Budapestre jön az ukrajnai háború krónikása

2022. november 1. – 22:56

Budapestre jön az ukrajnai háború krónikása
Ukrajnai falu az orosz hadsereg támadása után. Részlet a Szabadság tűz alatt című dokumentumfilmből – Forrás: BIDF

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrajnai háborúról készített dokumentumfilmjével jön Budapestre Jevgenyij Afinyejevszkij, akivel a nézők is találkozhatnak a november 2-án és 3-án is a Mammut Cinema Cityben este 8 órakor kezdődő vetítések után. Afinyejevszkij és filmje a Budapest International Documentary Festival (BIDF) szervezésében jön Magyarországra.

A Feedom on Fire (Szabadság tűz alatt) az Ukrajna ellen február 24-én indított orosz támadás első hónapjairól szól a megszállást átélő civilek, orvosok, művészek, aktivisták, egyházi személyek, katonák, a háborúból tudósító újságírók elbeszélésein keresztül, a háborúban készült, sokszor nyomasztóan nyers, megrázó felvételek kíséretében.

Az orosz hadereg által elkövetett mészárlások helyszíne Kijev közelében. Részlet a Szabadság tűz alatt című filmből – Forrás: BIDF
Az orosz hadereg által elkövetett mészárlások helyszíne Kijev közelében. Részlet a Szabadság tűz alatt című filmből – Forrás: BIDF

A felvételek a Kijevet is elérő háború első pillanataitól az ukrán főváros és környékének felszabadulásán át követik az eseményeket, képet adva az orosz megszállók bucsai, borogyankai, irpinyi mészárlásairól.

„Összeszedtük a kezeket, lábakat, úgy hevertek az utcán. El tudja képzelni? Volt, hogy 38 holttestet gyűjtöttünk össze a buszba…A templom udvarán temettük el…Később keresztet állítottak fel, később, amikor arra jártam, csak sírtam, megállás nélkül…Srácok, persze, hogy sírok. Itt érzek mindent legbelül, itt van bennem minden, ami történt” – meséli egy tetoválóművész az otthonában, mindazt, amit átélt a megszállás hónapjai alatt és után, és mindazt, ami kitörölhetetlenül benne maradt.

A film előzetesét és Afinyejevszkij ajánlóját itt tekintheti meg:


A film tulajdonképpen Afinyejevszkij korábbi filmjének második része:
2015-ben jelent meg a Winter on Fire (Tél tűz alatt), amely a 2013 decemberében indult kijevi Európa-párti tüntetésekről a Majdan barikádjairól és a véres harcokba torkolló rendőri, katonai fellépésről szól, amelynek sikertelensége után Viktor Janukovics elnök Moszkvába menekült. Ez a film, a Tél tűz alatt a Netflixen is látható. Az Oscar-jelölésig jutott Tél tűz alatt premierje 2015-ben a Velencei Filmfesztiválon volt, és elnyerte a Torontói Filmfesztivál dokumentumfilmes közönségdíját.

Az akkor tulajdonképpen látszólag győzelemmel zárult forradalom után azonban megindultak a kelet-ukrajnai fegyveres harcok az orosz támogatást élvező szeparatisták megalakították a donyecki és luganszki szakadár köztársaságokat, és Oroszország elfoglalta a Krím félszigetet. Ezután nyolc éven át lokálisan zajlottak a harcok a megoldatlan konfliktusban, amely teljes erejű háborúként folytatódott 2022. február 24-étől – ahol Afinyejevszkij második ukrajnai filmje ismét felveszi a fonalat és vezet végig Kijevtől Harkivon át a legnagyobb szenvedéseket átélő, szinte teljesen megsemmisült és ma is orosz megszállás alatt lévő Mariupolig.

A Szabadság tűz alatt lendületes vágásokkal, a bejátszások és az elbeszélések váltásaival a két órás időtartam alatt is feszes marad. Ahogyan az előző rész, úgy a Szabadság tűz alatt is az utca szemszögéből mutatja be az eseményeket. Nem a szélesebb politikai kontextusról, kulisszák mögötti folyamatokról, gazdasági, geopolitikai küzdelmekről szól, hanem az emberek vágyairól egy európai Ukrajna iránt és a szenvedést hozó Moszkva által indított háborúról, amelynek célja épp az, hogy ezek a vágyak ne teljesülhessenek.

A film két alkalommal, november 2-án és 3-án tekinthető meg Mammut Cinema Cityben, a vetítés mindkét alkalommal este 8-kor kezdődik.
2-án azonban a nézők Afinyejevszkijjel és a dokumentumfilm több szereplőjével is találkozhatnak a vetítés után.

Jevgenyij Afinyejevszkij a Szovjetunióban született 1972-ben, a mai Oroszország területén, a tatárföldi Kazanyban. Alig húsz évesen hagyta el az országot, ma már izraeli és amerikai állampolgár, mindkét országban dolgozott musicalek és tv-filmek producereként. A most ötven éves rendező dokumentumfilmet készített a polgárháborús Szíriáról is 2017-ben, a Cries from Syria (Szíria könnyei) az HBO-n látható.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!