Kitűzték az ukrán zászlót egy herszoni faluban

2022. szeptember 4. – 09:09

frissítve

Kitűzték az ukrán zászlót egy herszoni faluban
Tűzoltók távolítják el az orosz hadsereg által lebombázott nyomda törmelékeit Harkivban 2022. szeptember 3-án – Fotó: Metin Aktas/Anadolu Agency via Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva
  • Törökország közvetítene a zaporizzsjai atomerőmű ügyében.
  • A NATO-csatlakozásra váró svédekkel és a finnekkel gyakorlatozott a brit hadsereg.
  • Kórházakat, iskolákat bombáztak az oroszok Mikolajivban, a közeli Ocsakivban több ezer tonna gabona semmisült meg.
  • A brit hírszerzés szerint az orosz katonákat nem fizetik ki rendesen, ez is hozzájárulhat az alacsony moráljukhoz.
  • A Berlinben tárgyaló ukrán kormányfő újabb nehézfegyvereket kért Németországtól.

Vasárnap este az orosz erők ismét lőtték a megyeszékhely, Harkiv város két kerületét, közölte Oleh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzó a Telegramon. Az eddigi információk alapján két polgári személy sérült meg. Ihor Terehov harkivi polgármester arról számolt be, hogy több családi házban és egy többemeletes épületben keletkeztek károk.

Az ukrán vezérkar kora esti harctéri helyzetjelentésében azt emelte ki, hogy az orosz erők 14 rakétát lőttek ki és több mint 15 légicsapást mértek Ukrajnára. Az ukrán csapatok pedig nyolc település – Krasznopillja, Bahmutszke, Bahmut, Majorszk, Zajceve, Kodema, Szoledar és Pervomajszke – térségében verték vissza támadásaikat. (MTI)

A héten immár harmadik alkalommal ismét haditanácsot tartottak Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán államfő vezetésével, közölte Ukrajinszka Pravda hírportál az elnöki honlapon közölt tájékoztatás alapján. ra hivatkozva.

„A háborúban nincs szabadnap, folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a fronton lévőkkel. Nem megyek bele a részletekbe, de az ukrán zászlók visszatérnek oda, ahol lenniük kell. A mi földünkön nincs helyük a betolakodóknak”

– olvasható Zelenszkijnek az értekezlet után kiadott közleményében. A találkozón a főparancsnok, a hadműveleti területek parancsnokai és a hírszerzés vezetője beszámoltak a fronton kialakult helyzetről. A mostanit megelőzően augusztus 31-én és szeptember 2-án hívott össze Zelenszkij ilyen jellegű tanácskozást. (MTI, Ukrajinszka Pravda)

Az ukrán hadsereg felszabadította a Herszon területen található Viszokopillia falut, közölte Kijlo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal vezetője a Facebookon. Andrij Jermak, Ukrajna Elnöki Hivatalának vezetője a Twitteren és a Telegramon is közzétett egy fotót az ukrán zászló felvonásáról egy épület tetején.

Az Ukrainska Pravda azt írja: több ukrán és orosz Telegram-csatorna is beszámolt a falu felszabadításáról. A falu elfoglalását Igor Girkin (Sztrelkov), a „Donyecki Népköztársaság” egykori vezetője az oroszok „érzékeny taktikai kudarcának” nevezte (Ukrainska Pravda)

Oroszország minden európai polgár normális életét meg akarja semmisíteni – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a szokásos szombati beszédében.

(Oroszország) „szegénységgel és politikai káosszal próbál támadni ott, ahol még nem tud rakétákkal támadni”

– mondta Zelenszkij szokásos szombati beszédében, amelyet nem sokkal azután tartott, hogy Oroszország bejelentette: nem nyitja meg az Európába vezető Északi Áramlat gázvezetéket a tervezett időpontban. Zelenszkij szerint „ezen a télen Oroszország határozott energetikai támadásra készül minden európai ellen”. Az ukrán elnök úgy látja: ez ellen csak az európai országok közötti egység nyújthat védelmet.

