Váratlanul Kijevbe utazott Joe Biden

2023. február 20. – 12:58

frissítve

Váratlanul Kijevbe utazott Joe Biden
Joe Biden és Volodimir Zelenszkij Kijevben – Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn reggel váratlanul az ukrán fővárosba utazott Joe Biden, írja a BBC. Ez az amerikai elnök első látogatása Ukrajnába a háború kitörése óta. Biden helyi idő szerint reggel nyolckor érkezett meg Kijevbe egy közel tízórás vonatút után. Itt elsőként az amerikai nagykövettel találkozott, majd nem sokkal fél kilenc után megérkezett az elnöki palotához, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és felesége fogadta.

Ezt követően Biden Zelenszkij társaságában meglátogatta a kijevi Szent Mihály-székesegyházat és a háború hősi halottainak állított emlékfalat is, mielőtt sajtótájékoztatót tartottak az elnöki palotában.

A sajtótájékoztatón Biden további katonai támogatást jelentett be. A félmilliárd dollár (180 milliárd forint) értékű csomagban többek között tüzérségi lőszerek, Javelin páncéltörő rakéták és tarackok is lesznek. A Zelenszkij által kért F-16-os vadászgépek azonban nem.

Joe Biden és Volodimir Zelenszkij a kijevi elnöki palotában – Fotó: Evan Vucci / Pool via Reuters
Joe Biden és Volodimir Zelenszkij a kijevi elnöki palotában – Fotó: Evan Vucci / Pool via Reuters

A látogatás alkalmából közleményt is kiadott a Fehér Ház. Ebben Biden arról beszél, hogy látogatásával meg akarja erősíteni az USA „rendíthetetlen és lankadatlan elkötelezettségét Ukrajna demokráciája, szuverenitása és területi integritása mellett”.

„Amikor Putyin közel egy évvel ezelőtt megindította invázióját, úgy gondolta, hogy Ukrajna gyenge, a Nyugat pedig megosztott. Azt hitte, hogy legyőzhet minket. De óriásit tévedett”

– fogalmazott az amerikai elnök.

A közlemény szerint a katonai támogatáson kívül a Fehér Ház a héten újabb szankciókat fog bejelenteni orosz üzletemberek és vállalatok ellen.

Volodimir Zelenszkij magához öleli Joe Bident – Fotó: Gleb Garanich / Reuters
Volodimir Zelenszkij magához öleli Joe Bident – Fotó: Gleb Garanich / Reuters

Biden felidézte az egy évvel ezelőtti aggodalmakat, miszerint az orosz invázióban részt vevő erők gyorsan elfoglalhatják az ukrán fővárost. „Egy év elteltével Kijev a helyén” – mondta.

„Ukrajna a helyén. A demokrácia a helyén. Az amerikaiak Önök mellett állnak, a világ Önök mellett áll.”

Biden figyelmeztetett, hogy a „brutális és igazságtalan háborúnak ”még messze nincs vége, és hogy „nagyon nehéz napok, hetek és évek” állnak előttünk. „Vlagyimir Putyin hódító háborúja azonban kudarcot vall” – mondta az amerikai elnök, aki szerint az orosz vezető arra számított, hogy a világ nem fog majd össze, de tévedett. „Egy évvel elteltével a bizonyíték itt van ebben a teremben. Itt állunk együtt.”

„A szabadság megfizethetetlen. Érdemes küzdeni érte, ameddig csak kell. És mi ki fogunk tartani mellettetek”

– mondta az amerikai elnök, biztosítva Ukrajnát további támogatásáról.

Zelenszkij fontosnak és tartalmasnak nevezte a megbeszéléseiket, és azt mondta, hogy ez volt a legfontosabb látogatás az ukrán-amerikai kapcsolatok történetében.

Biden látogatását egy légiriadó is megzavarta. Több mint 30 ukrán településen rendeltek el légiriadót az amerikai elnök kijevi látogatása alatt. Az ukrán fővárosban pont akkor szólaltak meg a szirénák, amikor Biden és Zelenszkij elhagyták a Szent Mihály-székesegyházat. A két elnököt azonban a helyszínen készült videók tanúsága szerint nem zavarták meg túlságosan a szirénák.

Az utolsó pillanatig titkolták a kijevi látogatást

Azt korábban is lehetett tudni, hogy Biden a napokban Kelet-Európába látogat az háború kitörésének évfordulója alkalmából, azonban az eredeti tervekben csak egy lengyelországi látogatás szerepelt. Sőt mi több, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője még egy szombati sajtótájékoztatón is tagadta, hogy tervben lenne egy kijevi látogatás az amerikai elnök részéről, és azt is, hogy a kelet-európai látogatás során találkozna Biden Zelenszkijjel.

A New York Times arról ír, hogy a Fehér Ház egy hivatalos beosztást is közzétett vasárnap este Biden hétfői programjáról, melyben az szerepelt, hogy csak hétfő este indul el Washingtonból Varsóba. A valóságban Biden még vasárnap hajnalban elindult Lengyelországba, ahonnan vonattal érkezett meg Kijevbe hétfő reggel.

A Fehér Ház szerint az Egyesült Államok néhány órával az indulás előtt értesítették Oroszországot is Biden kijevi útjáról vasárnap reggel. Arról nem beszélt Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó, hogy ezt milyen csatornán tették meg.

Kedden Biden tárgyalni fog Andrzej Duda lengyel elnökkel, illetve beszédet is mond majd Varsóban az orosz invázió évfordulójának alkalmából. Az amerikai kormányzat ezzel egy éles kontrasztot kíván teremteni Biden és Vlagyimir Putyin orosz elnök között, aki kedden szintén fontos beszédet mond majd országa háborús erőfeszítéseivel kapcsolatban Moszkvában.

Lengyelországi látogatása során az amerikai elnök találkozni fog a Bukaresti Kilencek (a NATO keleti határát jelentő országok) vezetőivel is (köztük vélhetően Novák Katalinnal), „hogy megerősítse őket a NATO-országok biztonsága iránti rendíthetetlen támogatásáról”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!