Biden a háborús évfordulós beszédében Putyinnak is fog üzenni

2023. február 18. – 08:41

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök üzenetet fog küldeni az orosz elnöknek, Vlagyimir Putyinnak, amikor kedden Varsóban beszél – közölte a Fehér Ház. Az AFP francia hírügynökség beszámolója szerint Biden ugyanazon a napon mond majd beszédet Lengyelországban, amikor Putyin is beszédet mond Moszkvában, három nappal az invázió egyéves évfordulója előtt.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője azt mondta, Biden arról fog beszélni, hogy az Egyesült Államok hogyan fogta össze a világot, hogy támogassák Ukrajnát, és ismét világossá fogja tenni: az Egyesült Államok továbbra is Ukrajna mellett áll, ameddig csak szükséges. „És gyanítom, hogy hallani fogják, ahogyan Putyin elnöknek és az orosz népnek is üzen” – tette hozzá Kirby. A szóvivő elmondta, hogy Biden nem tervez találkozni az ukrán elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel az út során, és Ukrajnába sem tervez látogatni.

Biden kedden érkezik Varsóba, ahol találkozik Andrzej Duda lengyel elnökkel, szerdán pedig a Bukaresti Kilencek vezetőivel fog találkozni. Emellett – közölte a Fehér Ház – a jövő héten telefonon egyeztet Nagy-Britannia, Franciaország és Olaszország vezetőivel, Olaf Scholz német kancellár pedig március 3-án utazik Washingtonba, hogy találkozzon az amerikai elnökkel.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!