Magyar politikussal találkozhat Joe Biden az orosz–ukrán háború évfordulóján

2023. február 10. – 21:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lengyelországba utazik Joe Biden az orosz–ukrán háború kitörésének évfordulója előtt. Ezt a Fehér Ház jelentette be egy péntek este kiadott közleményben. Az amerikai elnök látogatása során kelet-európai vezetőkkel is találkozik majd, köztük vélhetően Novák Katalin magyar államfővel is.

Biden közvetlenül Ukrajna orosz inváziójának február 24-i évfordulója előtt, február 20-án érkezik Lengyelországba, és 22-ig marad majd. Látogatása során találkozni fog a Bukaresti Kilencek (a NATO keleti határát jelentő országok) vezetőivel, „hogy megerősítse őket a NATO-országok biztonsága iránti rendíthetetlen támogatásáról”.

A találkozón vélhetően Novák Katalin fogja képviselni Magyarországot, ugyanis a Bukaresti Kilencek csúcstalálkozóin rendre a tagországok államfői vettek részt az elmúlt években. A találkozóval és az azon részt vevő magyar vezető személyével kapcsolatban küldtünk kérdéseket a Miniszterelnökségnek, a Köztársasági Elnöki Hivatalnak és a Külügyminisztériumnak is. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Andrzej Duda lengyel elnökkel külön is tárgyal majd Biden, illetve beszédet is mond majd. A Fehér Ház közleménye szerint „az Ukrajna elleni brutális és provokálatlan orosz invázió egyéves évfordulója” apropóján az amerikai elnök arról beszél majd, hogy „az Egyesült Államok hogyan fogta össze a világ országait, hogy támogassák az ukrán népet a szabadság és a demokrácia védelmében”, és hogy „az Egyesült Államok továbbra is Ukrajna népe mellett fog állni, amíg csak szükséges”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!