Oroszország mentőűrhajót küld a Nemzetközi Űrállomásra, hogy hazahozza űrben ragadt asztronautáit

2023. január 11. – 18:18

Oroszország mentőűrhajót küld a Nemzetközi Űrállomásra, hogy hazahozza űrben ragadt asztronautáit
A képen balról jobbra Frank Rubio, a NASA űrhajósa és két orosz asztronauta, Szergej Prokopjev és Dmitrij Petelin látható. A kép 2022. szeptember 21-én készült az oroszok által bérelt kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtéren, mielőtt a Szojuz MS-22 legénysége az űrhajó fedélzetére lépett volna, nem sokkal a kilövés előtt – Fotó: Dmitry Lovetsky / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország mentő űrhajót küld a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a jövő hónapban, hogy hazahozza az űrben ragadt Szojuz MS-22 űrhajó legénységét – írja a Guardian. Az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz szerint a Szojuz MS-22 a múlt hónapban meghibásodott, miután egy mikrometeorit az űrhajóba csapódott. A mindössze egy milliméteres lyukat okozó becsapódás jelentős károkat okozott a kapszula hűtőfolyadék tartályán. A NASA felvételein látszik, ahogy hópelyhekre hasonlító fehér részecskék formájában „folyik” a hűtőtartály tartalma a világűrbe.

A Roszkozmosz szerint a meteorit által okozott kár nem jelent közvetlen veszélyt az űrhajó fedélzetén tartózkodó két orosz űrhajósra, Szergej Prokopjevre és Dmitrij Petelinre, valamint Francisco Rubio amerikai űrhajósra. Azonban kérdéses, hogy egy esetleges vészhelyzet esetén a sérült űrhajó legénységével együtt vissza tud-e térni a Földre. Ezért is indítják útjára a tervezett márciusi indulás előtt, már február 20-án a Szojuz MS-23-as űrhajót, amivel az asztronauták épségben hazajuthatnak.

A Roszkozmosz szerint abban az esetben, ha a mentőhajó indulása előtt valami probléma merülne fel a Nemzetközi Űrállomáson, akkor valószínűleg a sérült Szojuz MS-22-es űrhajót kell felhasználniuk az űrben ragadt asztronauták kimentésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!