A háború egyéves évfordulóján indul útnak az orosz mentőűrhajó a Nemzetközi Űrállomásra

2023. február 18. – 17:19

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz űrügynökség, a Roszkoszmosz szombaton bejelentette, hogy február 24-én – az orosz–ukrán háború egyéves évfordulóján – indítják útjára az Szojuz MS–23 mentőűrhajót, hogy az hazahozza az űrben ragadt Szojuz MS–22 pilótáitírja az AFP hírügynökség.

A Szojuz MS–22 decemberben hibásodott meg, miután egy mikrometeorit az űrhajóba csapódott. A meteorit által okozott kár nem jelent közvetlen veszélyt az űrhajó fedélzetén tartózkodó két orosz és egy amerikai űrhajósra, azonban kérdéses, hogy egy esetleges vészhelyzet esetén a sérült űrhajó a legénységgel együtt vissza tud-e térni.

A külső sérülés a Szojuz MS–22 űrhajón – Fotó: Roszkoszmosz / Reuters
A külső sérülés a Szojuz MS–22 űrhajón – Fotó: Roszkoszmosz / Reuters

Az eredeti tervek szerint a Szojuz MS–23 űrhajó kilövését korábbra tervezték, de egy másik, a Nemzetközi Űrállomáshoz tartozó Progressz MS–21 űrhajóból hűtőfolyadék szivárgott, ezért későbbre kellett halasztani a mentőűrhajó elindítását.

Az új időpontról szóló megegyezést még egy állami bizottságnak is alá kell írnia, de a Roszkoszmosz tisztségviselője szerint a bizottság várhatóan jóváhagyja az új, február 24-i időpontot.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!