Mi az az új START egyezmény, aminek felfüggesztését tegnap jelentette be Vlagyimir Putyin?

2023. február 22. – 10:22

Másolás

Vágólapra másolva

Tegnapi beszédében Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy Oroszország felfüggeszti az új START egyezményt, vagyis a 2010-ben megkötött stratégiai fegyverzetcsökkentő egyezményt. Ezt még Barack Obama amerikai elnök és Dmitrij Medvegyev írta alá, a célja pedig az, hogy korlátozza az Egyesült Államok és Oroszország által bevethető stratégiai nukleáris robbanófejek számát. Az Egyesült Államok és Oroszország együttesen birtokolja a világ nukleáris fegyvereinek 90%-át, írja a The Guardian.

Az egyezményben az azonnali használatra készen álló, nem pedig a tárolt robbanófejekről van szó, azaz a szerződés azt szabja meg, mennyi ilyen azonnal bevethető fegyvere lehet a két országnak. A robbanófejek bevethetőnek számítanak, ha olyan rakétára töltik őket, amelyet szintén azonnal használni lehet, ha szükség van rá.

A megállapodás értelmében a két ország elkötelezte magát amellett, hogy legfeljebb 1550 stratégiai nukleáris robbanófejet és legfeljebb 700 nagy hatótávolságú rakétát és bombázót telepít. Mindkét fél évente akár 18-szor is ellenőrizheti a másik nukleáris fegyvereit, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a másik fél nem sértette-e meg a szerződést.

A szerződés 2011-ben lépett hatályba, és 2021-ben további öt évvel meghosszabbították, miután Joe Biden hivatalba lépett. Az USA január végén már kifogásolta, hogy Oroszország nem teljesíti az egyezményben tett vállalásait.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!