Európa azzal vádolja Oroszországot, hogy az ukrajnai konfliktus közepette a gázszállításait Európa zsarolására használja, amit Moszkva tagad. Az energiaárak az egekbe szöktek, és a szűkös szállítások tovább növelhetik a költségeket azóta, hogy Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát. Az ellátási zavarok által leginkább érintett országok egyike, Németország vasárnap 65 milliárd eurós (több mint 26 ezer milliárd forintos) segélycsomagot jelentett be az energiaválság veszteseinek megsegítésére. (BBC)

Nem a Gazprom, hanem a szankciókról döntő európai politikusok hibája, hogy Európa elutasította az Északi Áramlat gázvezeték turbináinak szervizelését, ami maga után vonta a lakossági áramszámlák növekedését – mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a Rosszija 1 televízió vasárnap bemutatott „Moszkva. Kreml. Putyin” című heti magazinműsorában.

„Ha az európaiak teljesen abszurd módon úgy döntöttek, hogy megtagadják a Gazprom tulajdonában lévő berendezések szervizelését, melyeknek a szervizelése egyébként szerződéses kötelezettségük, az nem a Gazprom hibája, hanem a politikusoké, akik a szankciókról szóló döntést meghozták (…) Pontosan ezek a szerencsétlen politikusok azok, akik miatt a honfitársaik most halálos agyvérzést kapnak, amikor meglátják a villanyszámlájukat. És most, amikor hidegebb lesz, a helyzet még rosszabbra fordul”

Az oroszországi Viborgtól a Balti-tenger alatt a németországi Greifswaldig húzódó Északi Áramlat gázvezeték turbináját a szervizelésről szóló szerződés keretében Kanadában javították meg, és az jelenleg Németországban van. A németek szerint minden dokumentum megvan ahhoz, hogy a turbinát visszaszállítsák Oroszországba. A Gazprom azonban pénteken bejelentette, hogy a karbantartási művelet közben olajszivárgást fedezett fel az Északi Áramlat utolsó turbinájában, ami miatt nem újítja fel szombaton a gázszállítást a vezetéken keresztül, ahogy azt eredetileg eltervezte, hanem teljesen felfüggeszti. A Siemens szerint ez csak ürügy a vezeték leállítására.

A Gazprom korábban arra hivatkozva csökkentette a vezeték teljesítményét, hogy a fentebb említett gázszállításra használt turbina az országra az ukrajnai háborúzás miatt kivetett kereskedelmi szankciók miatt nem térhetett vissza Oroszországba Kanadából, ahol a német Siemens szervizelte az eszközt. A német kormány szerint ez csak ürügy volt, és az oroszok azért csökkentették a szállítást, hogy ezzel felhajtsák a gázárakat, és zsarolják az uniós vezetőket. Minderről itt írtunk bővebben.

Peszkov most azt mondta: az orosz gázvállalat egyetlen olyan lépést sem tett, amely megingathatná az évtizedek alatt megszilárdult megbízható szállítói hírnevét. Szerinte minden konfrontáció az enyhüléssel ér véget, de ez valószínűleg nem fog hamarosan bekövetkezni. Peszkov arra is figyelmeztetett a tévéműsorban, hogy Oroszország az uniós vízumkorlátozásokra mindenképpen válaszolni fog, a saját érdekeit szem előtt tartva, aszimmetrikus vagy szimmetrikus módon. Emlékeztetett arra is, hogy a Nyugat csak az egyik része a világnak, Oroszország előtt továbbra is rengeteg más olyan hely áll nyitva, ahol lehetősége van az üzletre és az új együttműködési csatornák létrehozására. Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes ugyanebben a műsorban azt mondta: Oroszországban a hidegek alatt is garantáltan lesz fűtés és világítás, és a gáz Oroszországban jelenleg negyvenszer olcsóbb, mint Európában, ami feltétlen versenyelőnyt jelent. (MTI)





Újabb nehézfegyvereket kért Németországtól a Berlinben tárgyaló ukrán kormányfő. Denisz Smihal a Frank-Walter Steinmeier német elnökkel folytatott tárgyalásán azt mondta: országa számára fontos a fegyverszállítások növelése. Ukrajna reméli, hogy Németország „vezető szerepet” vállal ebben, különösen a légvédelemben. A Németország által szállított PzH 2000-es típusú önjáró lövegek és Mars II rakétavetők már bizonyítottak a harctéren – mondta Smihal.

