Putyin szóvivője szerint „a szerencsétlen” nyugati politikusok miatt olyan drága az áram

2022. szeptember 4. – 19:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem a Gazprom, hanem a szankciókról döntő európai politikusok hibája, hogy Európa elutasította az Északi Áramlat gázvezeték turbináinak szervizelését, ami maga után vonta a lakossági áramszámlák növekedését – mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a Rosszija 1 televízió vasárnap bemutatott „Moszkva. Kreml. Putyin” című heti magazinműsorában.

„Ha az európaiak teljesen abszurd módon úgy döntöttek, hogy megtagadják a Gazprom tulajdonában lévő berendezések szervizelését, melyeknek a szervizelése egyébként szerződéses kötelezettségük, az nem a Gazprom hibája, hanem a politikusoké, akik a szankciókról szóló döntést meghozták (…) Pontosan ezek a szerencsétlen politikusok azok, akik miatt a honfitársaik most halálos agyvérzést kapnak, amikor meglátják a villanyszámlájukat. És most, amikor hidegebb lesz, a helyzet még rosszabbra fordul”

Az oroszországi Viborgtól a Balti-tenger alatt a németországi Greifswaldig húzódó Északi Áramlat gázvezeték turbináját a szervizelésről szóló szerződés keretében Kanadában javították meg, és az jelenleg Németországban van. A németek szerint minden dokumentum megvan ahhoz, hogy a turbinát visszaszállítsák Oroszországba. A Gazprom azonban pénteken bejelentette, hogy a karbantartási művelet közben olajszivárgást fedezett fel az Északi Áramlat utolsó turbinájában, ami miatt nem újítja fel szombaton a gázszállítást a vezetéken keresztül, ahogy azt eredetileg eltervezte, hanem teljesen felfüggeszti. A Siemens szerint ez csak ürügy a vezeték leállítására.

A Gazprom korábban arra hivatkozva csökkentette a vezeték teljesítményét, hogy a fentebb említett gázszállításra használt turbina az országra az ukrajnai háborúzás miatt kivetett kereskedelmi szankciók miatt nem térhetett vissza Oroszországba Kanadából, ahol a német Siemens szervizelte az eszközt. A német kormány szerint ez csak ürügy volt, és az oroszok azért csökkentették a szállítást, hogy ezzel felhajtsák a gázárakat, és zsarolják az uniós vezetőket. Minderről itt írtunk bővebben.

Peszkov most azt mondta: az orosz gázvállalat egyetlen olyan lépést sem tett, amely megingathatná az évtizedek alatt megszilárdult megbízható szállítói hírnevét. Szerinte minden konfrontáció az enyhüléssel ér véget, de ez valószínűleg nem fog hamarosan bekövetkezni. Peszkov arra is figyelmeztetett a tévéműsorban, hogy Oroszország az uniós vízumkorlátozásokra mindenképpen válaszolni fog, a saját érdekeit szem előtt tartva, aszimmetrikus vagy szimmetrikus módon. Emlékeztetett arra is, hogy a Nyugat csak az egyik része a világnak, Oroszország előtt továbbra is rengeteg más olyan hely áll nyitva, ahol lehetősége van az üzletre és az új együttműködési csatornák létrehozására. Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes ugyanebben a műsorban azt mondta: Oroszországban a hidegek alatt is garantáltan lesz fűtés és világítás, és a gáz Oroszországban jelenleg negyvenszer olcsóbb, mint Európában, ami feltétlen versenyelőnyt jelent. (MTI)





Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!