A lengyel elnök szerint Oroszországnak le kell mondania a birodalmi ambícióiról

2023. február 22. – 21:19

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország birodalmi ambícióiról és kulcsfontosságú modern fegyverekről is szó esett, amikor a CNN újságírója, Christiane Amanpour Andrzej Duda lengyel elnököt kérdezte egy interjú során.

A lengyel elnök szerint „Oroszországnak már számos országot sikerült destabilizálni világszerte”, mint például Grúziát, Moldovát, Szíriát és most Ukrajnát. „Oroszországnak gyarmati ambíciói vannak, más nemzeteket és országokat akar leigázni, és hasznot húzni belőlük” – mondta Duda, aki szerint most a cél az, hogy Ukrajnának sikerüljön visszaverni az orosz támadást és más országokkal közösen arra kényszerítse Oroszországot, hogy lemondjon a birodalmi ambíciókról.

Az interjú során a lengyel elnök arra is kitért, hogy ukrán győzelemhez kulcsfontosságúak a modern fegyverek, mint például az új típusú repülőgépek. Duda szerint a kérdés csupán az, hogy az ukrán pilóták mikor lesznek készen arra, hogy ezeket is használják a fronton. Egy pilóta kiképzése ugyanis sokkal összetettebb és hosszabb feladat, mint azoknak a harckocsivezetőké, akiknek Lengyelországban tanítják meg, hogy kezeljék és irányítsák a Leopard 2-es tankokat - tette hozzá a lengyel államfő. A német harckocsikat illetően azt is megemlítette, hogy másokhoz hasonlóan Lengyelországnak is problémái vannak a tankokhoz szükséges pótalkatrészek beszerzésével, mert Németországnak is gondjai vannak az alkatrészek biztosításával. „Nem értjük ezt a helyzetet, de ez van. A Leopard harckocsik már készen állnak arra, hogy az ukrán fronton bevessék őket” – mondta Duda.

A lengyel elnök azt is felidézte, hogy egy nappal a háború kitörése előtt beszélt Volodimir Zelenszkijjel Kijevben. Az ukrán elnök akkor azt mondta neki, hogy Putyin téved, ha azt hiszi meg tudja hódítani Ukrajnát. „Harcolni fogunk a végsőkig, amíg össze nem esünk” – idézte fel az ukrán elnök szavait Duda, majd hozzátette, hogy igaza lett Zelenszkijnek, hisz az ukrán katonák a mai napig harcolnak.

(CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!