg az ukránokat, akik Nyilas Gergely szerint nagyon is bizakodóak.

„Érezhető egyfajta megedződés az itt élőkön, akik nagyon bíznak Ukrajna győzelmében. A kérdés persze az, hogy ez mikor fog bekövetkezni, és mikor fog véget érni a háború.

Tudják, hogy bármikor érheti őket csapás, de ennek ellenére mindenkire jellemző ez a dacos optimizmus” – mondta a Telex tudósítója.

Február 24-én van egy éve, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Tudósítóink az egy év alatt összesen több hónapon át voltak Ukrajnában, és készítettek riportokat, videókat a helyszínről. Tudósítóink csütörtökön a legsúlyosabb orosz katonai bűncselekményeket elszenvedő Bucsában is jártak. Ebben a cikkükben bucsaiak mellett különböző helyzetben lévő nagyvárosok és régiók lakóival beszéltek arról, hogyan élték meg a háború egy évét. A háború hátországában, Kárpátalján készített riportunkat itt olvashatja, elemeztük a szankciók hatását Oroszországra és Európára, ebben az interjúnkban pedig Mark Galeotti, az egyik legismertebb Oroszország-szakértő értékelte a katonai és a politikai helyzetet.

Kollégáink péntek esti helyszíni élő bejelentkezését itt lehet visszanézni:

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!