Fotó: Bernd Von Jutrczenka
Fotó: Bernd Von Jutrczenka


Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök, az orosz Nemzetbiztonsági Tanács jelenlegi elnökhelyettese a Telegramon „hibrid hadviseléssel” vádolta meg Németországot, írja a Tagesschau. Medvegyev az orosz gázszállítások befagyasztását Berlin barátságtalan magatartásával indokolta az ukrajnai konfliktusban, miközben Olaf Scholz (SPD) német kancellár azzal vádolta Oroszországot, hogy többé nem megbízható energiaszállító. Medvegyev szerint valójában Németország volt az a „barátságtalan ország”, amely szankciókat vezetett be az egész orosz gazdaság ellen, és halálos fegyvereket szállított Ukrajnának.

„Más szóval Németország hibrid háborút hirdetett Oroszország ellen. Németország úgy viselkedik, mint Oroszország ellensége.”

Tizenhárom, gabonát szállító teherhajóból álló konvoj indult el ukrán kikötőkből, közölte az ukrán infrastrukturális minisztérium. Az Odessza, Csornomorszk és Pivdennyi kikötőiben berakodott hajók összesen 282 500 tonna gabonát szállítanak nyolc célországba. A kikötőket az orosz invázió miatt teljesen lezárták, amíg július 22-én az ENSZ és Törökország által közvetített megállapodás létre nem jött. Azóta 86 hajó tudott kifutni az ukrán kikötőkből, amelyek mintegy kétmillió tonna mezőgazdasági terméket szállítottak 19 országba. Az ukrán gabonaexport újraindulásáról, a tengeri aknákon és egy kritikus isztambuli ellenőrzőponton keresztül vezető útról ebben a cikkben írtunk bővebben. (Tagesschau)

Megbízatása befejeztével elutazott Moszkvából John J. Sullivan, az Egyesült Államok oroszországi nagykövete, utódja később érkezik – közölte vasárnap az orosz fővárosban működő amerikai diplomáciai képviselet. A 62 éves Sullivant 2019 decemberében nevezték ki nagykövetté. A hivatalos tájékoztatás szerint a tisztségviselő a távozása után nyugállományba vonul. Sullivan a négy évtizedes, öt amerikai elnök kormányzásán átívelő közszolgálati pályafutása során egyebek között volt külügyminiszter-helyettes, de vezető beosztásokban dolgozott az igazságügyi, a védelmi és a kereskedelmi tárcánál is. Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségének Elizabeth Rood lesz az ügyvivője, amíg az új nagykövet meg nem érkezik. (MTI)

Találat ért egy gabonatárolót a Mikolajivi területen található Ocsakivban, a polgármester szerint több ezer tonna gabona semmisült meg. Halálos áldozatról nem tudnak, de több lakóház megsérült – tette hozzá Olekszij Vaszkov.

(Kyiv Independent)

A brit védelmi minisztérium szokásos napi hírszerzési jelentése szerint amellett, hogy az orosz katonák belefáradnak a hosszú harcokba, és nagy veszteségeket szenvednek, az is rombolja a moráljukat, hogy nem fizetik ki őket rendesen.

Az orosz hadseregben a szerény alapfizetést különféle juttatások és bónuszok komplex rendszere egészíti ki, ez utóbbiak kifizetésével viszont a jelentés szerint nagy valószínűséggel komoly elmaradások vannak az Ukrajnában harcoló csapatok esetében. Ennek oka feltehetően az elégtelen katonai bürokrácia, a parancsnokok körében jelentkező korrupció, illetve a hivatalos orosz narratívában csak „különleges katonai műveletnek” hívott háború rendhagyó jogi státusza.

A dél-ukrajnai Mikolajiv polgármestere szerint a városban éjszaka kórházakat, iskolákat és lakóépületeket bombatalálat ért. Az elektromos és a vízhálózat is megsérült, folyik a mentés és a helyreállítás – tette hozzá Olekszandr Szienkovics. Egyelőre nem tudni, vannak-e halálos áldozatok.

