Hollandia kémkedéssel vádol és kiutasít több orosz diplomatát

2023. február 18. – 20:10

Másolás

Vágólapra másolva

A holland külügyminisztérium szombaton bejelentette, hogy több orosz diplomatát kiutasítanak az országból és bezárják Oroszország amszterdami kereskedelmi képviseletét, mert szerintük azt az orosz kormány kémkedésre használta. A távozásra felszólított orosz diplomatáknak két hetük van arra, hogy elhagyják az országot, míg Oroszország amszterdami kereskedelmi képviseletét már keddtől be kellett zárni – áll a kormányzati közleményben.

Az ügy előzménye, hogy Oroszország nem adott vízumot a moszkvai nagykövetség és a szentpétervári konzulátus holland diplomatáinak, ezért a konzulátus hétfőn bezár. „Annak ellenére, hogy Hollandia számos kísérletet tett a megoldás megtalálására, Oroszország továbbra is megpróbál diplomáciai fedezettel hírszerzőket juttatni Hollandiába. Ezt nem tudjuk és nem is fogjuk megengedni” – írta a közleményében Wopke Hoekstra holland külügyminiszter.

A nagykövetség azonban nem zár be: Hoekstra szerint fontos, hogy a nagykövetségek kommunikációs csatornaként nyitva maradjanak, még akkor is, ha Oroszországgal ennyire feszült a viszony.

(AFP)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!