Egy lebombázott mikolajivi egészségügyi intézmény dolgozója a romok között az épület bejáratánál 2022. szeptember 4-én – Fotó: Umit Bektas / Reuters
Egy lebombázott mikolajivi egészségügyi intézmény dolgozója a romok között az épület bejáratánál 2022. szeptember 4-én – Fotó: Umit Bektas / Reuters

(Sky News)

Recep Tayyip Erdoğan török elnök a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során felajánlotta, hogy Törökország moderátorként részt venne a zaporizzsjai atomerőmű biztonságát biztosító tárgyalásokban.

Európa legnagyobb atomerőműve körül hetek óta nagy fennforgások vannak, az oroszok már korábban elfoglalták, és azóta a két fél egymást vádolja azzal, hogy támadásokat hajtanak végre az erőműből vagy annak környékén, miközben a nemzetközi közösség aggódva figyeli az eseményeket. A héten előrelépést jelentette, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség megfigyelői a helyszínre utazhattak. Közben az erőmű csak egy tartalékvezetéken keresztül tudja táplálni az áramot az ukrán hálózatba. Arról, hogy mekkora az esélye egy esetleges atomkatasztrófának, és hogy mit kellene tenni ennek megelőzésére, itt írtunk részletesen.

(Sky News)

Az utóbbi hónapokban nyilvánvalóvá vált, hogy az Egyesült Királyság az orosz agresszió ellen védekező Ukrajna egyik leglelkesebb támogatója mind pénzügyi és katonai segítségnyújtás, mind retorika szintjén. Boris Johnson leköszönő brit miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ennek megfelelően rendszeresen mondanak szépeket egymásról.

Ezúttal előbb Zelenszkij írt egy vendégcikket a Mail on Sundaybe, illetve a Sunday Timesnak is beszélt arról, hogy Johnson igaz barát, hálás a támogatásáért, és reméli, hogy az utódjával is megmarad a közeli kapcsolat. Ezután Johnson megköszönte kollégája kedves szavait, és újra elmondta, hogy az Ukrajnának és az ukránoknak nyújtott brit támogatás rendíthetetlen.

„Köszönet a barátságodért, Vologyimir, hős vagy, mindenki szeret téged”

– tette még hozzá.

(Sky News)

A brit csapatok részt vettek a svéd és a finn fegyveres erőkkel közösen tartott, az Éber kés (Vigilant Knife) kódnevű hadgyakorlaton. A brit védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a gyakorlat a hadseregek közötti együttműködés megerősítését szolgálta. A parancsnoki gyakorlatot augusztus 29-e és szeptember 2-a között tartották az észak-finnországi Rovaniemiben és Rovajarviban.

„Miközben Európában háború dúl, fontosabb, mint valaha, hogy megerősítsük nemzetközi partnerkapcsolatainkat. Üdvözöljük Finnország és Svédország NATO-csatlakozási kérelmét, és továbbra is együtt fogunk gyakorolni, hogy készen álljunk a közös biztonsági kihívásokra. Az Éber kés hadgyakorlat felbecsülhetetlen értékű lehetőség volt az Egyesült Királyság személyi állománya számára, hogy fejlessze készségeit és tapasztalatait a hideg időjárási körülmények közötti hadviselés terén, lehetővé téve, hogy finn és svéd kollégáikkal együtt hatékonyak legyenek a harctéren” – Ben Wallace brit védelmi miniszter.

(MTI)

Az ukrán-magyar határszakaszon 6863-an léptek be szombaton Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 12 593-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-t.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

  • Szentpéterváron hajléktalanokat próbáltak meg rávenni arra, hogy jelentkezzenek önkéntesnek a háborúba
  • Orbán Viktor szombaton Moszkvába utazott Gorbacsov volt szovjet államfő temetésére
  • 25 milliárd dollár az orosz bankszektor vesztesége a háború kitörése óta
  • Oroszország azt állítja, Ukrajnán keresztül továbbra is szállítanak majd gázt Európába
  • Ukrajna árammal segítene Németországnak függetlenedni az orosz energiától
  • Putyin és Erdoğan a zaporizzsjai erőműről és az ukrán gabonáról tárgyalt telefonon
  • Olena Zelenszka üzent a rezsiszámlák miatt aggódó briteknek: A britek a pennyjeiket számolják, mi a halottjainkat
  • A zaporizzsjai atomerőmű csak egy tartalékvezetéken keresztül tudja táplálni az áramot az ukrán hálózatba

A szombati háborús híreket ide kattintva lehet olvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!